Беше си едно предизвикателство за мен тази кростата , но мисля се справих :) ! Отначало ми се виждаше много трудно да определя и разточа тестото за да покрия сладкиша. Оказа се , че него ден или ми се получи случайно :) или вече съм се научила да ги правя тези така трудно виждащи ми се отначало кростати :) !
Продукти :
за тестото :
120 гр. краве масло
250 гр. брашно
100 гр. захар (кристална)
1 яйце
1/2 каф. лъжичка бакпулвер
2 ванилии
за пълнежа :
250 гр. рикота(извара)
3 с.л. захар
1 яйце
100 гр. шоколадови капки
Нарежете студеното краве масло на парченца . Тестото размесете с бакпулвера и ванилиите . Добавете брашното , яйцата и захарта към кравето масло и омесете меко , маслено тесто . Завийте го в полиетиленово фолио и приберете за 30 мин. в хладилник .
От охладеното тесто отделете топка колкото юмрук (съжалявам ,че не го изтеглих ) . Останалото разточете на кора 3 - 4 мм. Прехвърлете я в тавичка (24 см.) подмазана и набрашнена . Оформете висок борд . Надупчете дъното с вилица .
Разбийте рикотата с яйцето и захарта . Добавете шоколадовите капки или парченца шоколад . Изсипете сместа върху тестото . От отделеното разточете кора със същата дебелина( 3-4 мм.) .С помощта на точилка прехвърлете кората (виж снимката по-горе ) за да покрие пълнежа . Краищата подгънете навътре и с пръсти прищипете тестото по края на тавичката за да оформите и затворите добре капачето .
Изпечете сладкиша на 170 гр. за около 40 мин. Оставете го да се охлади леко в тавата и тогава го извадете . Поръсете с пудар захар .
Какво остана ? .....Да ви пожелая да ви е сладко :) ! Хубав петък от мен :* ! Чаоооо !
Невероятно изглежда, Ив! Не знам защо си имала такива притеснения, че няма да се справиш, та тя е като от списание твоята кростата! Аз още не съм правила такъв десерт и май е време :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила! Слънчев и усмихнат петък!
Благодаря ,Снежи :* ! Аз винаги мисля и се притеснявам така :( ...после обаче съм доволна :)) макар да звучи нескромно :) !
ИзтриванеПрегръдки и за теб , мила ! Хубав петък и весел уикенд !
Ванче, поредната прекрасна кростата! Аз, след неуспеха ми, малко си притеснявам да опитам втори път. А ако знаеш колко пъти след това отново съм преглеждала кростатите ти... Дано се престраша и вземе, че се получи някой път.
ОтговорИзтриванеПоредни красиви снимки с поредна вкусотия! Сърдечни поздрави и усмихнат ден ти желая!
Благодаря ,Гери :) ! Разбира се ,че ще се получи , важното е да надвиеш страха :)! Но те разбирам , аз винаги съм така преди да се захвана с нещо виждащо ми се трудно :) !
ИзтриванеХубав уикенд ! С поздрав !
Ив, и тук да пиша че пак изкушаваш! :) А при теб нищо не се получава случайно, всичко е превъзходно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятен петък!
Благодаря ,Тили ! Поласкаха ме думите ти :) !
ИзтриванеХубави почивни дни ! Прегръдка!
Уххх, че апетитно изглежда! Обожавам сладкиши с извара, това ще се пробва скоро- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
ОтговорИзтриванеЕлзе , благодаря ти ! Пробвай , а аз ще чакам резултата :) !
ИзтриванеПоздрави !
Е, ама какъв разрез само... и каква гледка... Приказка! Поздравления за резултата, Ванюшке :)
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно! Браво!
ОтговорИзтриванеТакова чудо " кростата" не съм яла, но да кажа, де... ми много вкусно изглежда! :)
ОтговорИзтриванеКога ще ме почерпиш реално, м? :)
Чудесна е станала, Ванюшка!
ОтговорИзтриванеМайсторка си!
Прегръдка!
Ив, прекрасна е поредната ти кростата, винаги си ме удивлявала с перфектния им вид, а със сигурност и вкус! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеМММ, последният да се оближе! Какво чудо си ни направила днес! Приказен сладкиш! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЧудесна.........И ти и кростата........Коя повече?!!!
ОтговорИзтриване:))))Ти разбира се,но и кростата си я бивааааааааааа:)
Този сладкиш ме плени :)! Никога не съм опитвала "кростата", но тази определено ще опитам. Благодаря за рецептата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви ,момичета :) ! Опитайте и няма да съжалявате :) !
ОтговорИзтриванеХуабва неделя !