17.06.2013 г.

Babà al rum - бабà с ром ....или полски сладкиш останал завинаги в Неапол


Няма как попаднали в Неапол да подминете този чудесен сиропиран сладкиш с история и родословно дърво на благородник :) ! Две са версиите за появата му : 
Едната , че полския крал Станислав Лешчински ( 1677 - 1766 ) много обичал да му четат приказките от '' Хиляда и една нощ '' накарал готвача си да сиропира най - обикновен кекс  като добави в сиропа ром и го кръсти на любимия му герой Али Баба :) ! 
Другата : че веднъж в пристъп на ярост( пак същия господин)  хвърлил кекса , защото бил много сух   срещу шише с ром ,което се счупило и го напоило !  А тъй като кекса на полски се казва бабка ,та оттам и бабà ! 
А попаднал в Неапол от Франция , ама тя много дълга таз' история :)....с две думи : 
Кралят както във всички приказки имал дъщеря Мария , която оженил за Луи ХV - крал на Франция ! Тя довела във френския двор полски готвачи , а пък някои от френските кралски готвачи били поканени от фамилията на Савоите господстващи по това време в неаполитанското кралство ! Те донесли рецептата , която се харесала от раз на неаполитанците и станала тяхна :) ! Оффф  , ама я забърках една историческа :)).... 
Дали е така не знам ... , но ако вярвате в приказки изберете си версията която ви харесва :) ! И  след часа по история е време за час по готварство :)... ето рецептата : 




А тя е от книгата '' La cucina italiana '' и е отговор на една от моите фейсбук фенки Кристина Митова ,която ме попита дали съм правила този сладкиш .....направих го ,Кристи и ти благодаря ,че ме подсети за него ! Канех му се отдавна :).... 

 Продукти :

за тестото : 
250 гр. брашно 
125 гр. краве масло 
40 мл. прясно мляко 
25 гр. захар 
12 гр. мая от кубче 
3 жълтъка 
1 ванилия 
кората на 1 лимон 
щипка сол 

за сиропа : 
600 мл. вода 
400 гр. захар 
200 мл. ром 
кората на ч лимон 

за намазване :
2-3 с.л. кайсиев мармалад 

за гарниране :
бита сметана , крем'' пастичера '' , сладолед 


Сложете в купа 150 гр. брашно и го залейте с 85 мл. вода в която е разтворена маята . Покрийте купата и оставете брашното да шупне . След като е готово добавете всички останали продукти . Кравето масло -  последно ,  омекнало на стайна температура и  нарязано на малки парчета  .Започнете да разбивате с миксер с бъркалките за тесто. 
Около 10 мин. Сместа трябва да е много мека и еластична . 
Покрийте  съда с кърпа и оставете отново за втасване . Процеса с подготовката на тестото е дълъг ,но резултата си струва усилията :) ! 
Пригответе си чашки от крем карамел като ги намажете с олио и посипите с брашно. 
Когато тестото е удвоило обема си , късайте с намазнени ръце еднакви парчета от него и поставяйте във всяка чашка така , че да достига 1 см. под ръба и' ! 
От тази доза  направих 8 сладкиша . Покрийте чашките и отново оставете да втаса този път за около 30 мин. 
Изпечете на 170 гр. за  20 - 25  мин. Извадете сладкишчетата и охладете върху дървена решетка . 
Продуктите за сиропа кипнете заедно за 5 мин. Потапяйте всеки сладкиш за 1 мин. максимум ( внимавайте да не го сиропирате много ) и наредете върху решетка с широката част надолу . 
След десетина мин. намажете всяко кексче с леко затоплен кайсиев мармалад . Съхранявайте в хладилник до поднасянето му. Поднесете с бита сметана , крем ''пастичера'' , сладолед , шоколад ...... ! Да ви е сладко :)! 

                                                      Чаоооо от мен и спорна ,усмихната седмица :) ! С прегръдка ! 


                        В клипа може да видите целия процес за направата на бабà . Рецептата не е от тук ! 

                                               http://ricette.giallozafferano.it/Baba-al-rhum.html


14 коментара:

  1. Чудесни истории съпровождат този сладкиш.Много апетитен е станал!

    ОтговорИзтриване
  2. О Ванюшка, знаеш ли от кога му се каня на този десерт, но все не ми идва куража! Сега като гледам твоите прекрасни бабки разбирам какво съм пропуснала, но пък за сметка на това се почерпвам от твоите :)! Благодаря ти, миличка и прекрасна седмица! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Определено е десерт с история, много обичам подобни разкази за произхода на нещо любопитно.
    Изглежда чудесно, Ванче! Поздрави и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам тези неаполитански сладкишчета, Ив! Освен, че съм влюбена в Италия, това е едно от изкушенията, които харесах в Неапол. Благодаря ти за рецептата, много се радвам, че я сподели с нас! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хич ме няма по история, но това тук е друг вид история :) Кралска (както и при Дани :)) Много съблазнителен изглежда, Ивче и отива в списъка на желанията :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Траяна ,
    Руми,
    Гери,
    Дани ,
    Снежи ,
    благодаря ви , момичета :) !
    Слънчев ден !

    ОтговорИзтриване
  7. Любопитна история съпровожда този изкусителен десерт. Ив, поднесла си го толкова апетитно!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Ваня,блазе ти!Пак си имаш сладичко изкушение и наслада,а аз тук се кокорча и гледам жално-милно :) .
    Страхотно звучи и историята,и рецептата,а такива сочни нали знаеш,че много ги тача!И с аромат на ром,мммм,чудесен е десерта!Напомня ми саварините.
    Прегръдка от мен и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. При такава кралска рецепта как да не замечтае човек, грабвам едно парченце и продължавам разходката си!

    ОтговорИзтриване
  10. Доста неща ми се приискаха след тази публикация: да попадна в Неапол, да опитам сладкиша, да притежавам тази книга и да ти дойда на гости!:) Засега ще се задоволя с рецептата:) Страхотно представяне, весели истории и вкусни снимки! Чудо!!! Прегръдки от мен и много, много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни са новите ти предложения, Ивана -
    харесах питата с патладжан, но това изкушение, с история ме очарова...
    Благодаря, че сподели,
    сърдечни поздрави, хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Кростата, пита с патладжан ... а сега и тази бабà .... изкушение след изкушение, кое от кое по вкусно :) Страхотен неаполитански сладкиш Ванюша ! Бих си хапнала едничко със сладолед :)
    Всичките ти предложения са чудесни като теб самата ! И часът ти по история и той ... готино си ни разказала подробностите около появата на сладкиша :)
    Оффф .... хайде да изчезвам от тук , че апетитът ми се завърна :) :) :)
    Прегръщам те :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ив, благодаря за страхотната рецепта! Направих сладкиша и още от сега съм го включила в менюто за Коледната трапеза. Много ни хареса! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване