И нали зимата е на прага ни ви предлагам едно наистина зимно ястие .Изпълнението на тази рецепта гладах преди дни в телевизионото предаване ''Cotto e mangiato'' сиреч: ''Сготвено и изядено'' :)
Трябват ви около килиграм свинска рибица , картофи , карчофи ( тук му е мястото да кажа 2 думи за карчофите или артишок или още ангинари - италианците са луди за този зеленчук който аз в България знаех само по име . Тук го харесват и хапват всякък печен , маринован , слагат го върху пици в ястия и май навсякъде:) Продължавам обаче с продуктите от рецептата..... листа салвия, клонка розмарин , чер пипер , бяло сладко вино, 7-8 скилидки чесън. След като сме овързали с парче кухненски канап месото го поставяме в дълбок съд със зехтин . Пържим от всички страни докато добие златист цвят , прибавяме салвията , скилидките чесън, роазмарина и черния пипер. Заливаме с голяма чаша вино всичко , оставяме на котлона за 5 мин. ,после прехвърляме в тава и около месото нареждаме картофи нарязани на едро ( а може и малки небелени) . Поставяме тавата в предватително загрята фурна и печем 30 мин. През това време приготвяме карчофите . Почистваме го от външните твърди листа , нарязваме на четвъртинки и поставяме в купа с вода и няколко парчета лимон . Престояват 30 мин. Тавиката с месото се изважда от фурната ,прибавят се карчофите ,залива се отново с голяма чаша вино и се втъща във фурната за доопичане . Ястието се сервира в голяма чиния гарнитано отстрани с картофите и карчофите :) !
Добър апетит :) !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар