1.08.2012 г.

Festa italiana или вечеря за края на жътвата


Навярно сте чували или гледали в някой италиански филм за тези големи семейни и не само празници ,които италианците все си измислят  за да са заедно и споделят радостта си от живота с хубава храна , вино и сладки приказки! 
Е ,това е един такъв празник за края на жътвата - платена от бащата на Майла и организирана от нея в която и моя милост взема скромно участие!  
Майла е ей тази сладурана на повечето снимки - наша приятелка ( di cuore ) по сърце както казват италианците! 
От поканените 65 човека дойдоха 70  , винаги има някой добре дошъл съсед! 
Менюто: прошуто крудо с пъпеш, лазаня , печено прасенце по аржентински, зелена салата , кростата с яйчен крем и диня! 


Лазанята започнахме още в петък и с лека гордост мога да се похваля ,че шефът и бях аз! Освен лазаня тук я наричат и vincisgrassi (винчисграси ) на маркиджански диалект! 12 тави - как ви звучи това ...ама готвене ли падна.....само за рагуто отидоха .....6 кг. кайма (телешка ,свинска и пилешка) , 6 кг. телешко месо , 10 големи парчета телешки шол , 1 кг. мортадела , 10 сурови наденици и 3-4 кости от коляното на телето (точно от тези кости ставало хубаво рагуто  .....и още 1 кг. моркови , 8 л. доматено пюре , 2 л. вода , 0,500 гр. целина , дафинов лист , зърна чер пипер , 1 л. червено вино , 1 л. зехтин , 2 големи глави лук, зърна карамфил и май това беше всичко .......
После: 8 кг. кори за лазаня (пресни ) , 5 л. бешамел  , 1 кг. пармезан ..... 
Ако някой реши да направи рагуто ето и рецептата набързо: 
Нарязвате морковите , целината и лука на ситно . Запържъвате  за 10 мин.  Добавяте всички меса накълцани на малки парченца , каймата раздробявате с ръце , мортаделата нарязвате на ситно ,ситно, костите от коляното...... слагате в тенджерата и пържите около 30 мин. ,наливате виното , слагате  подправките и оставяте да поври 10 мин.  Изливате доматите и водата и тук вече пада голямото варене.....рагуто трябва да ври поне 3 часа, ама какъв аромат се разнася самооооо .. 


После знаете как : когато рагуто се охлади редите като започвате с черпак от него за дъното на тавата , ред кори , пак сос , ръсите с пармезан и бешамел (ползвахме готов) и така 5 реда. Имаше уговорка с една пицария да опекат лазанята ,та поне с това не се занимавахме!



Прасенцето го пече един приятел на брата на Майла  та не мога да кажа що по аржентински ,но горкото животинче изглеждаше много жестоко на снимката затова предпочетох да не я качвам !  


На дърветата около входната врата Майла беше подпряла вили  и мотики на които беше закрепила надписи като този например .....''Добре дошли в стопанството .....напомняме ви ,че тук който не работи , не яде ,затова смелост и кураж защото вечерта е дълга ''! 
Че като започна една работа с нож и вилица в ръка, та до сутринта! 
Който издържа на работния ден -издържа .....ние бяхме до 3 ,но знам ,че е продължило до 5:30 сутринта!





Да не си помислите ,че заваля в разгара на празненството .....нищо подобно .....просто това е gavetone задължителното къпане с вода  ! Какъв смях и писъци бяха само....
Аз си мислех ,че мога само да стоя отстрани да гледам  и снимам .....е, нееее бях мокра като кокошка, а Арли годеникът на Майла милостиво пощади само главата ми! 
Завъшвам този дълъг пост като се надявам да не ви е досадил ! 
В събота ме чака друго изпитание - роднинска среща с братовчедите( и техните семейства ) на Роби .....около 40 човека ,казвам около щото не се знае колко ще дойдат ....със сигурност по-малко от 40 няма да са ....затова стискайте палци , че в събота с нож и вилица  ще се работи у дома!!!! Чаооооооо и'' scusate e'' както казват италианците! Baci !


28 коментара:

  1. Колко е забавно при вас, Ивче! :) Толкова ме развесели с този пост и с тези хубави фотоси! Направо се почувствах част от компанията! Хубава вечер! :) П.С. Ще се постарая да не пропускам и следващите ти постове макар че ще отсъствам за известно време от "хоризонта" с моя блог. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани :)....наистина беше забавно :) !И много весело :)) ! Хубава да е и твоята вечер ,мила и ако отсъствието ти се дължи на лятна ваканция ти пожелавам да е най -веселата която си имала :) !

      Изтриване
    2. Благодаря ти за пожеланията! Да, ще се отдам да почивка и на срещи със скъпи за мен хора! Сърдечни поздрави и до скоро, мила Ивана!

      Изтриване
  2. Голям купон е Ванче, да сте живи и здрави, много се забавлявах :))))

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Маги ! Жива и здрава !
      Хубава търновска вечер :) !

      Изтриване
  3. Искрено се забавлявах, като четох , Ивче! Много готин празник сте имали, а колко храна, просто не ми го побира умът как сте я приготвили:)Страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трянче ,благодаря ти ....абе ,не беще лесно с приготвянето ,ама после с яденето какъв зор видяхме:)))) !

      Изтриване
  4. Ванче ,Ванче, ама веселба е било.
    Много хубав празник сте си изкарали ,като изключим дванайсете тави лазаня.
    Много си ми хубавка силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Зиче :) ...да да ти кажа забавлявахме се и с правенето на лазанята :))) ! Целувки ,приятелко :* !

      Изтриване
  5. Гордея се с теб, Ив! Да си шеф на лазанята на местна почва си е повод за медал! Радвам се, че сподели тази красота с нас, интересно и забавно е! Стискам ти палци за следващите гости, ако има нужда от помощ викай!:):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Кате :) ..има защо хихихи да си шеф на лазанята не е лесна работа :))) ! Целувки ,мила ми !

      Изтриване
  6. Браво,голям купон и веселба!Умеят го италианците!А и ти си се представила отлично!

    ОтговорИзтриване
  7. Ванюшка,хубав купон сте си направили ...и толкова весел-евала.Знаете как да се забавлявате.Представям си колко пот се е леело покрай печките,но си е заслужавало.
    Пожелавам ти перфектна събота с перфектната домакиня-целувам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жижиии ,купон ли бе да го опишеш :)) .....още се чудя как не довтасаха карабинерите от цялата тая дандания :)) !
      Благодаря ,надявам се и в събота всичко да мине добре :) !
      Целувки :* !

      Изтриване
  8. Ау, какво празненство само! Ванче, страхотна си! Ще чакам с нетърпение снимки и от другото изпитание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Петя :) ! Да мине и в събота и после малко почивка ...ама сигурно до следващата събота ще е :))) !

      Изтриване
  9. Чудесно сте си прекарали! Заслужава си положения труд! :)
    Чета и гледам снимките с усмивка, просто си предала цялата прекрасна атмосфера и на нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Tillia :) .....благодаря и се надявам да ти е забавно тук :) !

      Изтриване
  10. За това ги обичам италианците - знаят как да се забавляват и никога не правят компромиси с храната! С удоволствие бих се включила в подобна фиеста! Доста труд е паднал за да се приготвят всички тези неща, но съм сигурна, че е било забавно!

    ОтговорИзтриване
  11. Ай какъв купон сте си спретнали знаете как да се забавлявате..Това е животът да имаш много приятели и с удоволствие да сготвиш за тях. Страхотни снимки все така да сте Ванче весели и засмени с поводи и без поводи.Поздрави и прекрасни летни приключения.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно Ванче!Така си празнуват значи края на жетвата италианците?
    А аз след като прочетох всичко с голям интерес, ми стана много драго че една българка е приготвила част от храната за това празненство!
    И когато сте зле, нека така да сте!Нали така се казва?
    Поздрави и добре да поработите в събота ей....освен с нож и вилица и чашка в ръката да има!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  13. Малееее,ти направо ме разби,Ванче!думи нямам направо!Какво умопомрачително количество лазаня си направила,хиляди пъти браво!Страхотен купон е било,Майла е много секси ,абе изобщо добре си прекарвате вие там!
    Весело празненство с родата и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви ,Ради ,Таня , Дани ,Роси :) !

    ОтговорИзтриване
  15. Ванче, снимките са пълни с толкова настроение, че бях сигурна, че сте си изкарали стахотно дори и преди да прочета публикацията! А лазяната е впечатляваща - ако има някое парченце останало пращай веднага :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно приключение, голям италиански купон!Радвам се, че си на такова хубаво място!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Ах, страхотна публикация и съвсем не досадна! Какви хранителни количества си цитирала само, голямо готвене и както се вижда ядене, е паднало!Ще чакам снимки и от следващото типично по италиански събиране :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Бреееехххххххх, без думи!!! :)) Много забавно изглежда хахах Особено ме напушва на смях снимката с Майла, прегърнала дамаджаната с алкохолец, предполагам хаха Жестоко!!!
    И аз очаквам следваща сбирка :))

    ОтговорИзтриване