За да замесите тази вкусна питка ( то си е по скоро хляб) ви трябват около половин кг.брашно, 15 гр. мая, 3-4 с.л. зехтин, 1 ч. л. сол, щедра щипка захар, шепа черни и зелени маслини без костилки, 300 мл. хладка вода.
Разтваряте маята в хладката вода и с останалите продукти замесвате меко тесто. Оформяте на топка и слагате в тавичка ( 26 см) ,Оставяте да втасва поне 2 часа. Печете на 170 гр. в предварително загрята фурна.....Чудесен хляб......да ви е сладко с току-що откъснато коматче!
За пълнените маслини използвам големи зелени ,мариновани без костилките .
В тиган запържвам настъргана глава лук , прибавям кайма , чер пипер и малко смляна
мортадела . Наливам чашка бяло вино . Засилвам огъня да се поизпари винцето и наливам чашка зеленчуков бульон. Оставям на по-слаб огън за 15-20 мин. Каймата трябва да остане на мазнина. Маслините слоагам в цедка за да се оцеди маринатата. Оставям плънката да се охлади . Пълня с помоща на обратната страна на дървено шишче . Овалвам всяка маслинка в яйце и галета и пържа в силно сгорещено олио. Маслинки и топъл хляб - вечерята ни от снощи!
С прекрасната песен на Албано и Ромина ''Щастие'' поздравявам всички чудесни Катерини и най -вече теб ,Кате :* !
Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеИве,много търпение е нужно за тези маслинки-виж питката може да я направя-хареса ми.Чупвам си коматче и аз...Ти каква мая ползваш-суха или на кубче и маслините нарязваш ли ги вътре или са ти цели?
ОтговорИзтриванеПриятен ден-прегръдки!
:)Благодаря Traiana....Живе, ползвам прясна мая ,на кубчета. А маслинките ги купувам готови ,цели без костилки ,но гледах в един видео клип как ги приготвят ( съжалявам ,че не го потърсих да го кача)...там ги цепват вадят костилката и пълнят с плънката :) ...Събира и повече каймица така:))) ,не като мойта - по габровски ( ма нали съм си от Габрово:))!Тези маслини са специалитет на област Абруцо , лятото ходихме с приятели на мотори :)(хи хи аз само се возя:) в един град Фронтиняно в тази област и там ги продават на сергиите ...:) като семки :))..100 гр. във фунийка :))! ...Хубав ден и от мен и голяма прегръдка :) !....Чаооооо
ОтговорИзтриванеБлагодаря за информацията -вече разбрах и от кой град си...В Габрово съм ходила като учевичка,но пролетта ще си направим екскурзия с децата.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!Прегръщам те!
Ееее,Ивана,разби ме с тази питка с маслини,много ми допадат в тестени,и направо запреглъщах пред твоя хляб!
ОтговорИзтриванеА пълнените маслинки определено са невероятно вкусен деликатес!
И аз правих неотдавна,а с връткавата задача по пълненето ангажирах главната подстрекателка-госпожицата у дома!
Лека нощ и приятен петък!
Ижана,благодаря за чудната песен!
ОтговорИзтриванеЛятото имаше филм за Ал Бано по телевизията!От тогава,го харесвам още повече от преди!
А за вкусотийките думи нямам!
Обичам пълнени маслини,но рядко ги правя!
Прегръщам те и ти пожелавам един прекрасен ден и още по-хубав уикенд!Целувкиииииииииииии:*)
Страхотна питка и щом е с ароматни маслини сигурна съм, че е много вкусна! Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеКате, Габи благодаря ви ....направете питката ще ви хареса:) ....то маслините и аз се хващам рядко да ги правя ама понякога се щуросвам с тях :)))), а иначе на магазина готови пълнени ,с панировката и бум в тигана :)))лесно и бързо :)....
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни , момичета ! Прегръдки :* !
Правя подобен хляб, но маслините, колкото и да са на почит у дома - само сурови досега си ги консумираме. Заинтригува ме с рецептата!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Vanq ,ako pozvolish skapa samo edno utochnenie ( maslinite sa spezialitet na Ascoli Piceno zatova se kazvat -olive ascolane )i Frontignano e v oblast Marche (nali imame kashta tam :) ) Nishto lichno skapa !!!
ОтговорИзтриване