6.02.2013 г.

Лимоново рибно - Лимони с риба тон и скумрия



За предястие  към някое рибно меню за гости , бърз обяд или лека вечеря ще останете  очаровани от това вкусно и ароматно рибно изкушение :) ! 
Приготвя се много , ама много бързо :) ...а продуктите са: 
За 4 порции : 
 4 лимона разбира се :)
125 гр. риба тон ( консерва )
125 гр. филета скумрия (консерва) 
1 с.л. каперси мариновани 
1 малко лукче ''Шарлот'' 
 няколко стръка зелен лук 
 1 с.л. зехтин 
2-3 с.л. сирене тип''Филаделфия''
 
 Измийте и подсушете лимоните . Отрежете капачета и издълбайте с малка лъжичка и остър нож вътрешността им ,без да пробивате кората :) ! 
В купа размесете двата вида риба (преди това излейте и изхвърлете олиото от консервите ) . Добавете каперсите , ситно нарязания лук , овкусете със зехтин и малко от лимоновия сок . Добавете сиренето и объркайте сместа много добре . 
Напълнете лимоните ,сложете им капачетата и да ви е сладко :) !
Чаооооо и лека и спокойна вечер :) !




Posted by Picasa






4.02.2013 г.

Кокосово - сметаново руло с боровинков конфитюр - Rotolo al cocco e panna


     
Рулцата са ми страст :) , казвала съм го вече :) ! Затова ще ви напиша веднага само рецептата без излишни приказки :) ! А нея открих в една книжка ''Dolci e dolcetti '' ! И още едно има ,но него някой друг път ще извъртя :) !                                           


Продукти : 

4 яйца
100 гр. кафява захар 
1 пакет ванилова захар
60 гр. брашно 
60 гр. кокосови стърготини 
 1 и 1/2 ч. л. бакпулвер 

 За пълнеж:
300 мл. течна сладкарска сметана
1 бурканче конфитюр от боровинки (малини )
3-4 с.л. кокосови стърготини 


За декорация :
200 мл. сметана 
какао , кокосови стърготини 
 няколко бонбона ''Рафаело ''

Разбийте яйцата с миксер за 5 мин. Започнете да прибавяте захарта на порции , като не спирате да разбивате докато не получите гъста кремообразна смес . 
В купа размесете ваниловата захар , бакпулвера , кокосовите стърготини и брашното . 
Прибавяйте в яйчената смес по малко и бъркайте вече с дървена лъжица от долу на горе . В голяма тава (ползвам тази на печката ) застелете хартия за печене . Намаслете я и изсипете кексовата смес . Разстелете я хубаво и равномерно във всички посоки . Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за 8- 10 мин. 
Веднага след изпичането обърнете върху влажна кърпа , махнете хартията и навийте на руло . Оставете да се охлади напълно . 
Охладения блат  намажете с конфитюр по желание ( в случая  боровинков ) , поръсете с кокосови стърготини и отгоре разстелете на дебело :) разбитата сметана . Завийте на руло . 
 Измажете цялото руло със сметана  и поръсете отново с кокос и какао . Украсете с бонбонки ''Рафаело '' ! 
Да ви е сладко :)....а аз да се похваля , че имам 4 разкошно втасали зелки :))) ...Откога ги чакам ,та довечера съм на кисели зелеви сармички :) ! 
                                                Чаооооооооооо и успешна нова седмица :* !

 

         Вчера морето беше много бурно и страшно , но тази сутрин ставаше за разходка с лодка :)) !



1.02.2013 г.

Гратин с лук и фритата със зеленчуци


Честит ви февруари :)...най го обичам - месец на любовта , виното , карнавала ..... на всичко отгоре и кратък и .....хихи  заплатата идва по-рано :))) ! Днешните ми рецепти може и да не намерят много почитатели  ,но може и  да ви харесат , ако решите да ги опитате  ! Особенно гратина - ще откриете един нов вкус :) !


Продукти за гратина :

2 големи глави лук 
200 мл. бешамел
30 гр. пармезан 
1 ч.л.горчица
сол 

 Обелете лука и го нарежете на четвъртинки . Сложете го в тенджерка с вряща посолена вода  за 10 мин. Извадете сварения лук с решетъчна лъжица и оставете да се изцеди излишната вода . Намаслете и поръсете с галета чашки за суфле или малка тавичка . Бешамела объркайте с горчицата . Изсипете на дъното на всяка чашка 1-2 с.л. бешамел сложете от лука и залейте отново с няколко лъжици бешамел . Поръсете с настърган пармезан и запечете за 10 мин. на 190 гр. в предварително загрята фурна . 
Поднесете топло като гарнитура . 
 

Продукти за фритатата ( 2 порции) :

4 яйца 
1 голям морков 
100 гр. замразен грах
щипка майоран 
1/2 глава лук 
сол 
галета 
зехтин
 
В малко подсолена вода сварете моркова и граха . Прецедете зеленчуците и нарежете моркова на дребно . В тиган с малко зехтин запържете нарязания лук , сложете моркова и граха , налейте 3-4 с.л . бульон и задушете до извиране на течността . 
Разбийте яйцата с миксер за няколко мин. и ги изсипете при зеленчуците . Намалете огъня и оставете омлета да си се готви около десетина минути , като дупчите от време на време повърхността му с вилица . Когато видите ,че сместа отгоре се е сгъстила с помощта на дървена лопатка го обърнете и довършете пърженето за още 2 мин. 
Прехвърлете омлета в чиния ,нарежете го на големи парчета и веднага сервирайте . 
                          Да ви е сладко :)...Чаоооооооо и спокойни събота и неделя :* !
 

28.01.2013 г.

Двуцветен кейк





 
Съвсем друго исках да се получи .... мислех си за шахматен кейк , ама едно е да искаш ,а друго да го направиш :) ! Иначе се бях подготвила така както видях в едно списание за разделянето на двете смеси ....е , не ми се получиха ясно видими квадратчета :) , но пък кекса стана много вкусен ! Нищо ново като рецепта ,правя го от 20 год. и никога не го сбърках :) .....толкова бързо се приготвя ,че ако имате гости  докато кажат бонджорно кекса вече е на масата редом с кафето :)) !


 Продукти : 
4 яйца 
200 гр. захар 
150 гр. брашно 
3 с.л. олио 
3 с.л. газирана вода (може и обикновенна)
кората на един лимон
2 ч.л. какао
Разбивате с миксер яйцата и захарта на пухкава смес .  Непременно пресейте брашното , така кейка става пухкав . Прибавяте на порции брашното ,като бъркате вече с дървена лъжица . Сипвате водата и олиото , лимоновата кора и хомогенизирате сместа добре .Разделяте я по-равно и едната оцветявате с какао . 
Може да го изпечете в кръгла кексова форма , а може да си поиграете като мен  и да разделите двете смеси . За целта си изрежете картонче което обвийте с алуминиево фолио . Намажете с разтопено краве масло и поръсете обилно с галета продълговата форма за кейк с вместимост 1 л. Сложете картончето в средата и по дължина . Тук обаче разделете сместа на 4 части , 2 жълти и две кафеви .  От едната страна изсипете кафявате смес , от другата жълтата , за следващия ред разменете местата на цветовете . Извадете внимателно картончето .



Е ,много исках да ми се получат ясни шахматни квадрати ...не стана :( ....следващия път няма да махам разделителя ,да видим какви ще ги всърша :) ! Изпечете кейка в загрята на 180 гр. фурна  за около 40 мин. Поръсете го топъл с пудра захар или го полейте с двуцветна шоколадова глазура .


Да ви е сладко :) ! 


Днес е такъв хубав , слънчев ден като ,че ли не сме в средата на зимата ! Снимките направих навън  , а да се включи в сеира по снимането излезе цялата фамилия :) !


Главен (ммм как звучи )  фотограф: Ивана 
(снимка архив ''кадри  и целувки'' :)  
И асистент -фотографи : 

 Сладура Грижко -  дезертира от работното си място и опита да влезе в незнайно откъде домъкната чанта   !
 





Хубавицата Бианка- вълнуваща всички мъжки сърца в къщата ,включително и това на Роби :) !















Красавеца Ромео , които за да оправдае името си в един момент от снимачния процес хукна да ухажва Бианка плътно следван от приятеля си Били :) !


Не липсваше и жури - сеньор Роберто Пиерони -
с философско търпение и  добронамерена ирония следящ за грешки в ъгъла на снимане :)) ! 



Не мога да ви покажа кокиченца , но ви поздравявям с цъфналите в градината ми маргаритки и ви пожелавам спорна нова седмица :) !
Чаоооооооооо :* ! 

  







Posted by Picasa

27.01.2013 г.

Пан бриош с наденички - Pan brioche con salsicce


И докато слънцето и слънчогледа ви предлага хубавата си и здравословна рецепта за хляб с лимец на която аз с целия си разум съм фен , но с лакомата ми душа не особенно :) , аз ви предлагам рецепта за пан бриош от калориите на който ще ви настръхнат косите :) ! Но както съм казвала и друг път : има рецепта ,има и кой да яде :) ! 
А тя е  от един от последните броеве на ''Oggi cucino'' ! 



Продукти : 
550 гр. брашно 
2 пресни наденички 
250 мл. прясно мляко 
25 гр. мая (кубче ) 
1 ч.л. захар 
1 равна с. л. сол 
2 яйца + 1 за намазване 
80 гр. кр. масло 
100 гр. шам фъстък (опцията е моя :) 















Разтворете маята в хладкото прясно мляко .В голяма купа пресейте брашното , направете кладенче в средата и излейте млякото , прибавете 2 яйца , захарта и солта и започнете да бъркате докато сместа се сгъсти . Нарежете кравето масло на парчета и продължете да месите , докато получите меко , малко лепкаво тесто . Сложете го в набрашнена купа , покрийте с навлажнена кърпа и оставете на топло да удвои обема си . 
Налейте вода в малка тенджерка , надупчете наденичките и ги сварете за 15 мин. Извадете ги и охладете . Шам фъстъка сложете в найлоново пликче и  с чукчето за пържоли го начупете на едри парчета . Може да сложите орехи вместо шам фъстък . 
В готовото тесто сложете ядките и премесете леко . На мен ми беше много тестото за формата с вместимост 1 литър и отделих малка топка от него . Е нея сложих нарязан на ситно магданоз и изпекох на питка . 
Останалото тесто разделих на две равни части . В продълговата форма за кейк сложете намокрена хартия за печене . Разстелете на дъното и едната част тесто . В средата по дължина наредете наденичките . Отгоре покрийте с останалото тесто .  Отново оставете да втаса за 30 мин. Намажете с разбитото яйце . Изпечете хляба на 180 гр. за около 50 мин. 
Извадете от фурната , оставете да се охлади напълно и нарежете тогава . 
Да ви е сладко в неделния ден :)....Чаооооо и спокоен следобед :* !



25.01.2013 г.

Тирамису с орехи


Имате гости , предлагате за десерт  тирамису ,  пригответе са да посрещнете погледи пълни с възхищение :) ......никой не остава равнодушен към този десерт ! Рецептата която ви предлагам е за зимно тирамису :) ,открих я в последния брой на ''La prova del cuoco '' ! 
Намалих количеството на продуктите за две порции , а вие може да си ги увеличите според това за колко хора ще го правите :) ! 


Продукти : 
10 бр. бишкоти ''савоярди''
250 гр. маскарпоне 
1 яйце 
1 чаша силно кафе 
1/2 ч.ч. прясно мляко 
 3-4 с.л. ром (ако имате орехов ликьор сложете от него )
3 с.л. захар
100 гр. орехи 
50 гр. черен шоколад 


Разделете белтъка от жълтъка . Белтъка разбийте на твърд сняг със щипка сол . При жълтъка добавете захарта и разбивайте докато стане на пухкав крем , тоест докато се разтопи захарта :) ! Ако се стархувате да използвате сурови яйца  може да разбиете жълтъка на водна баня и да не слагате белтъка . Аз лично нямам такива страхове , откакто съм тук не съм чувала някой да е пострадал от яденето на тирамису :) ! 
Към разбития жълтък добавете лъжици от маскарпонето като разбивате с миксер на средна степен . Постъпете по същия начин и с разбития белтък .  Последно сложете смлените орехи като бъркате вече с лъжица от долу на горе за да не спадне сместа . 
Сварете чаша кафе и добавете рома и прясното мляко . 
Потапяйте бишкотите в кафето и редете в тавичка или голяма чиния . След първия ред бишкоти намажете щедро от крема и полейте с няколко лъжици разтопен шоколад . Постъпете така и с останалите бишкоти , като завършите с крема . Поръсете със смлени орехи и оставете в хладилник за 3-4 часа .  Тук може да погледнете и другите ми рецепти за тирамису !
 Това е :)..... лесно и вкусно ....Да ви е сладко :)...чаоооо и хубава петъчна вечер ! 


24.01.2013 г.

Свински филенца със сладко -кисели лукчета


При толкова много рецепти , списания , нет, понякога се чуди човек какво да забрка за вечеря ! Имаш идея , нямаш всички продукти или имаш продуктите ,но нямаш  търпение за една дълга и пипкава рецепта :) !И тогава на помощ се явява импровизацията , а вкуса е гарантиран - като всичко родено спонтанно :) ! 
Извадих филенцата от фризера и докато им се чудех , си спомних за киселите лукчета ,които приготвям всяка есен . Рецептата се появи в главата ми веднага :))....обикновенно не съм толкова креативна :) !


Продуктите :
2 свински филета 
1 морков 
скилидка чесън 
щипка майорана и няколко пресни листенца 
кисели мариновани лукчета
чер пипер 
1 к.ч. бяло вино 
1 ч.л. брашно 
 100 мл. зеленчуков бульон 
2 с.л. захар 
зехтин 

Загрейте 3-4 с.л. зехтин , сложете нарязаната на ситно скилидка чесън и щипка майорана . Отгоре поставете филетата и запържете за по 2 мин . на страна . Налейте бялото вино и усилете огъня за да се изпари алкохола . Посолете , ръснете чер пипер , налейте бульона и прибавете моркова нарязан на дълги ленти с картофобелачката . Захлупете и задушете за 10 мин. Филенцата са крехко месо и им е достатъчно малко готвене . Извадете месото и морковите и сгъстете останалия сос с брашното . 
В тиган със зехтин  сложете от маринованите лукчета , поръсете със захарта и карамелизирайте. Ако лука не се достатъчно кисел може да добавите 1 -2 с.л.оцет . По моята рецепта  са доволно кисели и  не се налага да слагам допълнително оцет. 
Сложете филетата в голяма чиния , залейте със соса , гарнирайте с морковите и лукчетата и ...да ви е сладко :) ! Чаооооооо и хубав четвъртък :* ! Прегръдка !


21.01.2013 г.

Пиле в хлебна кора - Pollo in crosta di pane


Ако вие сте луднали по Джейми Оливър ,то аз съм луда по Габриеле Бончи :)...Кой е той:)? Един страхотен майстор пицар , хлебар и вълшебник на всичко което се прави с тесто .  Поне 2-3 пъти в седмицата участва със свои рецепти в предаването на Антонела Клеричи ''La prova del cuoco '' и винаги това което прави  и показва ме оставя с отворена уста :)) ! Така беше и с тази рецепта , той сготви токачка в хлебна кора ,аз замених токачката  с пиле   :) ! Предлагам ви  рецепта , да си оближеш пръстите :) ....
 Продукти : 
за тестото :
600 гр. брашно 
1 равна с.л. сол 
20 гр. мая (кубче) 
1 ч. л. захар 
300 мл. хладка вода 
3 с.л. зехтин 
За пилето :
пиле около 1.600 
розмарин ,салвия , дафинов лист 
скилидки чесън , сол, чер пипер 

 
Posted by Picasa
Замесете тесто от изброените продукти . Сложете го в набрашнена купа , намажете с малко зехтин , покрийте с навлажнена кърпа и оставете да удвои обема си .
Посолете(отвътре и отвън )  и овкусете с чер пипер пилето . В коремчето му сложете скилидки (цели ,необелени ) чесън , клонка розмарин , листа салвия и дафинов лист . Под крилцата също забучкайте малко от зелените подправки и чесън. 


Разточете втасалото тесто на набрашнена повърхност (не много тънко ) и сложете пилето в центъра му . Загърнете първо от едната страна тестото , после от другата и подгънете краищата на тестото под пилето . 
В тава застелете хартия за печене . Сложете пиленцето в средата , мушнете тавичката във фурната на 160 гр.  и имайте търпение за час -два докато се опече този разкош :) ! 
Бончи каза: на килограм месце час печене така , че ако завалийката която ще печете е по-голяма съобразете времето с теглото и :) ! 
Изчакайте леко да се охлади кората и отрежете капаче ...... зяпналата уста тук е задължителна :)))) !  
В чиния сложете от хлебната кора ,а отгоре разположете парчета месо , печени на фурна картофки или задушен със скилидка чесън и зехтин спанак  ! 
Нека ви е сладко така както беше на нас снощи :) ! 
Хубава нова седмица ...чаооооооо !




19.01.2013 г.

Маслен сладкиш с бадеми и цитрусови плодове


Мъча се, не е като да не се мъча  с всичка сила да бъда скромна :) , ама когато  избарам такива красиви снимки скромността ми изчезва яко дим и аз приемам заслужени комплименти :))) ! Имам обаче и куп други снимки трагично лоши (да не казвам грозни ) ,
които хем знам ,че няма да видят бял свят , хем ми свиди да изтрия :) ! 
Освен снимките днес и сладкиша стана чудесен , а рецептата открих в стар брой на сп. ''Subito pronto'' ! 



Продукти : 
За тестото : 
200 гр. брашно 
100 гр. краве масло 
100 гр. захар 
1 яйце 
 кората на един лимон 
1/ 2 ч.л. бакпулвер 
За плънката : 
100 гр. смлени бадеми 
1 лимон 
 1 портокал 
100 гр. краве масло 
3-4 с.л. захар 
1 чашка ракия 

 
Posted by Picasa
Замесете  меко тесто от изброените продукти , сложете го в найлонова торбичка и приберете в хладилник за 30 мин. Набрашнете обилно плота на който ще точите тестото  като по време на точенето поръсвате от време на време с брашно за да не ви залепва точилката , а и по лесно да навиете кората . 
За да се улесните може да  разделите тестото на две . Разточенета кора навийте на руло и с остър нож нарежете на рулца от по 5 мм.  Развийте рулцата , а получените лентички посипете с брашно .
Смелете бадемите и ги объркайте с настърганата кора от лимона , портокала и захарта . 
Разтопете кравето масло , излейте  в него ракията , сока от лимона и портокала . 
Застелете  форма (22см. ) с откопчаващ се ринг  с намокрена  и изстискана от водата хартия за печене .


Започнете да редите сладкиша . На дъното на формата сложете от нарязаните тестени лентички . Поръсете със смлени бадеми и сиропирайте с няколко лъжици от маслено портокалово лимоновия  сироп . Наредете втори ред лентички и пак така - бадеми после  сироп . Три са пластовете лентички . Отгоре завършете с бадемите . Навлажнете с останалото разтопено масло . Печете на 170 гр. около 45 мин. 
Поръсете  сладкиша топъл  с пудра захар и ...нека вие сладко :) ! 
Чаоооо с пожелание за хубава съботна вечер :* !



18.01.2013 г.

Крем - супа ''Парментиер'' - Crema Parmentier



Зад елегантното и гръмко ''Парментиер '' се крие една зимна  картофена супа ! Казвам зимна ,защото се прави с праз лук обикновенно консумиращ се през зимата . В нета открих и една страхотна запеканка и кратка история за това как картофа завоюва френските сърца :)...може да погледнете и прочетете тук ! Моята рецепта обаче е от сп . ''Subito pronto '' и се оказа страхотна :) ! А ако лепнете и едно сърце от сметана  при сервирането ще стане и любовна крем -супа ''Парментиер '':)) ! 

Продуктите за 2 порции:
 400 гр. картофи 
1 голям стрък праз лук 
200 мл. прясно мляко 
200 мл. зеленчуков бульон 
50 гр. краве масло 
100 мл. сметана за готвене  
чер пипер 
магданоз

Разтопете кравето масло в малка тенджерка и сложете  нарязания на колелца праз лук . Запържете за 2-3 мин. Прибавете  обелените и нарязани на парчета картофи и запържете за още 5 мин. Налейте млякото ,бульона , овкусете със сол ,чер пипер и магданоз и захлупете съда . Варете супата около 30 мин. на умерен огън . Когато картофите са готови отстранете от огъня и пасирайте . Подправете със сметаната . Поднесете топла с брускети с пармезан . Тях пригответе така : 
Нарежете една феанзела на филийки . В тиган с незалепващо покритие разтопете бучка краве масло ( аз сложих и малко зехтин ) . Запечете филийките до получаване на приятен загар и топли ги оваляйте в настърган пармезан  . 
Да ви е сладко :) ....Чаооооо и хубав следобед :* !


Posted by Picasa