17.01.2012 г.
Шкембе чорба
Няма уважаващ себе си български блог без своя рецепта за шкембе чорба, моя любима и първото нещо което бързам да хапна когато се прибирам в България!
Шкембето предпочитам да купя готово сварено . Нарязвам го на дребно . В тенджерка наливам около 500 -600 мл. вода ,прибавям нарязан на едри парчета морков ,няколко цели скилидки чесън ,сол, 3-4 с. л. зехтин, голяма щипка чер пипер, нарязаното шкембе.
Варя всичко това около 20 мин. Изваждам морковите и скилидките чесън . В купичка размивам 1-2 с.л.брашно с малко вода и наливам в чорбата . Около 4-5 мин. оставям на огъня . Разбивам един жълтък с 100 мл. прясно мляко и при непрекъснато бъркане застройвам чорбата. В тиганче запържвам малко зехтин(по-хубаво става със свинска мас) с 1 с.л. червен пипер и веднага изливам в супата. Внимавайте да не препържите червения пипер.
Ами това е, после класиката за тази чорба-счукан чесън с оцет и лют ,лют едро смлян червен пипер .... аааа и ракийка!
Да ви е сладичко и лютичко!
Навярно видяхте ей тези люти чушчици в зехтин достатъчни са 2-3 капки от зехтина за да ви подлютят така ,че да се поизпотите. Миналата година едни наши приятели като разбраха ,че обичам да хапвам люто ми подариха саксия с люти чушки, ама лютиии ви казвам казаха ми ,че са на 7 -мо място в света по лютивина, та от тях като узряха сложих в бурканче със зехтин , че то иначе не се хапват ,а така капка по капка слагам и в разни сосове за пастата . Ето и снимка на саксията с пеперончино.
Е това е!
Чаооооооо!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Чудесна чорбица! А саксийката с чушчиците ми взе ума:)
ОтговорИзтриванеОХХХХ.. любимата ми чорбица си спретнала Ивана.
ОтговорИзтриванеТолкова хубаво си я накиприла ,че започнах да преглъщам.:)
Чушките ти са огнен трепач, но щом ги обичаш да ти е сладко.
Прегръщам те мила!
И аз обичам тази супичка! Поднесла си я с чудесни екстри, а пък нея си я издокарала, просто невероятно вкусно! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеВсе си мислех , че тази чорба се готви само по един начин.Сега разбрах, че следващата ще е ала Ивана......а, вземам си с една пипетка от зехтинчето , че нося на люто като дърт хайдутин.
ОтговорИзтриванеЛека и безгрижна, люта и диетична вечер!
Веднага се нареждам за една купичка и аз,мнооого е вкусно,Ванче!
ОтговорИзтриванеА така,Италия,Италия,ама и българско си требе!
Само не каза Роби хапва ли го това нашенско чудо?!
Хубава и вкусна вечер,мила!
ами да ти кажа, аз все още не съм готвила такава в блога си, ама ще поправя рано или късно грешката:)
ОтговорИзтриванеМного е хубава твоята и ще си запиша!
Хубава вечер!
така,така,значи няма да стана с уважаван блог :)))
ОтговорИзтриванеивана чудесно изглежда чорбицата ти,но такова нещо не хапвам :))
ако не знаех ,че е шкембенце направо щяха да ми потекат лигите
поздравявам те ,много хубави чушчици
спокойни сънища мила и един прекрасен Атанасов ден ти желая
Ийв, много обичам шкембе чорба!
ОтговорИзтриванеВярно, че ям само течността без шкембето, но като започна не мога да се спра!
Чудничко е твоето!
Ако ми беше на близо,грабвам мъжлето и биричка и право у вас!
Прегръщам те аморе и те целувам*)
Eх,момичета така ме радвате с коментарите си ! Благодаря *! Ден след ден ставате все по близки на сърцето ми ! Мъхче, Миме ,не исках да кажа нищо обидно с уважавания блог :)и вярвам ме разбрахте ! Така както италианците се фукат с пицата еее ние пък със шкембе чорбата им излизаме насреща:))....Роси, Роби така енергично бойкотира чорбата :), че трябваше да я ям и за вечеря :))!
ОтговорИзтриванеКате ,и аз като тебе аморе ...хихи сърбам ли сърбам и не спирам даже да се огледам :)))
Вили, само две капки с пипетката , че после не отговарям :)!
Траяна, Зиче, Канди да ви е сладко с моята рецепта :)! Хубав ден ,дами ,целувки !
Ваня,
ОтговорИзтриванемоята майка прави шкембе чорбата задължително с месен бульон, получен от варенето на кости.Иначе самото шкембе не е толкова вкусно.Но и твоят вариант на приготвяне съм го чувала т.е. само от варено шкембе.
Поздрави !