1.12.2018 г.

Празничен хляб венец - Ghirlanda di pane


Промъкна се и декември, най-празничния, най-вкусно ухаещ месец! Казвам му  добре дошъл и започвам  с празничните предложения!  Обикновен хляб (макар, че хляба никога не е обикновен) изплетен като венец! 
 Рецептата  адаптирах от тук



Продукти:
500 гр. бяло брашно
300 мл. вода
10 гр. мая от кубче
10 гр. сол
2 с.л. зехтин
щипка захар 


Пресейте брашното. Разтворете маята в 300 мл. топла вода и щипка захар. Излейте течноста при брашното, добавете олиото и замесете тесто. Когато започне да се хомогенизира от месенето добавете солта. Измесете до гладко, еластично тесто. Нмажете с малко зехтин. Поставете я купа и покрите с парче найлон  и кърпа. Оставете съда на топло докато тестото удвои обема си. Когато е готово разделете на 5 еднакви части. От всяка направете по фитил дълъг 50 см. Поставете фитилите един до друг, съберете горните краища и започнете да плетете венеца. Вижте тук как да изплетете хляба, аз не направих постъпкови снимки. Съберете двата края за да образуват венец. Сложете хляба в тава застлана с хартия за печене, леко поръсена с брашно. Поръсете обилно венеца с брашно. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за около 40 мин. 
Да ви е сладко :)! Топла и уютна първодекемврийска вечер! 


3 коментара: