7.11.2019 г.

Морковен кекс - Ciambellone alle carote


Великолепен кекс стана! Много сочен, вкусен и сполучлив! Препоръчвам най-горещо да го опитате! 


Продукти:
200 гр. брашно
250 гр. настъргани моркови
100 гр. смлени, сурови, обелени бадеми
150 мл. слънчогледово олио
1 бакпулвер 
3 яйца
180 гр. захар 
сока и кората на един портокал 
щипка сол 


В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на гъст крем. Настържете морковите на ситно ренде. Към тях прибавете олиото и разбъркайте. Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете смлените бадеми и настърганата портокалова кора. Към разбитата яйчена смес изсипете на порции настърганите моркови с олиото. Излейте сока от портокала.  Изсипете малко по малко сухата смес, бъркайки с лъжица докато хомогенизирате добре продуктите. Подмажете и поръсете с брашно кръгла форма за кекс. Изсипете приготвената смес. Изпечете кекса на 180 гр. в предварителнозагрята фурна с вентилатор за 35-40 мин. Извадете кекса от формата, поръсете с пудра захар и охладете на решетка! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Рецептата е от тук!

7 коментара:

  1. Чудесен цвят, Ивче.
    Много добра идея, защото го харесвам,
    а все има рецепти за морковена торта :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Тя рецептата беше за кръгъл сладкиш, аз го сложих в кексова форма и до последно се притеснявах как ще се изпече. Сместа ми се видя много рядка, но стана от раз както казвам все тези дни :)! А портокаловия оромат му придава незабравим вкус!
      Прегръдка! Хубав петък!

      Изтриване
  2. Ваня,
    записвам си рецептите за този кекс, за тигровите питки и за спаначените кравайчета.Допаднаха ми и ще изпробвам приготовлението.Но кекса ми се струва най - интересен .
    Чудесни снимки си направила.Поздравления !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      И тигровите питки и кравайчетата ще ти харесат, но съм сигурна, че най-много ще харесаш морковения кекс! Разкошен е! Да ви е сладко в къщи!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравейте, приготвих този кекс и искам да сопделя, че вкусът е наистина пленяващ, текстурата нежна и мека....иначе казано: много ни хареса! Имам едно уточняващо питане: очаквах при печенето да се надигне, но си останах само с очакването и се чудех, дали това е нормално? Използвах кръгла тава за печене с подвижно дъно и определено съжалих, т.к. консистенцията е сравнително рядка и мазнината в нея, с комбинация от сочността на морковите прокапа по дъното на фурната....това не е кой знае какъв проблем, просто, следващия път ще го имам предвид, но определено се обезпокоих, когато видях, че не набухва при печенето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Катя! Извинете ме за късния отговот!
      Аз ползвам почти винаги форми с откопчаващ се ринг, но винаги слагам хартия за печене. Ако отвоите линка който съм дала за източник на рецептата, ще видите, че и там сладкиша е в кръгла тава и също така не изглежда набухнал, а и ако тавата е с по-голям диаметър той се разлива! Важното е, че е изпечен и най-вече Ви е харесал! :)
      Поздрави с пожелание за хубав уикенд!

      Изтриване
  4. Страхотни снимки, за вкуса съм сигурна, защото много обичам морковен кекс!

    ОтговорИзтриване