24.12.2018 г.

Щолени с извара и бадемов марципан - Stollen



Весела и Благословена Коледа, приятели! 
Желая Ви здраве, много щастливи моменти, любов, мир и благоденствие! 



Рецептата на този немски коледен сладкиш е на Петя Аргирова, а идеята да се разделят на мини щолени идва от блога ''Животът може да е вкусен'' на Христина Колева

Продукти за 5 бр. мини щолени:
за тестото:
500 гр. брашно
250 гр. извара
140 гр. кристална захар
150 гр. краве масло 
1 яйце
1 пак. 15 гр. бакпулвер
щипка сол
няколко капки ромова есенция
200 гр. сушени плодове - кайсии, фурми, стафиди
захаросани лимонови и портокалови корички
1 пакетче ванилова захар

за бадемовия марцитан:
125 гр. смлени, обелени сурови бадеми
80 гр. пудра захар
80 гр. кристална захар
сока и кората на половин портокал

и още:
100 гр. краве масло за намазване  
пудра захар за поръсване



В купа сложете пресятото с щипка сол и бакпулвера брашно. Добавете яйцето, захарта, омекналото и нарязано на парчета краве масло, изварата, ваниловата захар, няколко капки ромова есенция. Замесете меко тесто. Нарежете сушените плодове на малки парчета. Стафидите предварително сложете в малко хладка вода за да омекнат. Когато тестото се омеси добре добавете на порции нарязаните сухи плодове и примесете колкото да се усвоят от тестото. Смелете суровите бадеми. Добавете двата вида захар и ароматизирайте с кората и сока на половин портокал. Омесете получената смес. Разделете тестото на 5 части. Може на 4 или на 3 както си решите. Разточете всяка част на леко набрашнена повърхност и направете фитил от бадемовия марципан. Сложете го в средата и похлупете с тесто. Наредете щолените в тава застлана с хартия за печене. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна за около 35 мин. Готовите щолени намажете с краве масло и поръсете с пудра захар. Повторете намазването с краве масло и поръсването с пудра захар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! И отново весели празници! С прегръдка: Ивана! :*


3 коментара:

  1. Весела Коледа и теб Ваня
    Много щастие, мир и любов да има в твоята къща
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване