29.05.2014 г.

Питка ''Рататуй''


Бързам да хвана последния влак за деня на хлебарите и  отбележа празника  с  тази вкусна питка със зеленчукова плънка която нарекох ''Рататуй''. 

За тестото:
400 гр. брашно
8 гр. прясна мая от кубче
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50  мл. зехтин
250 мл. вода 
За плънката:
1 глава лук
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
3-4 домата
1 чушка 
1 картоф
щипка нарязан пресен розмарин
сол
щипка чер пипер


Замесете меко, еластично тесто от всички посочени за него продукти. Сложете го в голяма набрашнена купа, намажете със зехтин и покрийте купата с навлажнена кърпа. Докато тестото втасва направете плънката. Нарежете всички зеленчуци на малки и еднакви парчета. Загрейте зехтин в голям и удобен тиган и запържете за минута лука, сложете патлажана и запържвайте 3 мин. Следват нарязаните картофи, отново 3 мин. , идва ред на чушката и тиквичката. Тях сложете заедно. Отново 3 мин. пържене и накрая добавете доматите. Посолете, овкусете с розмарин и чер пипер. Залейте зеленчуците с 1 к.ч. топла вода и задушавайте докато остане на мазнина. Много е важно да се нарежат на еднакви парчета и спазва последователноста на слагане и  готвене на зеленчуците, ако искате да са хем сготвени, хем леко хрупкави. Отдръпнете от огъня и оставете плънката да се охлади. 


Втасалото тесто разделете на две парчета, едното от които по-голямо. Него разточете и прехвърлете в тава като оставите краищата отвън. Сложете плънката. По- малкото парче тесто разточете и покрийте пълнежа. Обърнете краищата на тестото навътре, надиплете ги красиво, поръсете с малко едра морска сол и изпечете питката на 190-200 гр. до приятен загар. 

Поднесете я веднага и да ви е сладко :)...Чаооо! 
На всички хлебари, сладкари и именници днес желая здраве и много късмет! 


13 коментара:

  1. Аморе пак невероятно предложение ни поднасяш! Стимките ти са уникални ....
    Еййй голяма си работа ,голямаааа ...
    Силно те прегръщам мила моя приятелко!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами голяма :)...фасулска работа е туй мойто .....твоите питки са къде по-красиви, аморе! Ама някой ден ще ги започна и тях да знаеш :)!
      Прегръдка и от мен, Зиче :*!

      Изтриване
  2. Страхота е,кога ли да я направя? Изпита ми да мине първо, че малко остава и после ще я пробвам!!Как се пази диета с такива изкушения??? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти стискам палци за изпита, знам ще се справиш, Светле!
      За диетата мисли после, нека първо ти е сладко :)!

      Изтриване
  3. Здраве и късмет и за теб Ив!
    Не зная какъв имен ден е било днес, но те признавам за страхотен сладкар и хлебар :)
    Така че честит ден на хлебаря мила! Чудесно и вкусно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Живи и здрави да сме всички, а вчера беше Спасовден :).
      Прегръдка за хубав петък!

      Изтриване
  4. Е, страхотно е Ваня, браво! Яла съм разни яхнии в такива питки, много е вкусно. Майсторка си ти, а аз хич не умея такива работи да правя....
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  5. Аз празник нямам, или може би сладкарка кулинарка, все ще заслужа една порцийка от тази вкусотия!:) Страхотна е, Ив! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ги обичам такива хлебни с плънка, Ив! А и така красиво си го сервирала, направо не се издържа :) Прегръдки, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересна идея и напълно в духа на празника!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз хлебар не съм никак, но за пореден път се наслаждавам на добрите практики ( както е модерно да се казва;)), които ни демонстрираш всеки път, Ивана! Поздрав от хладна София!

    ОтговорИзтриване