18.01.2013 г.

Крем - супа ''Парментиер'' - Crema Parmentier



Зад елегантното и гръмко ''Парментиер '' се крие една зимна  картофена супа ! Казвам зимна ,защото се прави с праз лук обикновенно консумиращ се през зимата . В нета открих и една страхотна запеканка и кратка история за това как картофа завоюва френските сърца :)...може да погледнете и прочетете тук ! Моята рецепта обаче е от сп . ''Subito pronto '' и се оказа страхотна :) ! А ако лепнете и едно сърце от сметана  при сервирането ще стане и любовна крем -супа ''Парментиер '':)) ! 

Продуктите за 2 порции:
 400 гр. картофи 
1 голям стрък праз лук 
200 мл. прясно мляко 
200 мл. зеленчуков бульон 
50 гр. краве масло 
100 мл. сметана за готвене  
чер пипер 
магданоз

Разтопете кравето масло в малка тенджерка и сложете  нарязания на колелца праз лук . Запържете за 2-3 мин. Прибавете  обелените и нарязани на парчета картофи и запържете за още 5 мин. Налейте млякото ,бульона , овкусете със сол ,чер пипер и магданоз и захлупете съда . Варете супата около 30 мин. на умерен огън . Когато картофите са готови отстранете от огъня и пасирайте . Подправете със сметаната . Поднесете топла с брускети с пармезан . Тях пригответе така : 
Нарежете една феанзела на филийки . В тиган с незалепващо покритие разтопете бучка краве масло ( аз сложих и малко зехтин ) . Запечете филийките до получаване на приятен загар и топли ги оваляйте в настърган пармезан  . 
Да ви е сладко :) ....Чаооооо и хубав следобед :* !


Posted by Picasa

16 коментара:

  1. Бързам аз към интересното заглавие, че сме фенове и двамата на супите, а то позната супичка!:)Чудесна се е получила, добре си я представила, даже и със сърчице! Аз само не пържа нищо, варя в малко вода.Поздрав и орегръдка, Ванче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благдаря ,Сонче :) ! Следващия път ще я направя и аз без да пържа , уж все избягвам това , ама исках да спазя рецептата :) !
      Хубава петъчна вечер ! Прегръдки !

      Изтриване
  2. Рецептата звучи много вкусно, а супичката изглежда чудесно!
    Много красиво си я поднесла, Ванче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Само, моля пояснете ми заквасена сметана ли се слага или от сметаната за готвене :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Веднага ще поясня и поправя в продукти ....сметаната е за готвене , но не пречи да сложите и заквасена , а ще е много хубава и с лъжица гъсто кисело мляко :) !
      Да ви е сладко :)! Хубав уикенд !

      Изтриване
  4. Ивче, любима супа и вече ще я наричам така :)
    Филийките са много вкусно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивана, прекрасна любовна зимна супа;)_ Само да не последват малки супчовци след консумация;))
    Още утре ще се греем с нея;)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Не е ли рано за Свети Валентин? :) Отдалече май се подготвяш с това сърчице! :)))
    Обичам крем супите и тази много ми допада! А брускетите са много добра идея!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Ив, страхотна супичка! Изключително подходяща за това време!
    Сърдечни прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна е! Как хубаво ще сгрява в студен зимен ден!
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам всякакви картофени супички, но точно такава "любовна" не съм правила. Интересно и лесно предложение, Ив - харесва ми. А и тези брускети са просто неустоим "аксесоар" :)Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  10. Ванюшка,винаги ме вдъхновяват твоите рецепти и писаници-страхотна си, мила-целувам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Ив, как да го пропусна това сърце ми кажи?! Толкова много любов си скрила в тази купичка! Вдъхновяваща си, винаги!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ,Дани
    Мъхче :) , ох , надявам се да няма такива последствия ,малко ми е късно за още супчовци :)....хихи ама знае ли човек :)
    Тили , за влюбените всеки ден е Св. Валентин :))))))) ,
    Дани ,
    Lety,
    Елти ,
    Жижи ,
    Кате,
    Поздрави и сърдечни прегръдки ,мили дами ! Хубави почивни дни :* !

    ОтговорИзтриване
  13. Ивана, много обичам такваз крем супичка! Чудесно си я поднесла!

    ОтговорИзтриване