14.10.2012 г.

Саламур и каша по врачански - готви мама :) !


 Забелязали ли сте , че единственното място на света ,където може да се глезиш даже да си на 50 год. е в къщи - при мама! Никъде другаде  няма да се почувстваш отново дете и да покапризничиш ...! 
Когато видях публикацията на Мими от ''На гости в моята кухня  ''си казах : само да се прибера в България ще направя и аз като нея .....знаех и какво ще поискам да ми наготви мама  - нещо от нейния край и любимо в детството ми! И ще бъде първият ми пост след като се завърна в Италия ! 
Мама е родена и израсла в с. Рогозен - Врачанско . Седемнадесетгодишна  пристига в Габрово да търси работа , омъжва се там ,раждаме се аз и сестра ми и така къде трудно ,къде по-леко преминава част от живота и ! В по ново време пък събра смелост и кураж (не ,че са и  липсвали някога  ) и замина за Гърция ! 10 трудни години ! Сега си е в Габрово , живее нелекия живот на пенсионерка ,но не се предава ....Тя е от тези жени които могат всичко - готви ,прави трушии и вари сладка и мармалади , плете на една и две куки , шие гоблени , шие си дрехи .....освен всичко това е и хубавица :)...беше много хубава на млади години ,остана си така и сега на 73 .....Искам да и пожелая още много години живот и здраве .....
Обичам те , мамо :* ! 
Саламур и каша с пиле са две рецепти от нейния край ,които тя сготви ,а аз снимах и докато щраках отгоре и отдолу ,отляво и дясно тя се забавлява много!



                                                     Саламур с пиле 
Продукти: 
1 пиле 
4-5 червени и зелени печени пиперки
3 глави чесън 
1 връзка магданоз
олио 
сол 
Измийте и нарежете пилето на порции . В голяма тенджера налейте около 2 л. вода . Сложете месото , посолете и варете пилето до готовност . Извадете го от тенджерата ,обезкостете го и отделете бялото месо настрана . Опечете и обелете чушките . Накъсайте ги на ивици (или както казват по-модерно на жулиени. Отлейте половината от булюна и го оставете настрана . В другата половина върнете обезкостеното месо , добавете чушките и кипнете всичко около 5 мин. В хаванче сукайте обелените скилидки чесън . Тук искам да кажа ,че ей това чукало от снимките (мама му казва клъчник ) е направено от нейния дядо и е на почетната възраст от 60 год!
Свалете тенджерата със саламура от котлона ,изчакайте около 5-6 мин. и тогава добавете счукания чесън ( за да не се попари и загуби вкуса си )  и накъсания на едро магданоз. Много ,много ароматна супа! 
Да ви е сладко! 



Спомняте си ,че отделихме бялото месо на пилето и половината бульон ...ето и какво сготви мама от тях : 

                                                  Каша от препечено брашно с пиле 
Продукти : 
свареното бяло месо на 1 бр. пиле 
4-5 с.л. брашно 
малко повече от половин литър пилешки бульон 
олио 
1 с.л. червен пипер 
сол



В дълбок тиган налейте чашка олио . Оставете да се загрее и изсипете брашното . Бъркайте докато брашното покафенее . Сложете червения пипер и веднага  излейте бульона , добавете накъсаното пилешко месо и бъркайте докато сместа се сгъсти . 
 Изсипете кашата в голяма чиния и поднесете веднага . 
Още си спомням вкуса и...! Чудесна и много вкусна !
Да ви е сладко!  
А от мен чаооооо и до следващата публикация .....хубава неделя и успешна нова седмица! Прегръдки от сърце :* !



21 коментара:

  1. И аз си спомням вкуса на тази каша.На мен ми я правеше баба,която Беше от Косталево- Врачанско.
    Благодаря за рецептата.Баба отдавна не е сред живите,но така ще се докосна до детските си спомени.Тук в Пловдив не правят много от гозбите които са характерни за Северна България.
    Хубава неделя и на теб,Ивана!

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня,ястията са страхотни!Специални поздрави на майка ти!
    Желая й здраве и дълголетие!
    Пилешката каша с препечено брашно е много вкусна!Усетих аромата й!
    Прегръдки и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. ЕЕЕ..Ванче разнежи ме с тази публикация мила! Майките са най святото нещо на този свят и когато се говори за тях винаги настръхвам ,не знам защо.Може би защото и моята е далече и не я виждам често.
    Мамините гозби си са най сладки в нашият край викат-Седни седни и си похапни мамина вкусна манджица!
    Та и твоите манджици са такива, сигурна съм!
    Роби да не го обезкости като се върна?:))))))))))))))))))
    Силно те прегръщам приятелче!

    ОтговорИзтриване
  4. При мама е най-хубаво. И аз се чувствам по същия начин, когато сме заедно :)
    А кашата от пиле ми навява спомени от детството. Един прекрасен вкус. Благодаря, че ми припомни!
    Никога не съм я правила, но баба ми я приготвяше много вкусна.
    Мисля, че вече е време и аз да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, Ванче, добре си се завърнала! По-вкусна от мамината манджа няма, а твоята явно е изключителен кулинар! Да ти е жива и здрава!
    Не съм опитвала нито едно от двете предложения, но изглеждат доста вкусно и подходящо за дъждовен ден като днешния! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, радвам се, че отново си сред нас! Чудесно начало след дългото отсъствие! Невероятно мил пост, с който успя да ми въздействаш емоционално! Предложенията изглеждат много апетитни, макар и никога да не съм вкусвала подобни ястия (не са характерни за нашия край). Прегръдки! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да е жива и здрава майчето ти дълги години! Много младолика и чаровна жена! :)

      Изтриване
  7. Ваня,да ти е жива и здрава майка ти!Изглежда младолика за годините си, а гозбите й са прекрасни!Човек винаги се разнежва,когато се среща с най-близките си хора!Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, винаги е така с децата и майките, а твоята изглежда много младолика, а ние винаги ще си оставаме деца, независимо на колко сме...А когато пък не сме заедно срещите ни остават наистина незабравими ...

    ОтговорИзтриване
  9. Ивана, наистина точно така се прави по нашия край /нали сме си съседи !/ и саламура и кашата! В кашата понякога се прибавя чесън скълцан с клъчника.
    Специални поздрави на набора - изглежда превъзходно! Да ти е жива и здрава още дълги години и по-често да се виждате!
    Прегръдки и успешна седмица

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни рецепти, върнаха ме доста години назад към моят роден край! Саламура и сега приготвям често, просто в къщи я обожаваме, но за каша не се бях сещала. Благодаря ти!
    С поздрав Ади!

    ОтговорИзтриване
  11. Ийв, много стегната и хубава майчица си имаш, да ти е жива и здрава!
    Страхотна рецепта и много хубава презентация!
    Надявам се, че си добре и всичко е минало успешно:)
    Поздрави на Роби и огромни благодарности за вниманието и подаръка!
    Целувам те и те обичам аморе*)

    ОтговорИзтриване
  12. Мамините гозби са най -вкусни! Да ти е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  13. Ванюша,здраве,дълголетие и много емоционални срещи пожелавам на мама и на теб!Чудесна идея да ни я представиш и хвала за способностите й!Страхотно вкусни гозби,ужасно ми се прииска да можех да ги вкуся!
    Сърдечни поздрави за двете!

    ОтговорИзтриване
  14. Ех, разчувствах се....най-сладко е при мама, да! И у дома се правеше такава каша и ми е любима, и сега понякога мама ми я готви - само за мен и нея, че моите домашни не я ядат.Само че ние я готвим с много чубрица. А за саламура само съм слушала от мъжа ми, който е бил на студентски бригади из врачанско и са ги гощавали с него.
    Златна и приказна есен, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви ,мили дами за сърдечните пожелания и хубави думи :) !
    Ще предам на мама поздравите ви и знам ,че ще и харесат много :) ...благодаря ви и от нейно име :) !
    Хубава и спокойна вечер :* !

    ОтговорИзтриване
  16. Сн. Маречкова20 март 2014 г. в 15:01

    И моята баба правеше кашата, тъкмо щях да кажа, че й слагаше и чесън! Много вкусна! Виж, саламур не помня да съм яла, но това не пречи да го направя сега! Баба ми беше от с. Трайково - до гр. Лом. Благодаря за рецептите!

    ОтговорИзтриване
  17. Тази чорба, както я наричат по Врачанско саламур е уникално вкусна. Особено, като е приготвена със домашна кокошка и сушени червени чушки. Аз най- я обичам и с една- две люти чушки. Да е жива и здрава майка ви и да ви радва с вкусните северняшки манджи :)!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, мъжът ми е от врачанският карай и от там научих за тези вкусни гозби. Правя ги по вашите рецепти ( пропуснах да се науча от баба му :-( ) .
    Питането ми е за рецепта "Пиле лютика", благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!♥️
      Ще се обадя на мама да питам за рецепта!🙂 Ще я напиша тук! А може да я сготвя и пусна пост, благодаря, че попитахте за тази вкусна рецепта!🙂

      Изтриване