28.03.2013 г.

Козунак с локум и орехи



След миналогодишните ми перипетии с козунаци мислех да не се замимавам с тях тази година . Виждайки обаче невероятния обикновен козунак на Роси реших макар и със страх : ще меся и аз  ! Машина за месене нямам , ама мерак да има човек :) ! Резултата не е така зашеметяващ както при Роси ,но аз съм доволна , а като слушам Роби как примлясва :) съм даже и горда от произведението си :) ! Отгоре малко го поприпекох , а Роби нали му се привиждат все шоколадови неща си помисли ,че съм го намазала с шоколад , друг кусур не му намирам :)...опааа за скромността ще говорим друг път :)) ! 
Роси , благодаря ти за великолепната рецепта ! 
 Продукти  намалих на половина , освен това  добавих локум и орехи . 

Продукти :
1 яйце + 1 белтък (жълтъка за намазване ) 
350 гр. брашно 
80 мл. прясно мляко 
30 гр. разтопено краве масло 
3 с.л. олио 
100 гр. захар 
15 гр. мая (кубче)
1 капсула ванилия 
настъргана кора на 1 портокал 
1 кутийка локум 
100 гр. счукани на едро орехи 



Всички продукти трябва да са със стайна температура . В топлото мляко разтворете маята . Пресейте брашното в купа , направете кладенче и изсипете вътре яйцето и белтъка леко разбити със захарта . Забъркайте кашичка и добавете прясното мляко . Прибавете ароматите и замесете меко тесто . Разтопеното краве масло смесете с олиото и добавяйте по малко към тестото по време на месене докато го усвоите напълно . Казах , че нямам машина та месих на ръце докато започнаха да излизат балони изпод дланите ми :) , но пък какво удоволствие е да усещаш тестото ,толкова меко и уханно ! 
Разделете измесеното тесто на 3 еднакви топки и разточете дълги правоъгълници . Поръсете всеки от тях с парченца локум и едро счукани орехи. Завийте лентите и ги усучете леко. Изплетете на плитка . Застелете продълговата форма за кейк с хартия за печене , сложете плитката вътре и покрийте с намазнен домакински найлон. Включете фурната на 50 гр. и когато загрее достатъчно, изключете и сложете вътре козунака . При мен втаса  заоколо 2 часа . 
Когато козунака удвои обема си , го намажете с разбития с няколко капки олио жълтък, поръсете с едра захар и изпечете на 170 гр. 
Охладете готовия козунак върху дървена решетка и........

                                                                  ........ да ви е сладко :) !  Чаоооооо !
                                                                                       



30 коментара:

  1. Ивче,станал е чудесен!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Душичка! Много хубав е станал, Ив! Със захарни пръчици ли си поръсила? Харесва ми идеята :) А аз още месец търпение трябва да проявя по отношение на козунаците. Прегръдки, мила и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама много добре ти се е получил този козенак-поздравления!И аз миналата година правих от козунаците на Роси-нямат грешка.

    Хубав ден,Ванюшка!

    ОтговорИзтриване
  4. Ив,много хубав и сполучлив козунак си омесила.И даже си много скромна!Чудесно заместваш машината!Очаквам и другите ти сполучливи рецепти!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ехе, чудесен е, Ванче!Поздравления, и с пълнеж, много вкусно!Прегръдка и чакам следващи, този явно е само проба и то много успешна! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Оооо…нямаш нужда от машина за месене Ив :) Прекрасен е мила…какви конци, какъв тен :)
    И каква красива украса за празника :) Моите поздравления за чудесния резултат с прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  7. Аморе, страхотен е станал и с тези екстри дето си сложила суперрр... Тази едра захар много ми харесва и много ме е яд ,че тука такава не мога да намеря даже и в големите магазини.
    Другият път на Роби да му намажеш козунака със шоколад.:)
    Прегръщам те миличка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, как няма да хапва сладко-сладко, та ти си направила чудесен козунак. Пренасяш нашите традиции и на чужда земя, браво.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда много вкусен! Поздравления! Нашия Великден е далече, но и аз съм решила днес да направя козунак за тукашния италиански. Ще пробвам рецептата ти и ще пиша после за резултата! Поздрави от Чезена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както писах веднага се захванах и козунака стана невероятен! Аз понеже още съм на диета не съм го опитала, но всички в къщи много го харесаха! Поздравления още веднъж за чудесното предложение!

      Изтриване
  10. Ванюшка,не му дири косури,идеален е станал козунака ти,а най-важното е,че е пълен с конци и че си преборила страховете.Вече смело ще подхождаш и към рецептите с козунак,което много ме радва!Плънката ти и у нас е много на почит,моите са също големи фенове на локума.Ако все пак не искаш да ти се припича много козунака и ако имаш функция на фурната долен реотан с вентилатор-можеш да печеш на нея.Няма опасност отгоре да не си се изпече,защото горещия въздух се разнася из цялата фурна.Аз пека на тази функция винаги и така не ми се налага да покривам с фолио.
    Мисля,че вече си доказана козунако-майсторка и очаквам от теб следващото предизвикателство,с което ще засладиш Роби!
    Много те прегръщам и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Резултатът е перфектен! Уплаших се да не се откажеш след миналия Великден:)

    ОтговорИзтриване
  12. Това ми е любимият козунак!
    Чудничък ти се е получил, Ванче!
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви ,момичета за топлите и окуражителни думи :* ! Снежи , захарни пръчици са ,
    Зиче , на мен повече ми харесва с едра захар по нашенски , ама в залисията забравих да си направя и поръсих с тази :) ! Не се кахъри ,че нямаш от нея и с нашто поръсване си е хубав козунака :) ! А твоите са винаги перфектни :* !
    Роси , аз не очаквай така изведнъж да го грабне фурната (беше на 170 гр. ) докато се усетя и той покафеня , а уж си я познавам ! Следващия път(хвърлила съм око на сметановия ти :) ще внимавам и ще опитам както казваш ти :) !
    Хубав следобед ,дами ! Топли прегръдки за всички ви !Довечера съм на представление на открито за процеса срещу Христос ! Като знам как зрелищно и красиво правят всички сцени съжалявам само ,че няма да мога да направя снимки за да ви покажа ! Въпреки силното осветление с моята корубка снимки на тъмно не мога да измайсторя :) !

    ОтговорИзтриване
  14. Ванче, да си присъединя към похвалите - идеален е! То конци - чудо! Аз все ги гоня да ги получа, но в повечето случаи не ми се получават :) И аз съм си набелязала рецептата на Роси :) Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Габи ! Ще ги догониш , мила и аз така миналата година , ама тази ги стигнах :) !
      Прегръдки и хубава неделна вечер !

      Изтриване
  15. Ив, страхотен е, Роси е голяма подстрекателка и не можещ да устоиш много, много! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Павлинка !
      Прегръдка и за теб с пожелание за хубава вечер !

      Изтриване
  16. Ив, страховете ти са били напразни - невероятен козунак! Тази плънка и на нас ни е любима!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Тили ! Преди месец ми донесоха от Б-я локум и си го пазех като очите за козунак , остана ми още една кутийка и мисля да направя с нея пурички :) ! Много неща за сладкиши има тук ,но локум не , а ми липсва :) !
      Прегръдка и хубава вечер !

      Изтриване
  17. Ваня, тук всякаква скромност е излишна!
    Като гледам резултата само адмирации мога да изкажа за твоя козунак!
    Добавката от локум и орехи го превръщат в неустоимо изкушение!
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Леле, Ив, разби ме! Толкова пухкав, мек, ароматен и с толкова много конци, комплименти, мила! Прекрасна неделя от мен!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате , благодаря ти ! Радвам се , че си вече в къщи :) !
      Прегръдки и хубава неделна вечер ,Бонбонка :* !

      Изтриване
  19. Гледам, въздишам и преглъщам!..
    Честит Великден на всички, които празнуват сега!
    Поздравления за козунака - и аз като Роби - шоколад ми се привидя..
    Запазвам си рецептата за след месец!
    До тогава - пости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Боряна :) ! Че то си е за преглъщане :) , като го гледам сега и аз преглъщам , щото свърши отдавна :) !
      Поздрав !

      Изтриване
  20. Ив, това е любимият ми козунак- с локум и орехи! Ей, накара ме да се размечтая, усетих аромата му от монитора!Обожавам го тоя козунак и искам във всяка хапчица да има и от двете неща- точно както си го направила ти!
    А има едно панетоне, което ядох есента, купено от италианци, имаше някаква странна, много вкусна плънка, не можах да разбера какво е- нещо като парчета карамел, но с полутечна констистенция...не ми излиза от главата това панетоне...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Бети ! Наистина беше чуден и аз съвсем не по габровски сложих доволно плънка :) !
      Хвърли ме в размисъл за панетонето , ама то може ли да опиташ всичките ,пък и на мен ми харесват само тези с кандирани плодове ,но ще се информирам и може би ще рзбера с какво ти е влязло в главата така трайно това панетоне :) !
      Прегръдки ! Хубава нова седмица !

      Изтриване
  21. Здравейййййй,Ив!
    Страхотен козунак!
    хубава седмица мила

    ОтговорИзтриване
  22. от майсторките в нас знам, че е много трудно да стигнеш до този вид на козунака, който си докарала, сконците и всичко. Сега ми се дояде и на мен и искам да е вече Великден и при нас.

    ОтговорИзтриване