22.01.2016 г.

Аничини (anicini) или нещо като кантучи с лек дъх на мастика


Тя рецептата на майка му, ама мойте все не били като нейните! Един път много корави да си счупиш зъбите (като, че ли не го водя всяка година в Б-я на зъболекар), друг път отвън корави вътре меки, не трябвало да бъдат така, после анасона им бил малко, днешните пък нямали вътре мехурчета, значи бакпулвера трябвало да бъде повече! Е, тука  беше момента да  му разкажа за онази снаха дето готвела боб и  мъжа и  все викал, че не бил като на майка му, веднъж го прегорила и той доволен и ухилен, че боба най-после като майчиния! Един ден и аз може да достигна вкуса на Мариините аничини, рецептата обаче ще споделя с вас  тук и сега!  



Тези сухи бисквити само по външен вид приличат на кантучи. Имат свежия дъх на мастика, но много им отива да си ги хапнете с чаша ликьорно вино. Опитахме ги с вино от вишни (нищо, че на снимката има недоварен чай)  -  разкошни! 

Продукти:
2 яйца
150-180 гр. брашно
20 гр. анасон (семе)
шепа бадеми
1 с.л. мастика
120 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер



Всички продукти сложете в купа и замесете меко тесто. Може да ви се наложи да добавите още брашно, зависи от големината на яйцата. Омесеното тесто направете на голям фитил и сложете в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 170 гр. до порозовяване. Извадете от фурната и нарежете под диагонал  на филийки около 2 см. Наредете ги отново в тавата и изсушете на 150 гр. докато станат корави. Колко корави вие си преценете, да не ме обвините после за някой счупен зъб! 
Е, това беше цялата история от днес предадена със залеза! Да ви е сладко и чаооо от мен! :) 



8 коментара:

  1. Аз пък си мисля, че дори са по-хубави от тези на майка му, но не иска да си признае Ив:) Но винаги можеш да ги споделиш с приятели, които едва ли ще ти откажат!
    Поздрави! и на претенциозния дегустатор :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Вили! А той дегустатора си е само един добродушен злоядко :)!
    Поздрави, мила и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Много си сладка, да знаеш! Кажи му следващият път дъ си ги направи сам. Той май все още не е разбрал какъв кулинар има в дома си, а? Да взема да му обясля ли ... какво ли ... Че не съм само аз, всичките ти читатели ще му обяснят и те по нещичко. Страхотни, страхотни Аничини!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какъв сърцат защитник си ми ти, Йоли, благодаря, мила :)!

      Прегръдка и се радвам, че са ти харесали аничините!

      Изтриване
  4. Ааа, Иванче, ние за това ли те "дадохме"...значи "взе" те, Роби и сега капризи ще проявява:))
    Шегичка, такива са си ни мъжете - добродушни глезльовци:)
    На мен много ми харесаха тези "нещо като кантучини"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))Абе не е лощ той моя, ама капризенн :)!
      Благодаря, Веси!

      Изтриване