14.02.2012 г.

Ньоки с рагу за Сан Валентино


Няма сърца , няма въздишки в тази рецепта нищо ,че я нарекох за Сан Валентино! Това е едно от любимите ястия на Роби и реших за обяд да го зарадвам с едно от предпочитаните му блюда! 
Той пък си дойде с една красива червена роза! 


 Когато не ми се занимава да правя тесто ,купувам готови ньоки , не и днес обаче!
За тестото сварете 2-3 картофа , пасирайте ги на пюре ,добавете чашка прясно мляко и едно яйце . Посолете . Добавяйте брашно и месете докато стане меко , еластично тесто . 
С ръце и върху набрашнена повърхност правете фитили и режете на малки парченца 
Пригответе си рагуто по следния начин :  
Запържете малка глава ситно нарязан лук в малко зехтин . Смесете телешка и свинска кайма и я размийте с малко вода . Добавете я към лука. Когато се позапържи малко налейте чашка бяло вино и оставете да се изпари . Посолете , ръснете малко чер пипер и добавете около 400 гр. нарязани или смлени домати от консерва. Налейте и чашка вода за да поразредите соса . Захлупете съда и варете рагуто около 20 мин. Готовото рагу поръсете със сух майоран.



 Сложете на котлона да заври тенджера с вода .Прибавете и 1 ч. л. сол. Пускайте ньоките по малко във водата . Когато изплуват са готови.  Извадете ги с решетъчна лъжица и веднага ги прибавете към рагуто . 
                                            Поръсете с пармезан и ....да ви е сладко! 



Иска ми се да споделя една история от първия ми подарък за Роби по случай днешния ден. Казвала съм ,че много обичам да ми подаряват книги ,но обичам също така да подарявам и аз ! Та беше преди 3 год. и реших ,че един от подаръците ми за Сан Валентино ще е книга . В книжарниците има едни такива хубави ,малки книжки ....чудесно направени и с много хубави стихчета! След дълго разглеждане  избрах едно книжле повече от доволна  от сполучливия избор! 
Мислех си как ще ги четем заедно тези стихчета любовни! Роби  прие с усмивка подаръка ми ,поразгледа книжката и я остави настрана . Не беше много очарован от нея ,  помислих си ,че не обича такъв точно подарък и си замълчх. Ама ден -два ,аз напирам да четем заедно книжлето....и той беше принуден да ми обясни какви са тези любовни стихчета ....
Оказа се ,че аз съм купила книжка с епитафии ,които се поставят на гроба на любим човек,тогава още не говорех добре италиански и ми е убягнал двойният смисъл на стиховете!  
Роби разбира се не е искал да ме обиди и ако не бях настоявала за това колективно четене, тъй и нямаше да разбера нищо! 
Сега си спомняме с усмивка този подарък ,но аз съм все сконфузена!
А на всички вас които стигнахте до края на историята честит Свети Валентин и мноооого ,много ЛЮБОВ :*!



10 коментара:

  1. Ивче, честит празник! Страхотна история! А менюто е прекрасно, розата -разкошна! Много хубави емоции днес!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник!Наистина има много любов в приготвянето на любимата храна за любимия човек!Прекрасна история, усмихна ме и ме развълнува, колко е трудно на разноезичната любов!
    Прегръщам те и ти желая много хубави моменти с твоя Роби!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ив, честит празник!!! Не е задължително да има сърца, за да е приготвено от сърце! Прекрасна рецепта, и много забавна история! Честит Сан Валентино!!! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник!Много интересна рецепта.Независимо,че липсват сърца,от разказите и снимките,които представяш лъха много любов.Бъдете все така влюбени и щастливи.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивана,
    голям ентусиаст си е тези ньоки. Но щом е за НЕГО, значи си е струвало;)Изглеждат много апетитно.
    Историйката ти е интересна и забавна през погледа на времето, но само мога да си представям как си се чувствала тогава;) Обаче най-хубавото е, че успявате да се забавлявате върху нея;)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно ястие,приготвено с много любов!Вълшебна роза...нека любовната магия не ви напуща никога!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ,момичета и се надявам ,че сте изкарали най-хубавия Свети Валентин :)! Целувки за всички ви :)!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче,тази красива роза много ти приляга...
    Ястието е направино с голям мерак за любим човек-личи си.А историята-интересна и забавна...
    Желая ви все толкова истинска любов-прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  9. А пък аз съм тук за ... ньоките...
    Да си спомниш!
    Ив, прекрасна си!

    ОтговорИзтриване