13.10.2013 г.

Zuppa di pesce или средиземноморска рибена супа


За приготвянето на това ястие има много и най-различни рецепи, но едно е винаги общото: във всички тях участват миди, гамбери, калмари, скампи, москардини и няколко вида риба-coda di rospo, scorfano, cernia, razza. Все неща, които трудно се намират в Б-я! 
Споделям рецептата, защото може да опитате да я приготвите с някои от нашите черноморски риби и микс от морски дарове(това поне знам, че го има замразено)! 
Рецептата е адаптирана от тук


Продукти за 2 порции:

500 гр. от няколко вида риба и морски дарове
1 лукче''шалот''
2 скилидки чесън
200 гр. обелени и нарязани на кубчета домати
2-3 с.л. дом. пюре
чер пипер 
1 к. ч. бяло вино
магданоз
щипка едро смлян лют червен пипер

 В дълбок тиган налейте зехтин и запържете нарязания лук, чесън и магданоз! Добавете нарязаните на малки парчета риби, излейте бялото вино и изчакайте няколко минути преди да добавите доматите и доматеното пюре. Посолете и овкусете с черния и лютия червен пипер. Оставете ястието да поври 10 мин. 
Прибавете морските дарове и гответе още 5-6 мин. Сервирайте в чинии на дъното на които сте сложили препечени филийки, а върху тях изсипете 1-2 черпака от супата. 
Това е рецепта-класика! 
Преди време видях в едно списание ястието поднесено в малки купички с тестени капачета. Използвах готово тесто за пица! След като беше готова супата я насипах в купичките, покрих с капачета от тесто и изпекох на 250 гр. за 10 мин. Тук при сервирането махнах капачето и изсипах супата в него! Снимка няма, щото видях в погледа на Роби готовност да забрани снимането със закон:)!

                                                                          Чаооо! Спорна нова седмица!


17 коментара:

  1. Now that is over the top! Love the presentation! How clever to use regular dough for the topping!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ефектно си оформила и сервирала,Ваня,много,моите комплименти!Блазе ви,че всякакви продукти имате целогодишно!Прегръдка и усмихнат понеделник!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много красиво сервиране и много вкусна супа! Представям си какъв прекрасен аромат се разнася като отвориш капачето! Прекрасна нова седмица, мила!

      Изтриване
  4. Колко се чудих какво ли ще има под тестяното капаче :)
    Ефектно и красиво поднесена супичка от морски дарове Ив! Комплименти!
    Ех този Роби ... как ще забранява снимането със закон? Ами ние как ще видим тогава вкусотиите които ни предлагаш?
    Усмихната и спорна октомврийска седмица с прегръдка Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна е! Невероятно представена!

    ОтговорИзтриване
  6. о, уау, изглежда страхотно. Сигурно вътре е мн топличко яденето. С удоволствие бих си пробвала такова. Дори да нямаме такива риби, ценното е,ч е виждаме екзотични рецепти и идеи.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна е! Дори имам скоро повод да изненадам съпруга си, който като всеки италианец е луд на тема морски дарове! Много благодаря за подобни рецепти! Живея в Италия от близо една година и много искам да се науча да готвя италиански вкусотии, за да не липсват и на съпруга ми :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ивана, обожавам такава супа....Хапвала съм я в Италия не веднъж, винаги е била превъзходна, но никога не е имала такова изкусително хрупкаво капаче, като твоето, а просто филия препечен хляб. Няма как да стане при нас, то си трябва хем много специфични риби, хем да са и прясни, иначе сигурно вкуса ще е друг. Така че, благородно завиждам....
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  9. Като един любител на всичко морско и вкусно, искам искрено да те поздравя, Ванче! И за приготвеното, и за презентацията!
    Разбирам досадата на Роби... При такава вкусотия, на кого му се чака... :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Заинтригува ме, Ив! Апетитно, красиво поднесено и с вкус! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Аморе това вече е най красив поднесена супа от морски дарове и като я гледам вътре каква е направо се олях....:) На Роби му кажи ,че ние пък искаме твоите неповторими снимки и си ги чакаме във всяка публикация :)

    Силни прегръдки мила и поздрави в къщи!

    ОтговорИзтриване
  12. Абе каквото и да правим , с черноморските риби няма да се получи добре. Най-добре да дойдем и да я тестваме в оригинал;)
    Честно казано, Ивана, обожавам риба, но от черноморските трудно намирам какво да ям- там май нищо не остана вече- един паламуд, който също е на привършване.
    Прегръдка и благодаря за хубавата супа!

    ОтговорИзтриване
  13. Явно е, че няма да го направим точно такова, но идеята е чудесна!Прекрасна публикация, Ванче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз бих забранила снимането, ако някой ми поднесе това ястие.
    Надявам се скоро да имам повод да приготвя нещо подобно.

    ОтговорИзтриване
  15. Ох обичам риба във всякакъв вариант, но какво да направя като само аз си я ям!? Ще има да гледам и да се наслаждавам на такива вкусотийки, като тази супичка!! Прекрасно изглежда, а мога само да си представям и колко е вкуснаааааа!! Сърдечно ти благодаря за доставеното удоволствие, Ванюшка!! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви, момичета и се радвам, че супата ви хареса! За първи път я поднасям така, но иначе я правя често и все не се решавах да я публикувам заради рибите с които се приготвя! А пък и да знаете, ако попаднете в Италия и си поръчате дзуппа ди пеше какво ще ви донесет:)!
    Прегръдка с пожелание за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване