22.07.2012 г.

Панирани миди и чудесното руло на Катето



 Тази рецепта е отговор на вика ,който нададе   моята фейсбук - приятелка Павлина Парушева ...''Ваняяяя , наготви ми нещо с миди ''! Ето ,Павлинка рецептата е от сп. ''La cucina italiana'' ,надявам се да ти харесат мидите приготвени така и един съвет от мен .....не ,по-скоро пожелание - хапни ги с млечния сос, .знам ,че вкус приятел няма ,но без него просто не са същите!

Продукти: 
100 гр. миди (ползвах замразени ) 
1с.л. брашно 
1 яйце 
 1 к.ч. бира 
сол 
олио за пържене 

За млечния сос : 
200 гр. кисело мляко 
50 гр. кедрови ядки
1/2 скилидка чесън
1/2 лимон 

Набучкайте размразените миди на дървени  шишчета ( скъсете ги малко за по-удобно пържене) .Разделете белтъка от жълтъка . Разбийте белтъка на сняг . Добавете бирата ,щипка сол и брашното при жълтъка . Бъркайте до получаване на гладка каша . Добавете разбития на сняг белтък . Панировката трябва да бъде като гъста каша - така ,че ако ви се вижда рядка сложете още брашно. Потопете шишчетата в сместа и пържете по 3-4 мин. на страна в силно сгорещено олио . 
Разбъркайте млякото със суканите на едро кедрови ядки . Посолете , добавете сока на лимона (половин лимон) и щипка настъргана лимонова кора. Подправете със смления чесън .  Разбъркайте салцата и сервирайте с топлите шишчета ! Чудноооооо! 
                                                                                      Да ви е сладко !




 Това руло от блога на Катето го правя за втори път . Първият път спазих освен рецептата и точния пълнеж....докато се наканя да го снимам се излапа и снимки няма :)).....Вчера го направих отново като този път го  намазах само с ягодов мармалад .....и в двата варианта е разкошно :)....Благодаря ,аморе за чудната рецепта :*....
Ето я :
 6 яйца 
115 гр, пудра захар 
65 гр. брашно 
2 ванилии 
Разделете белтъците от жълтъците . Разбийте белтъците на сняг. Изсипете захарта при жълтъците и бийте с миксер до побеляване . Добавете брашното и ванилията . Малко по- малко добавяйте разбитите белтъци към жълтъчената смес . 
Застелете правоъгълна тава с хартия за печене . Изсипете сместа . Печете на 170 гр. до златисто . Извадете опечения блат ,отлепете хартията , сложете върху кърпа и навийте на руло .Изчакайте да се охлади и намажете с конфитюр или плънка по желание. Аз малко префасонирах този път рецептата ,като разделих сместа на две и в едната добавих 3 с.л. какао . В тавата изсипвах по дължина първо от жълтата после от кафявата смес . Лентите ми станаха широки и не много прилежни :) ,но ако ви интересува как се прави - Веси Казакова  е описала това в в чудесна своя публикация ! 
                                  Чаоооооо и добро начало на новата седмица :) ! 


10 коментара:

  1. Я, какво съвпадение!
    Тъкмо съм хвърлила око на ягодовото ти тирамису!
    Хубава размяна на сладкиши!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко ,Катюша тирамисуто :)!
      Целувки и хубава седмица :*!

      Изтриване
  2. Ивче, съблазняваш ме много с тези миди!
    А и сосчето с кедрови ядки е интересно!
    А рулото е страхотно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Дани ! Наистина много вкусни станаха с това сосче :) !
      Хубава седмица !

      Изтриване
  3. Леле, какви вкусотии! Обожавам миди, Ивче, не знаех как се правят панирани, много благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Топвам си от слоестия хляб в сосчето!Мидите ще ги пропусна и искам две големи парчета от рулото/като за пропуснали обяда днес/!Много интересен начин на оформяне!
    Успешна нова седмица,Ивана!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам миди!Много хитро поднесени на шишче,ще се възползвам от идеята Ванче!А за рулото...няма да гледам колко са му широки лентите да знаеш, просто ще си го хапна сладичко!

    ОтговорИзтриване
  6. Панировката е отлична. Добавям, че малко нагарача от бирата, и бъпреки, че съм бираджийка, се усеща. С тази паниловка направих рулца от раци, също е отлично. Важно: мидите трябва да са малко сварени във вода, иначе, ако сурови се панират, вътре си остават сурови. Затова - кипнете ги малко (примерно 3 мин.) във вода, и след това пърженето. Не преварявайте мидидте, както и всички морски, тъй като стават жилави. С поздрави.

    ОтговорИзтриване