4.10.2012 г.

Един забързан първи рожден ден с лазаня с гъби и орехи


Не така си представях първия ми блогърски рожден ден ....исках да има торта и шампанско , цветя и рози ...сълзи на умиление и щипка гордост от всичко което съм сготвила и публикувала ...все пак първата годинка не е шега работа! Да ама човек предполага ,а Господ разполага ...тръгнах си почти експресно за България ,а тук ме очакваше един зъболекар с големи клещи и един ревлив бебок за който кухнята все още се свежда до мляко , леки кремчета и супички...! 
Мислех да си изтегля някоя красива торта от нета и да направя с чужда пита помен  ,после си спомних за тази лазаня ,която направих последния ден преди да тръгна от Италия и на която само качих снимки ,а за текст не остана време ...та така днес ще ви почерпя с лазаня с гъби и орехи ,а торта като се прибера в къщи другата седмица ! 


Рецептата е от сп. ''Cucinare bene'' и е много лесна и вкусна . Измених по нея само сиренето като вместо крешенца сложих моцарела .

Продукти: 
250 гр. гъби 
150 гр. моцарела
5 листа за лазаня (пресни по възможност )
100 гр. орехови ядки
1 скилидка чесън
1/2 малка глава  лук
риган
40 гр. пармезан (настърган)
 За бешамела:
2 с.л. брашно
350 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло 
щипка индийско орехче
сол
Нарежете скилидката чесън и лука на ситно и го запържете леко в малко зехтин. Добавете нарязаните гъби ,посолете и подправете със сух или пресен риган , залейте с чашка зеленчуков бульон (може топла вода) и оставете да поври до омекване на гъбите .
Свалете от огъня и си пригответе бешамела : 
запържете в кравето масло 2 с.л. брашно , излейте прясното мляко ,посолете и бъркайте докато сместа се сгъсти . Подправете с индийско орехче .
Сложете в голяма тенджера вода да заври . Посолете с 1 с. л. сол . Варете корите една по една според указанията на опаковката . На дъното на тавичка сложете 2-3 с.л. бешамел , после кора за лазаня , поръсете със смлени орехи , сложете от задушените гъби , следва нарязана на дребно моцарела и пармезан . Завършете реда с няколко с.л. бешамел и започнете да редите следващия  . И така до завършване на корите . Последно поръсете с моцарела и пармезан . Печете лазанята на 180 гр. около 20 мин. 
Да ви е сладко ..а аз завършвам  ,защото чувам  оттатък боен бебешки вик ..следобедния сън е свършил и след малка закуска ще хукнем отново по разходки!  
Чаооооо и голяма прегръдка :* !


30 коментара:

  1. Само аз ли не съм разбрала, че си по нашите земи...
    Ох, как обичам лазаня, а твоята е приказна. Няма да записвам рецептата, защото знам къде ще я намеря хихи.

    ОтговорИзтриване
  2. Ванче, да ти е честито! Не се оплаквай за зъбите, все ще се оправят нещата, ще върнеш усмивката на лицето и съвсем скоро ще ни зарадваш с някоя нечувана вкусотия! Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  3. Ванче приятелче мило искам и тука да ти благодаря от сърце за прекрасните подаръци които получих.Ликьорчето го опитах страхотия е направо голям си майстор да знаеш.
    Лазаня никога не съм правила само съм консумирала:) Ама май ще трябва да започна да се впускам и в Италианската кухня защото е страхотна.
    ЧЕСТИТА ТИ ГОДИНКА ОЩЕ СТО ПЪТИ ПО ТОЛКОВА ДА ПРАЗНУВАШ РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА БЛОГА!
    Силно те прегръщам мила моя и сега още по близка те чувствам когато ти чух гласчето!

    ОтговорИзтриване
  4. Ваня ,честита годинка!
    Прекрасен блог оформяш , пълниш неуморно с вкусни и интересни ястия,поднесени елегантно!
    Желая ти здраве и творчески ентусиазъм и за в бъдеще!
    Лазанята е разкошна!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Рожден Ден на блога ти Ванюшка!! Нека дълго още да ни радваш и много, ама много да порасне! Разбирам, че и друга радост има за теб - нищо, че е ревлива :))-да ви е живо и здраво и то да расте и много да ви радва!! Чакаме обещаната торта (че нали не може рожден ден без торта-по-добре късно от колкото никога ;)). Целувки мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, да е живо и здраво бебчето! Честита годинка на това прекрасно място, създадено с толкова много любов! Желая ти много нови читатели и вдъхновение, с което да ни зареждаш! Бъди здрава и винаги така раздаваща се! Със сигурност ще имаш поводи за красиви усмивки! Очаквам с нетърпение тортичката и не се притеснявай, че такава липсва за първата годинка на блога, ще има много занапред. Лазанята е чудесна! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита годинка!Не мога да повярвам, мислех че си дългогодишен блогър, толкова много и хубави рецепти съм изчела, и направила, от твоя блог! Да си все така жизнерадостна, поне това лъха от твоите постове, да ни радваш с още много италиански, и не само, специалитети! силно те прегръщам и ти желая много успех и щастие!

    ОтговорИзтриване
  8. AUGURI DI BUON COMPLEANNO AL TUO BLOG CARISSIMA <3 !!! SONO VOLATI BEN 12 MESI :)))
    TI AUGURO TANTI ALTRI !!!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден на прекрасният ти блог! Продължавай да ни радваш с вкусни рецепти, идеи и позитивизъм! Нека вдъхновението никога не те напуска! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Ивче, честита годинка на ароматния ти блог!
    Обичам лазаня във всякакви варианти,
    а това е нещо ново и предизвикателно за мен!
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  11. ЧРД:))))))),Ив!Желая ти здраве и нестихващо желание(за всичко:))))!Бъди пълна с прекрасни емоции,за да ни въвличаш в тях,чрез неустоимите ти рецепти...Радвам се ,че те намерих в това необятно блогърско пространство!:)))

    ОтговорИзтриване
  12. Честито Ваня,аз се чудех къде се загуби!Надявам се да прекарваш добре времето с най-любимите и близки хора и да свършиш цялата работа,която си запланувала.Годишнината не е за подценяване. Лазанята е неустоима,като всяка италианска рецепта.Ще чакам и тортата с нетърпение.Бъди жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  13. Ивана, добре дошла на родна земя!
    И честита първа годинка! Пожелавам ти много здраве и вдъхновение, за да ни засипваш със страхотни рецепти както досега! И тази лазаня съдържа всичко, което толкова обичам, така че и нея ще правя. Ох, кога ли ще успея да опитам всичко, което искам??
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Ванче, честита годинка! Продължавай да ни радваш все така с прекрасните си рецепти и нека вдъхновението никога да не те напуска ! Поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
  15. След успеха на лазанята с патладжани, идва ред на следващата чудесна комбинация, която ще опитам.
    Честит празник на блога и дано срещата със "страшния" зъболекар не попречи на настроението ти!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Ивана, честита годишнина на блога и все така да продължаваш с кеф и мерак да готвиш и да ни показваш с прекрасните си снимки чудесните си кулинарни творения!
    С приятно прекарване в България!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита годинка,мила!
    Много годинки да се наредят зад нея,много радост и красота да донесеш на всички свои последователи!
    прегръщам те

    ОтговорИзтриване
  18. Честита годинка на блога ти,мила!
    Мисля,че тази рецепта е абсолютно подходяща за отпразнуването й,защото най-силно те характеризира като изкусен майстор на всякаква паста и изобщо на италианската кухня!
    Скорошно завръщане и очаквам с нетърпение тортата!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Честит първи блогърски рожден ден, Ивана!
    Много ми харесва нетрадиционната почерпка :)
    Аз засега съм пробвала само най-разпространения вариант на лазанята, но твоята рецепта много ме заинтригува.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Честита годинка! Прекрасна лазаня!

    ОтговорИзтриване
  21. Ив, та ние сме си набори с тебе!:) Честита годинка на този прекрасен блог, изпълнен с невероятни места, вкусни рецепти и най-вече с твоят чар! Щастлива съм, че те познавам, макар и виртуално! Почерпката си е точно в твой стил, Ив! Зашеметяваща рецепта! Пожелавам ти още много вкусотийки в чинийки:) Прегръщам те и приятна почивка в Бг! Ще чакаме отчет:)

    ОтговорИзтриване
  22. Аморе, честита годинка!
    На мен лично лазанята ми допада много повече от каквото и да било сладко, а и тази рецепта е доста нестандартна, интересна и вкусна!
    Прегръщам те, целувам те и ти благодаря от цялата си душа и сърце за невероятните подаръци, милото отношение и внимание!
    Да знаеш, че вече заемаш особено място в моето сърце!
    Пожелавам ти много творческо и кулинарно вдъхновение, много виртуални приятели и последователи!
    Прегръщам те силно и те целувам*)

    ОтговорИзтриване
  23. Честита годинка, Ванче! Пожелавам ти много кулинарно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  24. честно,потекоха ми лигите... страхотна нетрадиционна рецепта за първи рожден ден:)

    ОтговорИзтриване
  25. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  26. Честит първи рожден ден на "С нож и вилица в ръка" Ванче!
    Почерпката си е почерпка, та дори и лазаня да е!Повода е важен, а лазанята *вкусотия!
    Твоето местенце е прекрасно и ти си неуморен и вдъхновяжащ негов създател:)
    Дерзай!

    ОтговорИзтриване
  27. Ваня, честита една годинка. Това е съвсем сериозна възраст, както казваш. Колкото до тортата, ами не e задължително, трябва да ти кажа, че тази лазаня е неустоимо вкусна, предизвикателна и толкова апетитна, че забравям веднага аз всякакви торти. :)
    Искам също да ти благодаря, че през тази една година ни радваш с прекрасните си публикации, създаваш ни чудесно настроение и споделяш неустоимо вкусни рецепти. Благодаря ти миличка! :hugs:

    Иначе, като се замисля, ще чакам и за торта, нали все пак обеща, защо да я забравя.. и аз съм една... ;)))

    Сърдечни прегръдки, Ваня, целувки и пожелание за една прекрасна нова седмица, без досадни зъболекари и с усмихващ се бебок!

    ОтговорИзтриване
  28. Ив,честита ти годишнина! Пожелавам ти същия ентусиазъм за кулинарстване и блогване още дълго време!Лазанята е страхтна! Не ми е хрумвало да направя това съчетани в лазаня.А много обичам гъби и орехи!
    Харесва ми блога и предложенията, които поднасяш и атмосферата и усмивката, която се настанява на лицето ми, когато вляза тук!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря ви ,дами за сърдечните и мили думи :) ....желая и на вас много здраве и хубави и ин тересни рецепти ! Извинявам се ,че благодаря със закъснение ,но така се получи !
    Голяма прегръдка за всички ви ! Целувки :* !

    ОтговорИзтриване
  30. Честита блогогодинка малко на патерици! Винаги ми е много уютно да ти идвам на гости. Във всяка твоя публикация има много топлина и носи един домашен уют, който ме кара да се чувствам като у дома си!За мен почерпката е идеална - последните седмици съм на вълна - паста :) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване