25.09.2013 г.

Keйк с маскарпоне


 Мдаа ...човек и добре да готви се проваля и нека прочелия по - долу това не повтаря моята грешка ! Каза Катето да споделим провалите и аз бързам да споделя какви ги върших вчера  ! 
След успеха в къщи и по света на  сладкиша  '' Мляко с кафе '' потърсих някой следващ и попаднах на този кейк с маскарпоне ! Стреснах Роби с думите '' ще ти правя кейк '' а той : '' ама как така , аз откога те моля и ти ми продутваш все с разни плодове ( особенно необичани от него ) а  сега изведнъж реши '' ...   ам бе , отвръщам  , намерила съм супер рецепта знам ще ти хареса ,  качих се на колата  и отпраших  към магазина за продукти ! 

А те са : 
200 гр. брашно 
50 гр. нишесте 
180 гр. захар 
200 гр. маскарпоне 
120 мл. течна сметана 
150 мл. прясно мляко 
1 бакпулвер 
 ванилия 

По нататък разбивате яйцата и захарта , слагате маскарпонето , смесвате брашното и бакпулвера ( той пък не знам какво прави тук след като яйцата са разбити на пяна )  и после ги прибавяте към яйчената смес . Изливате млкото и сметаната и подсилвате вкуса с ванилията . Печете на 175 гр. в предварително загрята фурна  50 мин. После изваждате от фурната , обръщате върху решетка и бам ....имате кейка ! Аааа забравих..... на сама глава реших да му направя малко захарна глазура от белтък и пудра захар . Отгоре го украсих  със сребърни перлички за по романтично му ,  все пак Роби чака супер кейк !  Готова вече за снимки измъкнах от гардероба две миленца , за да засиля акцента '' романтика'' дървената кутия за бижута подарък ми на Роби от майка му ,  единственото ми и много обичано перлено герданче и се измъкнах навън за фото сесията . 
Там откъснах две шумки от фалшивата лоза и разположих всички атрибути в небрежно нежна остановка ! Нащракала се на воля в профил , анфас , отгоре и отдолу реших , че ще го режа ....нали така е прието ....да се види как е и отвътре !
Роби вече се беше прибрал от работа , седнал на пейката близо до мен следи с интерес какво правя ( той винаги се забавлява страшно когато ме види в творческо вдъхновение  :) ! 



Първото съмнение ,че нещо не е наред се прокрадна още в мига в който прокарах ножа . А когато измъкнах парче кейк то ме фрасна по вирнатия нос със сила на бумеранг ! Аааа , ама не , ....на мен това не може да ми се случи , аз винаги със се справяла с печенето ! Пекла съм какви ли не сладки и солени неща  и никога честно ви казвам не ми се е случвало неопечен сладкиш . Пък на този му правих и проба с клечка ...суха излизаше ! 
А после .. ......Роберто се хили цялата вечер и  за десерт яде едни забравени не знам  от кога вафли   ,  а аз се цупих на мене си  , после смъкнах всичките перли от кекса и ги прибрах за следващия .....дано се справя с него ! 
                                      Провалът както и успеха не е сладък ако не е споделен , нали :) ? 



18 коментара:

  1. Ванче, ама как си го накиприла и каква хубава романтика си създала! Нищо, че не се е изпекъл отвътре. ;) На мен пък преди много често не ми се получаваха кексовете, даже и сега понякога, ама... случва се. Вие да сте живи и здрави, ще имаш тъкмо повод скоро пак да го направиш.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Гери ! Аз си имам много хубава рецепта за кекс и винаги правя нея , но този път реших да опитам нещо ново и не се получи ! Както и да е ...продължавам със старата :) !

      Изтриване
  2. Ванче, много са ценни точно такива постове, защото хората виждат, че на никой винаги не му се получават нещата.Човек се учи от грешките си.Браво мила.Ама така хубаво си го снимала.

    ОтговорИзтриване
  3. Ивче, толкова хубаво си го накиприла :)
    А гафове има във всяка кухня :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Дани ! Вярно е за гафовете , ама е много гадно когато стане така !
      С поздрав !

      Изтриване
  4. Ив, подробности....прекрасно изглежда, жалко за проблема, ама и това става, няма как! Толкова романтично си го накиприла, че хич да не ти дреме....Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече не ми дреме , преживях го :) ! Благодаря ,Иглика !
      Прегръдка и от мен !

      Изтриване
  5. Пак дантели!!! Може път точна така да трябва да бъде - вдлетен, защото няма причина да не е изпечен.Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дантели да искаш :) ...Не , Яна не трябва да е така ....мисля си ,че течностите са много за това количество брашно , но пък съм пекла и много по -рядка кексова смес и винаги се е изпичала !

      Изтриване
  6. И не го ядохте, така ли?
    Хубаво е човек да ходи на работа - защото
    когато СМЯТА, че нещо не му се е получило -
    Носи го там! Веднага се изяжда! /Гладни много!/ И дори го хвалят!
    А той скромно казва - Благодаря!
    Аз така правя / скромно!/
    Лека вечер!
    С усмивка - Боряна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да добавя - страхотно изглежда! И ние щяхме да си го хапнем -
      убедена съм, че на следващия ден той ще се " отвърне", както се казва!
      / Опаковай го - и го давай насам!/

      Изтриване
  7. Неустоимо изглежда.....Как казваме на детето като падне:"Нищо,нищо...по-голям ще порастеш!":)))))
    Не се ядосвай ,Ив,след провала идва триумфът:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Истината е, че дори и на най-големите кулинари се случва, друг е въпроса дали си признават:) Изисква се доста смелост човек да излезе и да каже ей това не ми се получи. Обаче пък ако не беше споделила, че е провал не бих и разбрала, защото изглежда много вкусно, с влажна текстура. Да не говорим и как си го декорирала и снимала! Но смятам, че причините за провали са много- от продукти, от настроение - понякога дори и много щастлива и амбицирана да направя нещо, пак не ми се е получавало, зависи и от рецептата... Изобщо хиляди причини да е провали човек:), но пък има много повече, за да успее и като гледам при теб Ив, успехите са с огромно количество в повече! Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  9. Помниш ли питата която прави по моя рецепта? Сега виждаш ли какви пити правиш? Те така е с готварството. Иначе на вид е прекрасен и съм сигурна ,че и на вкус изпекан ата част ,крайчетата.Роби нека си яде вафлите.:)))))
    Оня ден правих тутманици за приятели за събиране миии единият теклав стана добре че за нас бях изпекла та него пратих ,че щях да се изложа. Та не се притеснявай накрая на печенето аз слагам на вентилатор да се доизпече и така се застраховам.;)
    Силно те прегръщам и много целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Ив, и на мен ми се струва, че течностите са в повече, но виждам, че не съвсем успешния резултат не те е смутил, и не очаквам - ти си толкова опитна и креативна и най-вече със страхотно чувство за хумор!

    ОтговорИзтриване
  11. Толкова красив изглежда и като прочетох, че е провал не повярвах и пак се върнах да проверя прочетеното :))) Случват се и такива неща, Ив. Прегръдки и хубава събота вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Ако някой каже, че няма провали в кухнята, не му вярвам! Случвало ми се е от едни и същи количества и качество продукти да не се получи еднакъв резултат. Просто не ти е било ден!
    Прегръдки и успешна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване