28.01.2014 г.

Мини калцоне за греяна ракия :)


Че как да не се похваля с този красив сервиз за греяна ракийка и дебелото мезе към него от мини калцончета:)...а между минитата се подава и едно макси пълно с любимата ми плънка от патладжан и наденичка! Първият път като правих греяна ракия ей тъй на фантазия (щото не питах никой) я варих 5-6-7-8 мин.  и не се разбра чай ли е туй що пием или люта балканска ракия! После питах зет ми (мъжът на сестра ми) и сега сипнеш ли в  задължително затоплената чашка първо те удря в носа, а после блажено се  спуска в гърлото ти! Преди години баща ми (бог да го прости) по габровски обичай пиеше греяна ракия с баница ....аз поиталианчих обичая и така се роди този интернационален вкус на греяна ракия с калцоне! Ама пък вкусно бе:)!


Та за калцонето ми е думата и рецептата  му:

Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно 
280 мл. вода 
50 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 гр. мая от кубче

За любимата ми плънка:
1/2 патладжан
1 голяма прясна наденичка
Друг пълнеж:
1 глава лук
1-2 печени чушки
3 с.л. дом. пюре
3-4 гъби
100 гр. бяло саламурено сирене

Разбира се може да сложите продукти по ваш вкус. Аз ви написах тези с които са пълни калцоните от снимките. 
Разтворете маята в топла вода и я добавете към брашното което сте размесили със солта, захарта и зехтина. Замесете меко, леко лепкаво тесто. Набрашнете купа, сложете омесеното тесто в нея, намажете го с малко зехтин и покрийте купата с навлажнена кърпа. Оставете на топло докато удвои обема си. 
Докато тестото втасва пригответе пълнежа. Нарежете патладжана на кубчета, а наденичката раздробете. В тиган с олио сложете първо наденицата и запържете леко. Добавете патладжана и пържете на слаб огън докато омекне. Овкусете със сол и щипка чер пипер. Оставете плънката да се охлади. 
За другата запържете за 5-6  мин. лука, добавете нарязаните на малки парчета гъби, печените чушки и дом. пюре размито с малко вода. Захлупете съда и задушете зеленчуците докато останат на мазнина (около 10мин.). Натрошете и добавете сиренето и отдръпнете съда от котлона. Охладете. 
На набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина 2-3 мм. С помощта на чаша изрежете кръгове, в средата сложете от пълнежа и прихлупете кръга. Натиснете с вилица по краищата. Намажете повърхноста с четка потопена във зехтин. Наредете мини калцонето в тава и изпечете на 200 гр. до приятен загар. Супер са :).....да ви е сладко!

          Чаооо! Хубав вторник! Ние още чакаме снега, може пък да намине и зарадва и нас:)!



13 коментара:

  1. Ние имаме и сняг, и греяна ракийка сега остава да направя и от тези уханни сладурчета. Благодаря ти за хубавата рецепта и разнообразието, което ще внесеш в нашия дом. Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. О, че вкусно, скъпа Ив!
    Браво на теб! Поздравления!
    Усмивки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникални са Вашите рецепти! Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Ванче, честит ти сервиз! Много хубаво си направила международна интерпретация. Ама като гледам, май вече са пресушени чашките... ;) А калцонето... Калцонето изглежда толкова апетитно, че като си хапне човек, да не иска да спира.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз ще наблегна на калцонето, понеже не съм по ракиите, хе-хе...Поздрави! Ще опитам непременно рецептата за тесто :)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз не съм по ракията, но от такова сервизче бих си сръбнала съъъвсем малко! :) Виж от калцонето не бих отказала, толкова е апетитно!
    Поздрави и приятна вечер, Ив!

    ОтговорИзтриване
  7. Много симпатични мини калцонета!
    Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ще са вкусни тези калцонета, Ивана, изглеждат доста апетитно! И аз съм им любител, но патладжана тук замествам веднага с нещо "рян зеленко" - просто тези дни съм луднала за меруди :)
    И сервиза е много атрактивен! У нас греяна ракийка обичаха мама и дядо. И да ти кажа как я правеха - загрява се ракията в медно джезве, с едно малко кубченце небет-шикер (когато няма, с лукчета), да замирише хубаво. После с нажежена маша (онази за огъня) се щипва едно кубче захар и над чашката се полива тънко, тънко с горещата ракия. Така захарта хем се карамелизира от машата, хем се топи и капе заедно с ракията. Представи си какъв аромат се носи и какъв цвят се получава. а как леко влиза... опитвала съм един-два пъти ;)
    Хайде, пожелавам ти пухкав, бял сняг и слънце! Прегръдки и Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  9. Че ако ти не го беше похвалила, аз щях, голяма красота е, Ив! А ракийката така блажено си я описала, че чак на мен ми се допи и то на закуска:) Ще се въздържа обаче и ще дръпна само от тези мини хубавелчета калцончета! Прегръдки и дано и вас ви зарадва Снежко!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красив сервиз и апетитни малки калцонета, Ваня,
    харесах тестото, а и двете плънки - също са по мой вкус..
    Чудесно предложение и снимки, сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Ракията ти я подминавам, виждам пресушена е, ама към калцонетата се устремявам лакомо!

    ОтговорИзтриване
  12. Че как няма да е вкусно! Оттук през снега си личи:)

    ОтговорИзтриване
  13. Наздраве, Ив! Сервизът е много красив! Със здраве да си го ползваш! И внимавай с палавото духче :)
    Ние тук с туршийка "разреждаме", но пък калцоне много обичам, така, че ще спретна една италиано-балканска вечер.
    Тази плънка с патладжана много ми хареса. Поздрави и хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване