24.03.2012 г.

Първият ми козунак - падане от високо


За кой ли път се убеждавам в правотата на приказката '' Кило брашно да имаш - на майстор го дай ''.....В случая майстора не съм аз ,но брашното така или иначе имаше нещастието да попадне при мен ,а не при Зиче ,която щеше да направи чудеса с него ! 
Бих си спестила срама от тази публикация ,ако не беше тая моя суета и не бях разтръбила из няколко блога ,че правя козунак ..... че даже и на Роби обясних ,че утре сутрин ( разбирай тази сутрин) ще закусва с хубаво българско панетоне :))..... Да ама не ....закусва си човека в момента с обикновенните бишкоти ,а аз се жалвам на компа :( 
Всичко започна от тези снимки и рецепти из нета на козунаци от хубави по -хубави ....и както съм си повярвала ,че съм кулинар и половина реших и аз да направя първия си козунак , че какво пък толкова му е сложното .......мислех си аз и тръгнах на лов за рецепти ......Доверих се на Зиче , рецепта семпла и лесна ...а и обяснена   за лаици като мен :).....счупих яйцата  , прибавих захарта , накиснах стафидите в ром , приготвих специално брашно за сладкиши и тъй нататък точно по рецептата ......  нямам машина за хляб , та  месих докато ме заболяха китките на ръцете и на тестото свят му се зави ......
Плетох , огъвах и го докарах на вид( поне докато беше суров ) за козунак. 
Нататък, си викам фасулска работа .....сложих го във фурната да втасва и се курдисах отново пред компа за последни съвети относно печенето .....
А като го извадих опечен ...малееее каква гордост изпитах (виж първата снимка ) ....Изглеждаше божественно и какъв аромат се носеше само из къщи..........
Не знам защо ,но след еуфорията от ''добре ''свършената работа започнах да изпитвам леки съмнения , че нещо не е наред , някак си друг изглеждаше ,не както трябва да бъде един козунак ....поизчаках , час , два и реших да го извадя от формата .....а като го разчупих ........... получих такъв удар по самочувствието ми , че май ще забравя завинаги печенето на козунаци :((.....Зиче , не гледай ,мила в какво се превърна хубавата ти рецепта !  
И цяла нощ сънувах как печеля книгата на Роси от ''Кулинарен еликсир'' а тя не иска да ми я даде заради провала с козунака :( ! 



Роби милият ме успокои ,че не се е случила природна катастрофа и ще го направя следващия път , ама аз знам ,че няма и да опитам следващ път:((...
Искам все пак някой да ми каже къде сбърках .... дали не месих както трябва или не втаса добре  или пък не го опекох правилно ....И за капак видях един коментар на Живето в който пише ,че чака да види козунаците ми ...мигар са за гледане :(( !!!
Както и да е ... с козунак или не  Великден се е задал и  се надявам  с червенето на яйца да се справя поне :) ! А дотогава ще въздишам по чуждите рецепти и снимки !




И на финала ви пожелавам  Добър ден с кафенце и парче торта ,  рецептата в следваща публикация :) ! Хубава събота и неделя от мен , а аз отивам да си ближа раните на една разходка  покрай морето !!!   Чаооооооооооооо :) ! Целувки !!!

16 коментара:

  1. Ив,не си посипвай главата с пепел,който не е правил козукак-той не е се е ядосвал:))Следващия път ще се справиш много по-добре!С парктиката идва съвършенството,апък в краен случай....магазини в изобилие:)))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ивче, не се критикувай толкова,с опити ще му хванеш чалъма :) и аз досега не съм правила, и мисля да пробвам другата седмица с рецепта на Венета.
    И както Милена ти е писала - на магазина има достатъчно всякакви :))))

    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  3. Охх Ванче притесних се....Коя рецепта прави?
    Това което виждам от вътре мила е ....не втасал козунак ..сигурна съм че е от това.Първият ми козунак и аз такъв кирпич направих и после разбрах че е от това дето не съм го изчакала хубаво да втаса. Ама аз не се предадох де... и ти не го прави.
    Козунаците могат и два часа да втасват и иска търпение голямо .Всичко идва от многото захар тя забавя втасването.
    Много съжалявам че не ти се е получил но всички имаме гафове.
    Силни прегръдки мила и ми пиши колко време го втасва и колко се наду

    ОтговорИзтриване
  4. Миличка,опитай пак-какво толкова е станало-аз също мисля,че е трябвало поне 2 часа да втасва,защото захарта забавя втасването.Аз ги слагам до прозореца на слънчице или съвмеееем леко загрята и изключена фурна.Ама много си забавна ша знайш-така хубавичко си го описала целият процес ,че се радвах на писането ти ,а не бях съпричастна в нестаналият ти козунак-признавам си.А на снимката така добре изглежда...
    До великден има време-пробвай и други рецепти.Все някоя ще ти стане и ще усетиш как да стане хубав козунака.
    Прегръдки от мен-целувам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Хич не се отказвай! Супер изглежда козунакът ти! Гледай повечко да втасва!Чакаме другия опит:)

    ОтговорИзтриване
  6. http://zi4e57.blogspot.it/2011/04/blog-post_24.html . Зиче , благодаря за утехата ,мила , но не е твоя вината за моя кирпич:) ( Роби преди малко с мила усмивка ми го поиска ,щото му липсвала една тухла от оградата :))))).....Това е рецептата и пак казвам вината не е в нея :)....абе и аз си мисля ,че е от втасването , държах го 2 часа във фурната на 50 гр. , но беше изпълнил формата само наполовина и после го пуснах веднага на 180 гр. ...:)
    Ако опитам пак :) ще е същата рецепта за да разбера къде бъркам :) ! Отново благодаря ,мила ...благодаря и на вас Миленче , Маги за подкрепата :) ! Чао и хубава съботна вечер на всички ви ! :* !

    ОтговорИзтриване
  7. ООО Ванче тази рецепта е много хубава наистина и във втасването ти е проблема миличка това е щом е бил само на половина на формата втасал не е бил готов за печене. А ти вземи на Роби му дай кирпича да си попълни липсващата тухла ха ха ха ха ...развесели ме....

    ОтговорИзтриване
  8. Оо, Ванче , дълбоко ти съчувствам, при мен беше още от по-високо, падането!Нали публикувах горда, горда Първия си козунак, ама наистина беше станал много хубав, и реших, че вече всичко ми е ясно и ще правя нещо по-сложно!Да, ама не!Явно първият път ми е помогнало старанието на начинаещия - падна голямо чакане за втасването - да се удвои , та даже повече!А снощи, май ми се спеше и бързах и аз направих не много пухкав сладкиш.Е, яде се ,ама на всяко парче Ромео повтаря, ее, пък другият колко беше по-хубав!Искам да ти кажа да не се отказжаш!Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ваня, разбирам те напълно! Миналата година и аз създадох подобна тухличка, твоята поне на вид се е получила. И при мен проблема не е само с козунаците, ами с всичко, което изисква месене и втасване. Явно нямам търпението, което е нужно за тези дейности. Обаче нали съм упорита като магаре, тази година пак съм решила да опитам, ще видим какво ще излезе. Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Ивана,не се отчайвай,провали всеки има.Случвало ми се е с рецепти,които много пъти съм ги правила и точно когато трябва да е по-така нещо се обърква.Важното е да имаш желанието и да не се отказваш.Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Е... ,никога не казвай никога!Който не работи той не греши,а и всеки неуспешен опит е урок за следващия успешен.
    Козунакът е деликатен хлебен продукт заради захарта в тестото.
    До Велик ден има време и аз вярвам че вторият ти опит ще е за похвала,но сега ти благодаря за веселия разказ за преживяното разочарование и за смелостта един кулинар да сподели провала си!
    Беше ми много забавно и се посмях от сърце!
    Ако козунакът ти не се е получил,то разказът ти е за отличен!
    Хубав ден и приятна разходка!

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Благовещение, Ивана! С пожелания за повече благи вести! Възхищавам се на смелостта ти да споделиш всичко това! Но честно казано не е отчайващо положението:). Често и продуктите имат пръст в цялата работа, или пък просто не му е деня на козунака! Аз така брах ядове със сникърс кейка :) Здраве да е! Това, което знам е, че втасването е от голямо значение. Но знам че вторият ти опит ще е Успех! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ,момичета :)....козунак не ядохме ама поне надявам се се повеселихте с разказа ми :) !
    Честито Благовещение !

    ОтговорИзтриване
  14. Ивана,
    извинявай, че ще се посмея, ама след всичко написано, ти не ми даваш избор;))))
    Толкова колоритно си го разказала... Аз обаче съвет не мога да дам, защото след твоите думи май и аз няма да опитам, макар тази година да си мислех, че е време за първи опит-козунак;))
    Но ако съм на ТВОЕ МЯСТО, СЕГА ЩЕ СЕ ЗАИНАТЯ И ЩЕ ГО ДОКАРАМ ТОВА КОЗУНАЧЕ ДОКРАЙ!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Хахаха,голяма си скица,мила!
    Все едно себе си видях-тъжна и унила след първия си козунак,който и при мен като при теб и Зиче беше кирпич,демек сбит и без обем,за конци и дума да не става.И оплаквам се аз в бг-мама и казвам-повече няма да опитвам.Добре ама там не ме оставиха на мира,поразпитаха ме,поразказах им и намерихме грешките.Едната беше,че въпреки повечето месене тестото ми беше по-твърдо.Втората-че точих на набрашнена повърхност,ама точих с точилката здраво,все едно питка ще правя.Вече не точа,само раздърпвам с ръце,а тестото трябва да е меко,еластично и задължително на намаслена повърхност.Оформянето на козунак и самото докосване на тестото е голямо блаженство,толкова е ароматно и пластично,и конците си личат още в него.
    Аз меся два пъти по 15 мин. и то с машината,на ръка изобщо не се наемам.
    Не оставяй козунака да престоява във формата повече от 5-10 мин. най-много,защото влагата ще го запари.Трябва да се охлажда на решетка,като другите печива.
    Следващата ми публикация ще е за козунак,подготвям я сега.
    И последно ще ти кажа-никакво отказване,ще му хванеш чалъма,всичко е до опит,никой както виждаш не се е родил научен.
    С пожелание за дъхав козунак на Великден,излязал от твоите ръце!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за съветите Роси ! Сега намирам и друга моя грешка ..и аз месих на набрашнена повърхност и точих много ! Абе ,чалъм трябва както казваш:)ама и опит :) . Ще опитам тази седмица още веднъж ..този път тихомълком :)) ! Чао и лек следобед !

    ОтговорИзтриване