Септемврийски поздрав, читатели на блога!
След едно сухо и горещо лято в което не можех да вдигна глава от работа, къмпингуване, патки, кокошки, малки пиленца, зеленчуци и най-вече смокини се завръщам с рецепта за тези последните !
Рецептата ми попадна случайно, когато на дървото бяха останали броени смокини. Та от тях излязоха скромните 16 рулца!
Ама как се хареса на Роберто, той вече беше опитвал пестил от сини сливи, та с този го отвях направо! :)
Рецептата е лесна, нетърпението да опиташ голямо!
Набраните смокини (около 2 кг. моите) обелвате. Нарязвате на малки парченца, слагате в тенджера и варите за 4-5 мин. Изчаквате да се охладят, пасирате до гладка каша.
Разстилате хартия за печене върху голяма тава и изсипвате кашата. Разстилате равномерно. Покривате с парче тензух и сушите на слънце 2-3 дни. Тук зависи от слънцето, може да стане за 2 или 4 дни. Изсушеният пестил трябва да се отделя от хартията и да е еластичен. Нарязвате на ленти около 2 см. и навивате на спретнати рулца. Прибирате рулцата в добре затварящ се буркан. Не мога да ви кажа колко ще издържат, от два дни обикаляме с Роберто около буркана и ръцете ни все вътре! И други смокини за оцет съм заложила, но сега врат и кипят в буркана, та за тях по-късно! :)
Чаоооо и до скоро!
Няма коментари:
Публикуване на коментар