29.06.2012 г.

Градара - градът на Паоло и Франческа и тяхната трагична любов


На границата между двете италиански провинции Емиля-Романя и Марке гордо извисява крепостните си стени средновековен замък . Свидетел на трагичната и греховна любов на Франческа да Римини и нейния девер Паоло Малатеста . 


Връщайки се преди няколко дни от Форли с Роби решихме да кривнем малко от автострадата и посетим замъка и малкото градче разпростряло се около него . Не знаех нищо за това място ,нито пък бях чувала за Паоло и Франческа . В Италия почти всеки град си има любовна история ,та и тази едва ли ще учуди някого ако не е бил Данте Алегиери (съвременник на влюбените) та да опише страстната им любов и ги направи известни като ги прати да горят в ада в откъс от неговата ''Божественна комедия''! 
Строежът на замъка започва през XII век и се разполага на площ която е принадлежала на град Пезаро . 
През годините преминава от ръка на ръка докато могъщия за времето си Джованни (основател на династията на Римини ) успява да си осигури с помощтта на папа Бонифаций VIII  правото на вечна собственност . 
Между градовете Римини и Равенна от векове съществува вражда и бащите на Франческа и Джованни решават да уредят мира с брак между двамата . За да не изплашат бъдещата булка с вида на Джованни ,който бил стар , куц и грозен решават да изпратят брат му Паоло - красив и млад ,но женен . Франческа нищо неподозираща се влюбва от пръв поглед в него . 
Отвеждат я в замъка ,но страстната им любов не може да остане задълго скрита . Историята няма да се превърне в легенда ,ако няма кървава развръзка ! 
Един ден съпругът Джованни се завръща неочаквано ,нахълтва в спалнята на Франческа ..... и пробожда и двамата с нож :(. ! 
Ама ,че история разказах ...... хич не ми харесват трагедии па макар и древни ......
Така разказва обаче  легендата , така ви го предадох и аз .....а дали е било така , кой да каже????
За наше съжаление замъка беше заключен по това време на деня (ранния следобяд)  и не можахме да го разгледаме отвътре ,но направих няколко снимки на романтичната околност  . Термометъра показваше 37 гр. та не се задържахме дълго по нагретите каменни улички . 







От мен -това за днес ...чаооо и хубави събота и неделя ! Прегръдка!


9 коментара:

  1. Много интересно, Ивана!Ако можеш да показваш още от Италия, с радост и любопитство ще го чета.Търсих, но не можах да намеря твойто градче.Трябва да съм по-настоятелна.Пиши и занапред!Благодаря ти за интересния разказ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Танче ! Аз не живея в Градара ....града в който живея се казва Лорето и съм учудена ,че не го намираш ....тук се намира втората по посещаемост църква в Италия след ''Свети Петър '' в Рим . А за моя град имам и публикация която може да прочетеш в блога :) ! Хубави почивни дни :* !

      Изтриване
    2. Знам, знам че си в Лорето,но не го намерих.Ще търся пак!

      Изтриване
  2. Ив, много интересно, ох тази Италия как ми е на сърце, кога ли ще имам възможност да я посетя. Страхотна история и снимки, благодаря! Поздрави и страхотен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво е и интересно...
    Приятни почивни дни,Ванюшка!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубави и слънчеви снимки! Дори и трагичната история си я разказала с нескрита доза нотки на хумор :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно Ивана!
    Едно е да чуваш името на Данте Алигери,друго е ''Божественна комедия'',но съвсем различно е да се докоснеш до историята и реалността!
    Благодаря ти миличка,че ми позволи да видя тези красиви снимки!
    прекрасен уикенд мила

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, кога ги публикува всичките тези неща, Слънце! Изпуснала съм доста, но започвам от тук, нали знаеш- слабост са ми разходките! Благодаря ти и за тази! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Когато Мохамед не отива при планината,планината отива при Мохамед.
    Благодаря за чудесната разходка!!!!!

    ОтговорИзтриване