29.02.2012 г.

Мафалди с гамбери и тиквички


Мислех си днес да не публикувам нищо ,но като размислих ,че е 29 февруари  и чак след четири години ще дойде друг 29.02. реших все пак да се разпиша с една рецепта за паста ,която отлежава от доста време :)....
Пастата може да бъде всяка друга ,но аз се спрях на мафалди . 
Нарязвате си на тънки кръгчета една малка тиквичка . Загрявате грил тигана и печете по 3-4 мин. на страна. 
В тиган запържвате малка главичка лук ,нарязана на много ситно. Добавяте шепа гамбери и малко бяло вино . Когато виното се изпари слагате няколко нарязани на половинки чери доматки , добавяте и грилованите тиквички . Посолявате и поръсвате с щипка чер пипер . Наливате чашка доматено пюре разредено с малко вода и оставяте соса да поври 10 мин. на слаб огън. 
 Сварявате пастата според указанията на опаковката ,прецеждате и добавяте към соса . И пак да кажа един съвет за пастата - винаги отливайте в чашка от водата в която варите пастата . Когато я добавите към какъвто и да било сос (не само е случая) добавете и няколко с. л. от водата . На включен котлон оставете пастата и соса 
 да поемат излишната вода като бъркате или разтръсквате тигана с леко подхвърляне:))...
От мен чаоооо за днес и хубава вечер :)!

7 коментара:

  1. Ох, много ще са вкусни! Жалко, че половинката не яде тиквички, но ще си ги направя на мен като проям.

    Аз не винаги, зависи с какъв сос ги правя, но доста често оставям от водичката, в която е варена пастата. Май италианците навсякъде така процедират.

    ОтговорИзтриване
  2. Ивана,записала си се на датата с нещо много вкусно!
    Паста с чери и тиквичка ми е много любим вариант,но май по-често ги съчетавам със сметанов сас и песто.
    Но и от твоите бих опустошила голяма порция!
    Обичам паста!
    Пожелавам ти усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересни ястия показваш Ивана,винаги с интерес ги разглеждам.Тази паста изглежда много вкусно.Никога не съм правила със зеленчуци,само карбонара и болонезе.Благодаря за предложението.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Хаха, това за 29-ти и публикацията много ме развесели;)
    Паста с тиквички не съм яла, но сега като им дойде сезона ще опитам. Напоследък ме влече натам.. към пастата със зеленчуци.
    Хубава вечер, Ивана, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно,Ванче това мога да кажа...
    честиа баба Марта!
    Да си здрава,бяла и червена ,като слънцето засмена!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви Пете,Роси,Ели, Мъхче, Живе за хубавите думи ! Честита ви Баба Марта и хубав първи мартенски ден :)!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Баба Марта, много здраве, радост и късмет!
    Слънчево настроение! Целувки от България!

    ОтговорИзтриване