19.11.2018 г.

Сладкиш тирамису - Crostata tiramisu


Продукти:
За блата:
240 гр. брашно
3 яйца
120 гр. захар
100 гр. краве масло
1 кафяна чашка кафе 
1 пак. бакпулвер
за крема:
500 гр. маскарпоне
 2 пълни с.л. пудра захар
за сиропа:
200 мл. кафе 
2 с.л. ром 
и още:
1 с.л. шоколадови капки или настърган шоколад
какао за поръсване 


С миксер разбийте яйцата и захарта до гъст крем. Изсипете 1 кафяна чашка охладени кафе и разтопеното, леко охладено краве масло. Пресейте брашното с бакпулвера и на порции го прибавете в течната смес. Хомогенизирайте добре. Подмажете тавичка за тарт (тук може да видите тавата) с олио и посипете обилно с брашно. Изсипете сместа, подравнете и изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 30 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Изпеченият блат, който при обръщането е с вдлъбнато дъно заради особеноста на тавичката оставете на решетка докато се охлади напълно. В купа изсипете маскарпонето, добавете пудрата захар и хомогенизирайте с миксер до получаването на гладък крем. Подсладете 200 мл. кафе и оставете да се охлади. Ароматизирайте кафето с 2 с.л. ром или коняк, или уиски каквото имате. Сиропирайте блата, а отгоре щприцовайте розички от крема с маскарпонето. Използвайте всичкия крем, няма да е много. Поръсете сладкиша с шоколадови капки, поръсете с какао. 
Да ви се сладко :)! Спорна нова седмица! Чаооо! 

Рецептата е адаптирана от тук!


1 коментар: