7.10.2013 г.

Kростата полента


Благодаря от сърце  на всички за поздравленията и комплиментите, които ми написахте в предния пост! Зарадвахте ме и съм трогната от вниманието Ви! Вземах си забележка и от коментар 53-ти за интервалите, препинателните знаци и тяхното значение! Благодаря!
 Сега да не вземе да  ми пише и някой професионален фотограф със забележка за ъгъл, цвят и светина по снимките ми:)! Любител съм и  Не съм сърдита, ей:) .....не си го и помисляйте:)!  
Благодаря ви тук за да не объркам жребия за наградата, а нея ще изтегля в петък! 



Да се върна вече на рецептата с научения урок за препинателните знаци:) .....A тя е адаптирана от тук
Продукти:
200 гр. царевично брашно
800 мл. вода
3-4 гъби култивирани, горски, каквито имате 
1-2 пресни наденички
1/2 глава лук
1 скилидка чесън 
чер пипер 
сол
 пресен розмарин
зехтин 
1 к. ч. бяло вино
250-300 мл. бешамел 



Нарежете лука,  скилидката чесън и розмарина на дребно. Загрейте зехтин и ги запържете за кратко. Добавете размитата с малко вода наденица и продължете пърженето докато смени цвета си. Излейте виното и изчакайте 2-3 мин. преди да прибавите нарязаните на дребни парчета гъби. Овкусете със сол и чер пипер.  Захлупете съда и гответе 10 мин. Отстранете от огъня и оставете плънката да се охлади. Пригответе си бешамела и го смесете с гъбите и каймата. 
Налейте в тенджера студената вода. Изсипете царевичното брашно, посолете и сложете на умерено загрят котлон. Започнете веднага да бъркате докато качамака започне да се отделя от стените на съда ....поне около 30 мин. 
Намажете дъното и стените на  тавичка (24 см.) с олио. Изсипете половината от качамака в нея и разстелете добре. Останалия сложете в шприц и обиколете ръба на тавата за да образувате висок борд. Изсипете плънката в средата и подравнете. Украсете отгоре с останалия качамак. В рецептата е записано и печене след всичко това. 
Започнах го и на десетата минута извадих тавата. Качамака изсъхва и става като ластик, затова не препоръчвам да се пече!  Да ви е сладко!
Качамака тук е есенно-зимно ястие и вчера беше в унисон с първия монотонен, есенен дъжд! 

                                                             Чаоооо:)! Пожелавам Ви спорна нова седмица!



14 коментара:

  1. Een origineel recept dat er heel lekker uitziet.
    groeten

    ОтговорИзтриване
  2. Ив, бях убедена от къде си взаимствала рецептата още докато видях снимката ти. Предходният път разгледах сайта много подробно и останах впечатлена от рецептите в него. Видях и магическата торта, а после се оказа, че и в няколко български блога вече се е появила. Да се върна на рецептата - видях и нея и за малко да си кажа, че ще я направя. Е-е това си го казвам сега, защото в твое изпълнение е невероятна! Голяма красавица е! Благодаря за споделения съвет! Сърдечни прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мм, вкусно и как приятно ухае... Усещам уханието й, успявам така добре да си го представя, сякаш тази красота е пред мен. Поздравления, Ив! Майсторка си на вкусните рецепти и това е. Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. У дома сме големи почитатели на полентата във всякакви форми и варианти, така че ще пробвам и твоята версия, Ивана! И без това имам завидни количества разнообразни италиански видове полента....
    с усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Ив такова нещо още не съм правила, но съм сигурна че е било вкусно :) Чудесно представяне!
    Ще разгледам от къде си адаптирала тази вкусотия:)
    И да ти кажа, така е, ... човек се учи докато е жив. И у дома синчето все ми прави забележки че греша в писането, ама кой ли го чува :)
    Давай да си караме както си знаем и да става по весело, да има теми за дискусия:)
    Силно усмихната прегъдка:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ивче, толкова е съблазнителна....
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Поредната вкусотийка Ийв*! Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  8. Мисля, че и мразещ качамак/полента човек, ще заобича на мига царевичното ястие. Ванче, прекрасно изглежда и звучи, браво! И с това жълтичко си изцяло на лятно-есенна вълна вече. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам много всичко що е с царевично брашно! Изглежда много вкусно и стоплящо!
    Честитя ти рожденият ден на блога днес, прищявките на блогър край нямат, един ден показва всички блогове на другият ден половината, но както и да е! Прекрасна си и ти и всички рецепти, снимките, разходките, правописа ти и всичко, което е този блог! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, тези дантели! Писала съм и друг път, че ги харесвам много! А сега тези жълти лалета....! Яна

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е все така приятно да готвиш и забавно да споделяш! Чудесна торта видях - колкото и да е дипломатична, струва ми се трошица няма да остане от нея:)

    А и кростатата с тази декорация в жълто - вкусно и с вкус, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна кростаата се е получила!

    ОтговорИзтриване
  13. Интересно и вкусно звучао съчетание, Ив!

    ОтговорИзтриване