31.03.2012 г.

Пица със сирене - Pizza con formaggio


Може да ви прилича на хляб от домашна хлебопекарна, на огромен мъфин , но си е пица :)....освен пица със сирене се казва още и креша или пица маркиджана . Този вид пица е типичен за област Марке (областта в която живея) и се прави в дните около Великден. 
Рецептата знаят всички домакини ,а аз я научих от една племенница на Роберто . 
Ето я:
500 гр. брашно, 5 яйца, 20 гр. мая , 150 мл. прясно мляко , 150 мл. зехтин, 150 гр. настърган пармезан , 100 гр. пекорино (може да го замените само с ементал), 1 ч. л. захар , 10 гр. сол , чер пипер .
Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта. Пресейте брашното със солта. Добавете върте пармезана и изсипете млякото и  олиото.   Яйцата прибавяйте едно по едно . Замесете меко тесто .



Нарежете пекориното на малки кубчета и ги прибавете към оформилото се вече тесто . Подправете с черния пипер и месете още около 5-6 мин. 
Намокрете и изстискайте добре от водата хартия за печене. Застелете дъното и стените на малка ,дълбока тенджерка и сложете тестото вътре. Покрийте с кърпа. Включете фурната на 50 гр. и оставете тестото вътре да удвои обема си. Когато е добре втасало намажете със зехтин . Върнете обратно във фурната . Увеличете градусите на 180 и печете около 40 мин. Проверете за готовност с дървено шишче. 



Пицата е чудесна ...уверете се сами :)) ...
А от мен хубава събота и неделя и много слънце и усмивки :)..Чаооооо !!!


11 коментара:

  1. Ще се уверим,как няма?Ами тя изглежда чудесно!
    Само дето си ми прилича на солено кексче заради формата.
    Много интересен начин на печене,с мокра хартия!
    Хубава събота и неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Ивана!!! От скоро съм приятелка с теб в фейсбук за което много ти благодаря!! Пробвах някои от твоите рецепти и пожънах голям успех!!Аз не съм голяма готвачка, или по точно не обичам да готвя, но понякога ми идва муза и искам да е нещо интересно, а твоите рецепти са всички мои книги за готвене събрано на едно!С мъжа ми сме живяли 6 години в Рим и аз като теб събирах какви ли не рецепти, но сега нямам време дори да ги прелистя, но затова имам твоите прекрасни рецепти!! Още веднъж ти благодаря и продължавай да публикуваш рецептите. Много мои приятелки също чакат, защото и те са твои фенове!!Чао поздрави от България и от SISSI!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Много впечатляващоЧЗа първи път виждам, естествено!Много е апетитно, с тези размекнати парченца кашкавал!Представям си колко е вкусно!Поздравления!Ти си наистина като пътеводител в италианската кухня, поне за мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Уби ме, Ивче!:) Тъкмо мислех, че е нова доза козунак:) Много интересна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересна рецепта.Поздравления за начина и на представяне,винаги с удоволствие чета публикациите ти.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви gogolina, Sissi(поласкана съм от топлите ти думи и ти благодаря още веднъж от сърце:) ,Сонче, Траянче( абе ти чакай да видиш само какъв козунак ще извъртя :)),Ели ! Радва ме ,че намирате рецептата интересна ,а ви уверявам и сртахотна на вкус ! Хубава съботна вечер и голяма прегръдка от мен ! А аз отивам да приготвя малко наденички и ребърца за барбекюто за довечера :)....дойде време да открием сезона :)) ! Чаооооооо :) !

    ОтговорИзтриване
  7. О, аз съм от вторите :) Взех го за огромен мъфин това чудо :))
    Много добре изглежда, а и точно по мой вкус. Благодаря за рецептата и гигантската пицеста гъба :))

    ОтговорИзтриване
  8. Хехехе,какво си сътворила ти,Ивана?!Наистина го помислих за мъфин,ама ХХХL размер!Страхотно хлебче си направила,а със сиренцето вътре ще е трепач!
    Както и да се казва,искам и аз такова,мммм!
    Имам за теб една задачка в последната ми публикация!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Ванче,ама какво е туй чудо!Стресна народа с този мъфин-пица...А за вкуса не се и съмнявам...
    Прегръщам те миличка!

    ОтговорИзтриване
  10. Това ще е невероятно вкусно!нЕ ЗНАМ КАК ЩЕ СЕ СПРАВЯ С НАДБАВЯНЕТО НА ПРОДУКТИТЕ ,НО ЩЕ ПРОБВАМ,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

    ОтговорИзтриване
  11. Много интересна рецепта, Ивана!
    Като видях снимката, се почудих какво е това панетоне, а рецептата е за пица. Не знаех, че пиците приемат и такава форма. Ще пробвам непременно! Моят мъж не яде козунак, но това би опитал с удоволствие.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване