Продукти:
100 гр. миди (ползвах замразени )
1с.л. брашно
1 яйце
1 к.ч. бира
сол
олио за пържене
За млечния сос :
200 гр. кисело мляко
50 гр. кедрови ядки
1/2 скилидка чесън
1/2 лимон
Набучкайте размразените миди на дървени шишчета ( скъсете ги малко за по-удобно пържене) .Разделете белтъка от жълтъка . Разбийте белтъка на сняг . Добавете бирата ,щипка сол и брашното при жълтъка . Бъркайте до получаване на гладка каша . Добавете разбития на сняг белтък . Панировката трябва да бъде като гъста каша - така ,че ако ви се вижда рядка сложете още брашно. Потопете шишчетата в сместа и пържете по 3-4 мин. на страна в силно сгорещено олио .
Разбъркайте млякото със суканите на едро кедрови ядки . Посолете , добавете сока на лимона (половин лимон) и щипка настъргана лимонова кора. Подправете със смления чесън . Разбъркайте салцата и сервирайте с топлите шишчета ! Чудноооооо!
Да ви е сладко !
Ето я :
6 яйца
115 гр, пудра захар
65 гр. брашно
2 ванилии
Разделете белтъците от жълтъците . Разбийте белтъците на сняг. Изсипете захарта при жълтъците и бийте с миксер до побеляване . Добавете брашното и ванилията . Малко по- малко добавяйте разбитите белтъци към жълтъчената смес .
Застелете правоъгълна тава с хартия за печене . Изсипете сместа . Печете на 170 гр. до златисто . Извадете опечения блат ,отлепете хартията , сложете върху кърпа и навийте на руло .Изчакайте да се охлади и намажете с конфитюр или плънка по желание. Аз малко префасонирах този път рецептата ,като разделих сместа на две и в едната добавих 3 с.л. какао . В тавата изсипвах по дължина първо от жълтата после от кафявата смес . Лентите ми станаха широки и не много прилежни :) ,но ако ви интересува как се прави - Веси Казакова е описала това в в чудесна своя публикация !
Чаоооооо и добро начало на новата седмица :) !
Чудесно наистина е станало рулото, Ваня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Сонче :)....видях и твоите -чудни са !
ИзтриванеЯ, какво съвпадение!
ОтговорИзтриванеТъкмо съм хвърлила око на ягодовото ти тирамису!
Хубава размяна на сладкиши!
Целувам те*)
Да ти е сладко ,Катюша тирамисуто :)!
ИзтриванеЦелувки и хубава седмица :*!
Ивче, съблазняваш ме много с тези миди!
ОтговорИзтриванеА и сосчето с кедрови ядки е интересно!
А рулото е страхотно!
Хубава вечер!
Благодаря ,Дани ! Наистина много вкусни станаха с това сосче :) !
ИзтриванеХубава седмица !
Леле, какви вкусотии! Обожавам миди, Ивче, не знаех как се правят панирани, много благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеТопвам си от слоестия хляб в сосчето!Мидите ще ги пропусна и искам две големи парчета от рулото/като за пропуснали обяда днес/!Много интересен начин на оформяне!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица,Ивана!
Обожавам миди!Много хитро поднесени на шишче,ще се възползвам от идеята Ванче!А за рулото...няма да гледам колко са му широки лентите да знаеш, просто ще си го хапна сладичко!
ОтговорИзтриванеПанировката е отлична. Добавям, че малко нагарача от бирата, и бъпреки, че съм бираджийка, се усеща. С тази паниловка направих рулца от раци, също е отлично. Важно: мидите трябва да са малко сварени във вода, иначе, ако сурови се панират, вътре си остават сурови. Затова - кипнете ги малко (примерно 3 мин.) във вода, и след това пърженето. Не преварявайте мидидте, както и всички морски, тъй като стават жилави. С поздрави.
ОтговорИзтриване