20.02.2012 г.

Талятели карбонара с артишок




След българската баница една типично италианска рецепта за паста :).....Артишока е малко особен зеленчук ,то даже не знам дали е и зеленчук ,Роби казва ,че е вид цвете :) и аз не го ядях поне допреди година . Обаче ,сега е сезонът му и рецепти из списанията колкото искаш . Тъй като всеки ден се сблъсквам с въпроса с какво да забъркам :) пастата  тази рецепта ми се видя по вкуса на Роби и наистина му хареса . 
Ето и как се приготвя : 120 гр. талятели , 2 артишока , 100 гр. панчета (бекон), 1 яйце, 20 гр, пармезан или пекорино ,  малка глава лук , чер пипер , бяло вино , сол .
Изчистете артишока от външните дебели листа , срежете през средата за да отстраните върха , разделете на половинки и потопете за 5 мин . във вода с лимон . Нарежете артишока на тънки резенчета . 


В тиган с малко зехтин сложете ситно нарязаната глава лук , прибавете  нарязания на ивички бекон и запържете до златисто . Добавете артишока и залейте всичко с чашка бяло вино . Посолете и поръсете с  чер пипер. Захлупете съда и оставете да се задуши 10 мин. на бавен огън. 
Сварете си пастата в тенджерка с подсолена вода . Прецедете и добавете към соса от артишок . Разбийте яйцето и пармезана . Изсипете върху пастата и на котлона бъркайте още 2-3 мин. Преди поднасяне може да поръсите с още пармезан . 


                                             Добър апетит :)!!!
Чаооооо и хубава и спокойна нова седмица :* ! От мен прегръдки :) !!!

16 коментара:

  1. Ване , много интересно ми беше твоето предложение! Спагети карбонара , с пекорино и пармезан сиренца,беконче и ...бял пипер , ми е едно от любимите ястия!!! Аз слагам и 3 яйца и скалидка чесън! Представям си .... колко са вкусни и твоите талятели карбонара!!! Аз никога не съм яла до сега артишоки! Когато пазарувам,.... ги виждам при зеленчуците, но... и аз не знам защо- никога не сме си купували до сега! Може би е време и аз да опитам!!! Намирам идеята за съчетание с беконче- за чудесна!!! Благодаря ти за прекрасната рецепта!
    Прегръщам те и ти желая една приятна и успешна седмица, изпълнена с много слънчево пролетно настроение и преживявания!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи много вкусно! Ние много обичаме артишок, но в повечето случаи сме го яли маринован. Рецептата си я записвам и в случай, че имаме пресен ще го направя така.
    Хубава седмица и на теб, Ванче!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм яла от този зеленчук-цвете,а и не си спомням дали съм виждала по щандовете.Ванче,пак нещо интересно ни предлагаш-изглежда супер вкусно.
    Приятен ден и успешна нова седмица,миличка-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно изглежда,обичам паста,а карбонара ми е любима,но артишок никога не съм опитвала.Не съм и виждала да се продава,а се оглеждам за нестандартни за тук продукти.Поздрави!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви ,момичета за милите думи :*! Не очаквах ,че някой ще прояви интерес към тази рецепта ,даже много се чудих сутринта дали да я пиша или не . Останах доволна ,че все пак намери почитатели :)...наистина е вкусна и си заслужава когато можете да я опитате :)... и ,Пете щом обичаш маринован артишок опитай така :2-3 мариовани артишока нарязваш на ивички , 1 консерва риба тон , няколко зелени маслини , 4-5 каперси и малко нарязан на ситно лук ....объркваш всичко мн. добре ,слагаш отгоре майонеза и имаш чудесна салатка :)!
    Чаооооо от мен и голяма прегръдка :*!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако знаеш от кога търся артишок и не мога да открия. А рецептата ти е страхотна, просто! Друго си е по италиански да се пипнат тези ястия:). И аз днес съм на гости с италианска кухня, ще видим отзивите:). И хич не си мисли да криеш рецепти, хей!:) Не ни лишавай от тази красоти!

    ОтговорИзтриване
  7. Ваня, много вкусно изглежда! И аз съм яла само маринован артишок, просто защото пресен нямам идея как да приготвя. Сега обаче с тази хубава рецепта, която си ни представила ще трябва да опитам!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ,Канди мила ....бях сутринта при Ели ,справила си се чудесно с италианската кухня :)! Комплименти !
    Благодаря ,Byby - опитай и сподели :) надявам се да ти хареса !
    Хубава вечер !:**

    ОтговорИзтриване
  9. ивче, не съм яла нито талятели, нито артишок, но звучи вкусно:) Обаче какъв паниран зелен боб завъртях по твоя рецепта, ушите си облизахме:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ив,отново вкусна паста при теб!Бих била всяка вечер твой гост, щом имате паста!Артишокът и на мен ми е непознат като вкус,макар че мисля в Метро съм виждала пресен,а също има и маринован по веригите магазини.
    Но ми е малко странен и идея си нямам как ще е на вкус.Но щом ти го препоръчваш също ще се поддам на любопитвството по-уверено!Благодаря!

    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. От известно време проявявам любопитство към артишока!
    Обичам Карбонара и това ми се струва много примамливо!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. И на мен ми е любопитен артишока, но тук не го намирам (живея в малко градче).
    Много добре изглежда това ястие! С удоволствие бих го опитала.
    Поздрави и пожелания за хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Много апетитно ястие!
    Не съм опитвала артишок и ми беше интересно да науча нещо повече за него.
    И аз като Ели ,бих го опитала с удоволствие.
    Ваня ,желая ти много слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Траянче, Роси ,Дани, Ели, Мира !
    Сигурно няма да останете очаровани от първия път от вкуса на артишока ,аз самата не го харесвах до преди година . Но пък нови неща трябва да се опитват :)! Траянче, радвам се ,че сте си хапнали сладко ,сладко зеления боб :) !

    ОтговорИзтриване
  15. Никога не съм виждала артишок :(.При нас няма, за сметка на това пия всеки ден едно лекарство , което представлява извлек от артишок!Но, това е само отклонение. сигурна съм , че пастата е страхотна!Благодаря, че пак научих нещо ново и интересно!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Ей, тия италианци са луди по тоя артишок - аз в къщи не съм приготвяла и отдавна се каня.Ето вече имам и сламка...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване