16.08.2023 г.

Маслен пай (кростата) с праскови и яйчен крем

Дълга ваканция си взема блога, заради решението на главния дегустатор разбирай Роберто да мине на диета! Слава Богу, полека- лека се завръща към кухнята ми и надявам се ще има понякога по някоя рецепта за споделяне! :) А това е една кростата с маслено тесто, пресни плодове и яйчен крем, която направих за вчерашния празник - Голяма Богородица (Ferragosto) 


Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно 
110 гр. краве масло
2 жълтъка
100 гр. захар
1 к.л. бакпулвер
настъргана лимонова кора
ванилия
 щипка сол 
за крема:
250 мл. прясно мляко 
40 гр. нишесте или брашно
2 жълтъка 
3 с.л. захар
ванилия и кора лимон 
и още
праскови 
конфитюр от праскови 


В купа пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и ванилията. Добавете захарта, жълтъците и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Замесете меко тесто. Замесеното тесто увийте в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. Докато тестото се охлажда нправете крема. 
В  малка тенджерка излейте прясното мляко, добавете жълтъците, захарта, нишестето и парче лимонова кора. Сложете съда на котлона и започнете веднага да бъркате докато крема се сгъсти. Извадете лимоновата кора. Ароматизирайте с една ванилия. Оставете крема да се охлади.


На парче хартия за печене разточете тестото с дебелина около 2-3 мм. на голям кръг. Заедно с хартията го прехвърлете в тава 24 см. като оформите висок борд, а останалото тесто изрежете. От него направете фитили с които оформете вътрешните кръгове. В тях изсипете от крема и подредете резани праскови или конфитюр от праскови. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар. 
Охладете и хапнете, да ви е сладко! :) 



 

2 коментара: