13.03.2012 г.

Задушено агнешко с агрети , фокача и кростата



Агретите са ей тази трева дето я виждате под  мръвките :) ! Много търсих из нета и речниците ми как е името и на български , за съжаление не намерих нищо ,затова я оставих с италианското и име .Всъщност на диалекта тук се казва и росколани:)! 
Остава много свежа и след сваряването и . В предвид любовта на агнешкото месо към всички зелении :)може да използвате за рецептата спанак , коприва , зелен лук или 
 разни други :).... 
В съд с посолена вода сварявате агретите ,прецеждате ги ,подправяте със зехтин и лимонов сок. 
В по дълбок тиган наливате малко зехтин и за по минутка две запържвате агнешкото месо. Напръсквате с малко бяло вино , наливате чашка топла вода . Слагате няколко листа салвия , скилидка чесън ,сол . Затваряте съда и задушавате до омекване на месото . Малко преди да свалите от котлона поръсете леко с червен пипер . Поднесете топло върху зелениите :).. Да ви е сладко :)....а към ястието аз направих набързо и една фокача със скаморца и прошуто котто ...ето как:


Разтворете 15 гр. мая в 300 мл. хладка вода ,добавете 1 ч.л. захар и брашно докато стане на рядка каша. Покрийте съда и оставете да шупне . После добавете 1 ч. л. сол , 2-3 с.л. зехтин и 50 мл. сметана за готвене. Замесете меко тесто и оставете да удвои обема си . Разделете на 2 топки . Разточете лист с дебелина 0,5см. върху единия сложете нарязаното на кубчета сирене и прошутото . Покрийте с другия лист . Намажете отгоре със зехтин и поръсете с царевично брашно . Леко надупчете с вилица горния пласт. 
Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна .
И за къде без най- италианския сладкиш:))....кростата със сладко от сини сливи ........


Правя я поне веднъж в седмицата ...макар ,че имам публикация за нея ще драсна набързо рецептата:)....
Разбийте 120 гр. меко кр. масло с 80 гр. захар. Прибавете 1 яйце , 1/2 пак .бакпулвер ,щипка сол , брашно около 200 гр. и замесете меко тесто . Оставете за 30 мин. в хладилник . Разточете на кора около половин см. ...с помощта на точилка прехвърлете диска в подмазана и поръсена с брашно тавичка (26 см). Надупчете повърхността с вилица. Намажете с мармалад по избор . От топче предварително оставено тесто изрежете ленти и ги поставете върху мармалада . Оформете малък борд по края на тавата. Може да намажете с разбит жълтък . Аз не мажа :)....Печете на 180 гр. до порозовяване . Извадете веднага от фурната за да не изсъхне много сладкиша. 
Е това е ...да ви е сладко ,а от мен хубав вторник и надявам се усещате вече пролетта:))!!!  Чаооооооооо!

10 коментара:

  1. Иванааааа,как можа .....
    Два дена реших ,че ще съм на разтоварване,а ти да правиш тези вкусотии:))
    Това агнешко и скаморцата така ми приковаха очите! Прекрасни предложения,браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Тук направо мога да получа кулинарен шок....от кое по-напред да се пресегна,като от първото до последното са умопомрачително вкусни и все от моята кръвна група!Фокачата със скаморца/много го харесвам това сирене,ама е доста скъпо тук/ е трепач,агнешкото и то с този великолепен загар...ммммм!А кростатата ми е най-много на сърце!Разкошно меню,Ив!
    Е сега вече я разбрах Мъхчето защо ми се кара,трудно се издържа и трудно се избира от много и все вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Ив,нямаш ли милост? Какви са тези чудеса? Прави са момичетата, че да се чудиш от кое да си вземеш,а аз се чудя от кое да спретна по- напред. С агнешкото още малко ще изчакам, обаче с фокачата и кростата ще действам. Не съм купувала никога от скаморцата и нямам представа какъв вкус има. Можеш ли да определиш приблизително с какво може да се замени? Не че няма да стане с всякакъв вид сирене и кашкавал, ама поне да се доближим до автентичността на рецептата. И аз ще помоля- по-малко ни изкушавай. Мъчим се да влизаме във форма за морето.
    Както винаги ми беше много уютно и вкусно при теб! Поздравления и усмихната седмица (че още е в началото си).

    ОтговорИзтриване
  4. Оффф, момичета вярвайте ,че се чувствам виновна -хи хи :) (не е вярно ) ,ама правете като мен (щото и аз съм на диета ,де:) ..гответе и си останете само с аромата от сготвено :)..ха да видя ще устискате ли :)! От всичкото туй за мен беше само агнешкото (че той Роби не яде агнешко , па и телешко , па и свинско ,чак се чудя как е пораснал 2 м. (1.97:) ...Нинче , скаморцата може да заместиш успешно:) с кашкавал , аз замествам кашкавала със скаморца тук:))....Благодаря ви ,дами , че ме посетихте и харесахте предложенията ми ! А аз тази седмица има да готвя :)..Роби има в събота рожден ден (50 год.:),поканили сме 18 за събота и 10 за неделя приятели и роднини :) и познайте какво готвене ще падне :) ..и 2 торти мисля да правя ,че да видим как ще се справя с този маратон :)...
    А на вас хубава вечер :*!

    ОтговорИзтриване
  5. Тези вкусотии ги гледам гладна след работа :)
    Друг път тук ще влизам похапнала!
    Обичам всякакви треви, но тази няма да мога да я ползвам!
    А фокачата е чудесна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Много е вкусно цялото меню,благодаря за интересните рецепти.Пожелавам ти спорни приготовления за празника,че и аз миналата седмица готвих за повече гости,че и постещи,знам какво е,но ти ще се справиш.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ивана, тия половината неща, дето си ги вложила в менюто за първи път ги чувам. Сега ще трябва да обикалям магазините да търся, защото окото ми е много лакомо, а това което виждам тук определено ми хареса;)
    Кростата е по моя вкус;)))

    ОтговорИзтриване
  8. Е, направо се разтапям от тези италиански ястия! Точно така трябва да ги оставяш с италианските им названия! Абсолютно всичко, което показваш ме впечатлява, обожавам кулинарните пътешествия, особено от първа ръка:)! Благодаря ти за насладата, Ив! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ив, стягай се и започвай голямото приготвяне и готвене. И най-важното- снимай и за нас. Обожавам италианска кухня,но за съжаление се ограничава с познания по лазаня, пици и спагети. Всяко нещо научено от теб само обогатява знанията ми.
    Ще чакам с нетърпение публикациите ти след тържествата. И да ти е жив и здрав рожденика!

    ОтговорИзтриване
  10. И аз като Мъхче, не съм чувала повечето неща, ама всичко изглежда ужасно вкусно! :)

    ОтговорИзтриване