16.07.2014 г.

Фокача по лигурски


Здравейте, читатели, последователи, блогъри-колеги и всички мннали от тук и прочели тази страхотна рецепта за фокача. Що лигурска ли?...Ами, не знам, най-вероятно защото е от област  Лигурия в Италия бреговете на която се мият от Тиренско море, а фокачата е с риба! Разсъждението си е мое, щото Италия има още 4 морета, но пък и на всички тях има кръстени безброй рецепти! Каквото и да е, така пишеше в списанието с рецептата, така я и оставих! 
Шотландските ми гости - дъщеря, зет. внуче си заминаха и живота пак тръгна с обичайния си ритъм. Така е с броените ваканционни дни-разходки, море, щуране по магазините, време което не стига за нищо, но пък остават спомени, снимки и хубави моменти! 
Сега за рецептата :)......
   


Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно
280 мл. топла вода
15 гр. мая от кубче
50 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар 
За гарниране:
някколо чери домати
шепа маслини
 1 голяма глава лук
5-6 рибки аншоа
1 дафинов лист
сол,
зехтин,
риган 


Тестото е класическото с което правя пици и фокачи. Замесете меко тесто от изброените продукти. Сложете го в купа, намажете с малко зехтин и покрийте с влажна кърпа. Оставете да втаса, а докато това стане пригответе продуктите за гарнирането на фокачата. Нарежете лука на полумесеци, сложете го в тиган с малко олио, щипка сол и дафиновия лист, запържете 2-3 мин., налейте 1 кафяна чашка вода, захлупете съда и задушавайте докато остане на мазнина. Почистете доматите от семките и леко ги осолете. 
Фокачата от снимката е с половината количество от втасалото тесто, с другата направих пица. Та ако решите да е само фокача удвоете продуктите за гарниране и я изпечете в по-голяма тава. Трябва да е висока не повече от 2 см. 
Застелете тава ( за 1/2 от втасалото тесто 30 см.) с хартия за печене и леко с ръце раздърпайте тестото докато покриете тавата. Наредете  равномерно задушения лук (дафиновия лист предвидливо сте извадили:), подредете половинките домати, между тях рибките, сложете по една маслинка във всяка половинка домат. Полейте с малко зехтин, ръснете сух или пресен риган и изпечете фокачата до приятен загар в предварително загрята на 200 гр. фурна. 
Извадете я, изчакайте 5 мин. да си отдъхне и...
Да ви е сладко:)...Чаооо! 


15 коментара:

  1. Чудесна е тази фокача, Ваня!
    Ще си я направя следващия път, като меся тесто за пица, че едва ли ще има желаещи с рибка да я похапват у нас :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Наистина стана вкусна, да ти е сладко, а пък желаещите може да съберат смелост да опитат, няма да се разочароват :)!
      Хубава лятна вечер!

      Изтриване
  2. Ванче, здравей отново. Чудех се защо ми липсваш, а то имало много мила причина. Ама така е, броените дни посто отлитат...
    Иначе фокачата изглежда много вкусно! И не знам дали съм смела, ама с удоволствие бих си опитала с рибка. Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери:)...наистина ще бъде удоволствие, особено ако обичаш рибка:)!
      Поздрав и от мен с пожелание за хубава юлска вечер!

      Изтриване
    2. Определено обичам, Ванче!

      Изтриване
  3. Чудесна е фокачата, Ивче с тази рибка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани, така е:)!
      Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
  4. What a beautiful presentation! I love fish! but have never used it as a topping!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава фокача! При положение, че у дома харесват пица с риба (пак по твоя рецепта), значи и фокача с рибка ще харесат. Непременно ще я направя. Поздрави и целувки!:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Тъкмо днес четох за тази област и реших, че няма да е зле да изкарам някоя ваканция там, хем близо до морето, хем малко по-навътре. Да си седя пред каменната къщичка, на масата от ковано желязо, да си хапвам нещо от областта и да си чета книжка. Мечти....
    За начало мога да направя това- една хапка и съм там, нали?;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, вярно, право там си, Мъхче :).......а Лигурия е прекрасна!
      Весела ваканция, ако тръгнеш за натам :)!

      Изтриване
    2. Здравей, Ванче
      Много вкусна изглежда факачата. Като всичко, което правиш.
      Мира

      Изтриване