13.08.2012 г.

Талятели на фурна с прошуто кото и шам фъстък


 Продукти за 2 порции :

150 гр. талятели 
100 гр. прошуто кото 
50 гр. шам фъстък 
1/2 глава лук
сол , краве масло ,зехтин 
250 мл. прясно мляко 
2 с.л. брашно 
щипка индийско орехче
50 гр. пармезан 



Разтопете голяма бучка краве масло и запържете в него 2 с.л. брашно . Излейте прясното мляко и бъркайте бешамела до сгъстяване . Посолете и добавете шипка индийско орехче . Отстранете от огъня . Запържете нарязания на ситно лук до омекване . Прибавете го към бешамела и объркайте  . 
В тиганче с малко зехтин запържете прошуто кото на кубчета и смления на едро шам фъстък . 
Сварете талятелите според указанието на опаковката . Прецедете ги и объркайте с прошутото и фъстъка . На дъното на тавичка изсипете 2-3 с.л. бешамел . Наредете половината талятели ,поръсете с настърган пармезан и няколко лъжици бешамел . Сложете останалата паста и завършете отново с бешамел и пармезан . Печете на 200 гр. 10 мин. в предварително загрята фурна .  
Сервирайте ястието топло . Неочаквано за мен стана много вкусно...да ви е сладко !
                                           Чаооооо и лека нова седмица!



9 коментара:

  1. Страхотна рецепта Ийв!
    Никога не съм слагала шам фъстък.
    Ще се пробва, с чашка бяло винце....
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,много съм пропуснала тука,но ще гледам да наваксам!Лека вечер Ивана и браво за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Охо, каква вкусотийка само! Много интересна комбинация с фъстъка!Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Ванчеее прекрасна рецепта.Така вкусно и апетитно изглеждат,че няма начин трябва да ги опитам.Благодаря за хубавата рецепта Ванче.Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивана,
    чудна рецепта, а и добавката на шам фъстък много ме изкушава да го приготвя съвсем скоро това нещо.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна рецепта, Ваня! Шам фъстък ям по принцип като посетя китайски ресторант, но е крайно време вече да опитам и в домашно приготвените от мен ястия. Ти ни споделяш както винаги неустоима рецепта и предизвикваш да бъде опитана. Ех, така е... Който ходи на гости на чужди блогове по никое време, сега ще преглъща... :))))

    Прегръдки, Ванче и една спокойна и изпълнена с прекрасни сънища нощ! :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви ,момичета :) ! Наистина ще ви хареса :) !
    Прегръдки и хубав вторник :*!

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо това е голяма вкусотия и ще го направя в най-скоро време, може би със спагетини:) Обожавам твоите специалитети!

    ОтговорИзтриване
  9. Ив,страхотно предложение отново! Не го знам това прошуто, но кое ли знам аз , като не ям месо.Нещо като шунка ли е? Но пък ми хареса идеята с шам фъстък!И вече страшно много огладнях...:)

    ОтговорИзтриване