7.05.2013 г.

С вкус на рози - сладко от рози


Нямам си Розова долина като Казънлъшката , но имам  в двора голям , разкошен розов храст ,който в първите дни на май цъфти като полудял за моя радост -  влюбена в розите  !  Преди няколко години и татуировка си цапнах даже все от любов към тях :)
Та тези дни виждайки цялото това богатство от цветове и багри си спомних за сладко от рози . Не знам сега дали се продава такова в магазините , но беше време ,когато в ''плод зеленчука'' се мъдреха и такива бурканчета . Да бъда честна - не ми харесваше ! Ама никак ! Но пък в къщи винаги е хубаво  да има по бурканче от него и компот от дренки  ....досещате се защо :)) ! 


 Не знаех как се вари сладко от рози , но помощника Google знае всичко , стига едно клик (както казват в една реклама :) и вече си научил няколко рецепти ! А от там до правенето разликата е една крачка :) ! 
Рецепти открих тук и тук и тук и на още много места ! Повече или по - малко еднакви .

Ето и тази по която го направих : 
150 гр. розови листа 
500 гр. захар 
700 мл. вода 
сока на 1/2 лимон 


Измийте розовите листенца с вода и ги посипете със захарта . Намачкайте ги съвсем леко . Оставете така за час-два. 
След престояването ги залейте с водата и варете на умерен огън докато сиропа се сгъсти . Проверката дали е готово е като капнете капка от него в чинийка , тя не  трябва да се разлива . 
2- 3 мин. преди да свалите от огъня изсипете сока на 1/2 лимон . 
Насипете сладкото в сухи , затоплени буркани и обърнете с капачката надолу . Оставете така да се охлади ! 


От мен чаоооо ! Желая ви розова вечер ...опааа :))) как прозвуча само , но пък няма лошо - нека да е розова :* !                                                                                                      С прегръдка ! 


22 коментара:

  1. Аморе ,сладко от Гюл се казва,:) а на мен ми харесваше онова по магазините.
    Такъв красив храст имаш ,че очите ми останаха в него.
    Сладкото ти е прекрасно и какъв цвят си му издокарала само приказен!
    Много прегръдки от мен миличка!

    ОтговорИзтриване
  2. Хихи, защо ли спомени за такова сладко липсват при мен.. Какъв цвят си му издокарала само.. бих го опитала с удоволствие..

    ОтговорИзтриване
  3. Ивче, и аз си спомням сладкото от рози!
    Прекрасен розов храст си имаш!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Оле Ив …. напълни ми душата с тази розена публикация :) Ох... колко ти е красиво в градинката :), добре че само 150 грама листенца си използвала за ароматното ти розово сладко а не да си опоскала всички цветове :) :):)
    Красиви снимки, сладко сладко … прекрасна си!
    Първата снимка е невероятна … фаворит :)
    Прегръщам те и ти желая розова вечер :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Ив, аз съм луда, луда по розите! И тези снимки на прекрасният ти храст, просто ме разтопиха! Обичам сладко от рози и всяка година си правя, е нямам още в блога, но.... Любими снимки:Колажа с розовата алея и близкия план на бисквитката със сладко-предезвика слюноотделяне и веднага отворих един буркан. Ако ти е интересно виж моята Лимонада от рози, малини и лимон-много си я обичам.:)

    Благодаря ти за ароматната наслада!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Ив, ухае страхотно при теб! И аз съм влюбена в розите, в аромата и вида им, и в сладкото също. Намира се все още по магазините, но не ми харесва като в онова далечно време. Сега много са надули аромата с изкуствени есенции. Ако имах и аз такъв храст със сигурност щях да си направя. Работя по въпроса за градина от рози и за розова вечер ще поработя ;):)).
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкощно е станало! И аз имам бурканче в хладилника. А храстът е великолепен!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито Възкресение,Ваня!
    Върнах се назад чак до ябълковия крамбъл да му се порадвам пак и отново,а между него и тази розова плесет то преглъщах,то ахках и не знам кое по-напред да ти похваля-петлето,рулото или безумно красивия солен чийз!За сладкиша с хляб пък да не говорим-много сочен и той!А снимките ти са прекрасни,свежи и много цветни!Достави ми истинска наслада за окото,скъпа!
    Прексарни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох,розата е разкош-то храст та дрънка....Красота и аромат....

    ОтговорИзтриване
  10. Ванче, честит Великден първо! Бъди все така позитивна и всеотдайна. Желая здраве на теб и цялото ти семейство.
    А публикацията е прекрасна - голяма красота... Аз не съм опитвала досега такова лакомство, но никога не е късно.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Христос Воскресе, Ванче! Цветята ти са невероятен разкош, а сладкото е толкова примамливо и с красивия си цвят, твориш чудеса в кухнята, пожелавам здраве, светлина и радост на теб и близките ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, сладкото е чудно, Ив! Цвета му е страхотен! Представям си аромата... като отвориш бурканчето и се пренасяш в розови градини... Прелестно дръвче си имаш! Поздрави и благодаря за розовото утро!

    ОтговорИзтриване
  13. Христос Воскресе,Ив!Много здраве и щастие в дома ти!Правила съм сладко от маслодайни рози...,но твоето е с толкова примамлив цвят,че ще го пробвам:))Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошен розов храст! Направо ти завидях! :) Тук още не цъфтят розите.
    Ив, сладкото ти е невероятно. Тук продават, но си е пълна химия. А при теб листенцата си личат. Представям си аромата и вкуса! Снимките ти са предизвикателни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Ивана, нямам нищо против розовите вечери, но сладкото от рози го ползвам по същите причини като теб, или обратното на дренките;)) Особено като говорим за деца. И така като спомена,аз също имам розов храст на двора, ама не цъфти в началото на май, а по-натам. Ще затворя едно бурканче да си имам;) Много са ти хубави снимките. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви ,мили дами за хубавите думи и споделената любов към най-хубавото цвете - розата :) ! С голяма прегръдка за всички ви :* !

    ОтговорИзтриване
  17. Лелееее Ванюшка, как ме върна в детството с това сладко!! Спомням си моята баба винаги правеше сладко и сироп от рози през май (и ние имахме голям розов на цвят трендафил), а кааак ухаеше само!! Прекрасни снимки, завиждам ти за местенцето и масичката до розовото храстче (е благородно разбира се):)! Целувки миличка!! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Руми !Знаели са бабите ни какво да правят с розовите листенца :) ! Пренасят аромата им в студените зимни дни :) !
      Прегръдка и хубав следобед ,Руми !

      Изтриване
  18. Чичо Гугъл знае всичко.
    Прекрасно сладко и прекрасни рози.
    Да взема да направя и аз ли! Имаме рози в градината :)

    ОтговорИзтриване
  19. Красиви снимки ни показвате, много изящни.Розата е един от най красивите символи с които можеме да свържем нашата мила родина България.Има уникални модели и макар и малко да са създадени изкуствено все пак са красиви и пълнят страната ни с розово масло и приятни аромата.Радвам се че ни пишете, миналата година насадихме роза в тип храст и се прихвана но не роди цветя, дано тази година вече да има.Не знаех че има сладко от рози а съм българка направо срам,благодаря за рецептата и тази година ще се опитам да го направя и аз.

    ОтговорИзтриване
  20. До сега не бях чувала, че има и сладко от рози.Нашата страна трябба да е изключително горда от това, че имаме толкова много земя изпълнена само с рози.Но на скоро чух че розовото масло почти е не се купува .А за да се добие едно шишенце изключтелно много декара от рози се обработва и всичко става на ръка.Според мен тук проблема е в цената има толкова много заместители, че всички търговци предпочитат имитацията пред оригинала.Не съм срещала сладко от роиз по магазините от къде мога да купя поне един истински буркан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)...наскоро една блогърка сподели, че си е купила сладко от рози от Мелник! Предполагам, че и в други градове на Б-я ще се намери!

      Изтриване