Казвала съм и друг път - риби много тук ,ама шаран няма ! Е , като няма ще кръстя една ципура като шаран и ще отбележа празника!
И като казах кръстя си спомних ,че в една книга бях чела (дали не беше ''Декамерон'') как в един манастир монасите вечеряли печена патица по време на пости ,но преди това я прекръстили с думите -''В името на Отца и Сина и Светаго духа такава беше нашата риба днес'' ! Та и моята ципура днес е шаран !
Никога не съм правила рибник , обикновенно пека шарана с орехи и лук или пък правя скумрия с домати ,лук и много дивисил ! Имаше и по-бедни години в които отбелязвах празника само с някоя рибна консерва , но не ми е думата за тях сегa !
Ципурата ми не беше голяма (300 гр.) - обяснима причина , ям си я самa на Роби му дай от молюските , затова и тестото замесих само от 200 гр. брашно , 60-70 мл. вода , 1с.л. зехтин , щипка сол и захар. След като сте го замесили го поставете в набрашнена купа , покрихте я и оставете на топло да се отпусне . Забъркайте си плънката през това време от:
1/2 глава лук
3-4 орехови ядки
магданоз
дивесил
чер пипер
зехтин ,сол
Нарежете лука на ситно и в тиган с малко зехтин го запържете . Сложете и щипка захар . Когато лука омекне отстранете от котлона и добавете , натрошените орехи ,магданоза ,дивесила и черния пипер .
Тестото е вече готово омекнало, разточете го на кора около 2-3 мм. Рибката предварително овкусена с чер пипер и сол напълнете с плънката и зашийте коремчето и.
Поставете я в средата на разточената кора, загърнете я и оформете едно тестено рибе по контурите и. сложете му едно оче от зрънце чер пипер, ей , това ми се виждаше най -трудно ,но се справих, брей!
Разбийте с вилица едно яйце и намажете цялата рибка отгоре така ,че да заприлича на златна , пожелайте си здраве... и бам ...във фурната !
Печете произведението си на 170 гр. около 30 -35 мин.
А после да ви е сладко :) !
Честито на именниците и весел празник на всички !
От мен голяма прегръдка за един хубав, празничен четвъртък !
Много красиво Ийв!
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Целувки*)
Благодаря ,Кате ! Пожелавам и на теб весел празник !
ИзтриванеЦелувки ,аморе:* !
Невероятна си Аморе!!! Кога сколаса да направиш този разкошен рибник?
ОтговорИзтриванеСтрахотен, много ми хареса.
Честит празник и да сме живи и здрави всички!
Много прегръдки и целувки!
Наздраве!
Благодаря ,Зиче :) ! Честит празник и на теб с пожелание за здраве и благополучие :* !
ИзтриванеС прегръдка , наздраве !
Аууу, каква вкусотия!! И като си помисля, че Роби няма да я опита......
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Честит празник!
ОтговорИзтриванеТи създаваш празнично настроение винаги - благодаря ти!
Наздраве!
Много празнично приготвена ципура!
ОтговорИзтриванеИдеята е чудесна,Ваня!
Желая ви хубав празник!
Разкошен рибник ,мила!
ОтговорИзтриванеЧестит празник!Много здраве да има в домът ти!
А това "шаранче" и аз бих го опитала
Съвършена си я направила ципурката,Ванюшка!Така в тесто аз не съм и сега ме гложди любопитството!Ципура предпочитам пред шарана.Плънката също ми допада много!
ОтговорИзтриванеВесел Никулден!
Ив, страхота е рибката, обаче публикацията ти е върха, просто! Винаги, ама винаги ще ме усмихнеш! Затова те обичам! Мерси за снимките от морето! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеИвче, страхотна е!
ОтговорИзтриванеХубав празник!
Прегръдки!
Страхотна рецепта,Ив,как я измисли тая златна ципурка? Много добре ти се е получила, увита в тестенце и с плънка!И ние ще заменим шарана с ципури.Важното е,че ще отбележим празника!
ОтговорИзтриванеНаздраве и весело изкарване!
Благодаря ,момичета ! Весела празнична вечер ! С прегръдка !
ОтговорИзтриванеМного красиво блюдо, Ванче! Честит празник!
ОтговорИзтриванеТя наистина станала златна тази рибка, Ив! Много хубаво си я издокарала :) и маскирала. Разсмя ме с увода :))) Хубав празник сте имали - така хубави да са всичките ви занапред! Приятен петъчен ден!
ОтговорИзтриванеРазкошно си я направила, Ивче! Много ми хареса! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеИв, много съм впечатлена и от рибката ти! Браво! Адмирации! И ти благодаря за забавлението, с това кръщене....:)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение, Ваня. Много апетитно и съблазнително поднесена тази рибка.
ОтговорИзтриванеТо и при нас не знам да има шаран, затова аз правя риба каквато намеря, само да е рибно филе, че с кости не ми се занимава. :)
Прегръдки и весел weekend!
Много красиво и вкусно си я приготвила Ив!
ОтговорИзтриванеПоздрави мила!
Разкошна златна рибка! И съдчето, в което я поднасяш е уникално!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Интересно приготвен "шаран". :) Хареса ми идеята с това тесто. Аз веднъж правих с бутер, но не беше много сполучлив резултата.
ОтговорИзтриванеСледващия път ще опитам с такова тесто :)