25.08.2013 г.

Кростата с какао и бял шоколад


За тази кростата изневерих на старото си тесто за такива , изневярата обаче не се оказа кой знае колко голяма предвид вкуса . Какаовото тесто беше посрещнато с възторг от Роби ( всеизвестен шокохолик :) за разлика от плодовете (пак същия върл противник на сладкиши с тях ) ! Снощните ми гости обаче отдадоха дължимото на чудесния шоколадов вкус примесен с леко киселата нотка на червеното френско грозде и кростатата свърши за минути ! Рецептата е от сп. '' In tavola '' ! 



Продукти : 
За тестото : 
270 гр. брашно 
2 с.л. горчиво какао 
140 гр. краве масло 
3 жълтъка 
1/2 ч.л. бакпулвер 
130 гр. захар 
1 ванилия 
щипка сол 
За крема : 
150 гр. бял шоколад
300 гр. маскарпоне 
пудра захар 
плодове по желание (за украсата ) 

Пресейте брашното , какаото , ванилията и щипката сол . Изсипете всичко в голяма купа . Добавете нарязаното на парчета студено краве масло , жълтъците и захарта . Замесете меко , маслено тесто . Завийте го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Охладеното тесто разточете ( 3-4 мм. )  на леко набрашнена повърхност. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичка ( 26 см. ) и оформете високи бордове (тестото е маслено и не подмазвам и набрашнявам тавата , изважда се без проблеми )  . Да стане като тавичка в тавичката :) ! И тук прилагаме трика с боба  . Застиламе хартия за печене върху тестото , насипваме боб и пъхаме в загрята на 180 гр. фурна . Печете около 20 мин. 
Извадете сладкиша и го изчакайте да се охлади леко в тавата след което го прехвърлете на решетка до пълното му изстиване . 
В купа разбийте маскарпонето с 1 с.л. захар . Разтопете на водна баня шоколада и когато е охладен , но все още течен го изсипете при маскарпонето . 
Излейте крема върху изпечената кростата и приберете в хладилник . Преди поднасяне украсете с плодове по избор ( най - добре с горски ) , поръсете с пудра захар и ....
                                                       да ви е сладко :) ! Чаоооо и успешна нова седмица :* !  


19 коментара:

  1. Прекрасно!Не знам защо,но ме обзе коледно настроение......Прегръдки,Ив!

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоимо :) харесвам и шоколада и плодовете :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ванче, царица си на кростатите! И тази е поредното доказателство - прекрасна е!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Подкрепям Роби, за шоколада, прекрасен десерт! Прегръдка, Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивче, за тази изневяра няма начин
    да не ти простят!
    Чудесно е съчетанието на белия шоколад и
    малините!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Миленка ,
    Еос ,
    Гери,
    Павлинка ,
    Дани ,
    благодаря ви сърдечно , момичета !
    Прегръдка и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  7. Кростатата (колко много "та" ) е великолепна,Ваня!За мен десерта става съвършен щом съчетава благ,крем и плодове!Така че на твоята кростата бих се насладила с удоволствие,а и е толкова колоритна!
    Хубава нова седмица ти пожелавам най-сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрано,красиво апетитно е аморе !
    Искрено ти се възхищавам на чудесата сътворени от теб!
    А снимките оххх снимките станала си фотаджийка страшна еййй... :))))
    Силно те прегръщам мила моя!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

  9. Роси ,
    Траянче ,
    Аморе ,
    Петър, благодаря ви !

    ОтговорИзтриване
  10. Неустоима кростата,Ваня! И фотогенична при това.Записвам си рецептата.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Каква е тази бяла прелест-браво,Ванюшка!Майсторица-фотаджийка си ти-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Вълшебство в бяло! За секунда ми стана коледно (само за секунда, защото все пак тук е 30-тина градуса:))) Много красиви снимки, за вкуса изобщо не се и съмнявам! Адмирации, Иванче!

    ОтговорИзтриване
  13. Ивче, вълшебно изглежда! Най-после намерих време, да поседна на спокойствие и да му се порадвам на това шоколадово бижу :) Ако можеше и парченце да отмъкна, удоволствието щеше да е пълно :) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Оооо ... не :)
    Реших да разгледам днес какви си ги разбъркала Ив .... и направо съжалявам че погледнах :)
    Тия кремести десерти са ми любими бе рожбе ! Днес ще ми е цял ден пред очите и в ума :)

    ОтговорИзтриване
  15. Имам въпросии 1во фурната ви с венттилатор ли е и 2ро блата само с бобените зърна ли се пече или те се махат по някое време

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фурната ми е с вентилатор, пека на долна решетка. Ако печете във фурна без вентилатор времето за изпичане е по-дълго. Бобените зърна стоят върху блата до изпичането му. След като го извадите от фурната ги махате.

      Изтриване