4.10.2013 г.

Торта '' Дипломат '' и 2 год. блог


Истината е ,че не знам как да започна днес ...дали с '' честит рожден ден , блог '' или с '' днес се навършват 2 год. от създаването на блога ми'' или пък '' колко бързо минаха 2 - те год. откакто направих този блог '' .....Каквото и да бъде и сега съм така смутена както при първата публикация !  Неочаквано попаднах в пъстрия и шарен свят на блогърите , споделих рецепти , мечти и желания , намерих нови приятели , открих , че мога да готвя :) и съм безкрайно щастлива , че не пропуснах удоволствието да имам свое място сред вас ! 
                                                                                                Благодаря Ви ! 



Денят е специален затова трябва торта :) .....избрах  и направих торта '' Дипломат '' , почерпете се за здраве , а останалото ще се нареди все някак :) ! 
Рецептата е адаптирана от тук .

Продукти : 
За блатовете : 
2 листа бутер тесто
180 гр. захар 
180 гр. брашно 
2 яйца 
50 гр. краве масло 
200 мл. сладкарска сметана 
кората на 1 лимон 
сока на 1/2 лимон 
1 бакпулвер 
1 ванилия 

за крем '' дипломат '': 
250 мл. прясно мляко 
75 гр. кристална захар 
20 гр. пудар захар 
3 жълтъка 
25 гр. брашно 
ванилия 
200 мл. течна сладкарска сметана 

за сиропа : 
200 мл. вода 
100 мл. захар 
2 с.л. ром 







Тортата може да се направи  кръгла , квадратна или правоъгълна според желанието и вкуса ви ! Изрежете  две еднакви по големин парчета от бутер тестото . Надупчете повърхността им с вилица ,  прехвърлете ги в тава застлана с хартия за печене и изпечете на 180 гр. за 10 - 12 мин. ! Охладете готовите блатове. 
За пандишпановия блат излязох от класическата рецепта и направих един ,който наскоро бях правила като самостоятелен сладкиш . 
Разбивате яйцата и захарта на пяна , добавяте на тънка струйка разтопеното , но не горещо краве масло . Брашното пресявате с бакпулвера и ванилията и изсипвате на порции като бъркате с миксера на най- ниска спепен . Прибавяте сока и кората на лимона . Изливате по-малко от охладената сметана и разбивате с миксера докато се усвои напълно . Изпечете блата ( 180 гр. до суха клечка )  в по голяма тава така няма да ви се наложи да го режете на две . 
Пригответе крема : разбийте жълтъците със захарта , размийте брашното с малко от млякото и го излейте при тях  , а останалото  мляко загрейте леко . Изливайте в яйчената смес от топлото мляко като бъркате непрекъснато до получаване на гладъка  течност  . Сложете съда на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти . Готовия крем охладете . 
Разбийте сметаната и пудрата захар на пяна  . Добавяйте я на порции към яйчения крем като разбивате с миксера . Ще получите чудесен и много вкусен крем . 
Кипнете водата и захарта . отстранете от котлона и добавете рома . Охладете . 
Реденето на тортата започнете от единия изпечен бутер блат . Намажете обилно с крем и сложете пандишпановия блат изрязан и подравнен с размера на бутер блата . Сиропирайте го с хладния сироп. Отново намажете с крем и завършете като сложите втория бутер блат . Поръсете обилно с пудра захар . Много е вкусна след ден и няма проблем при нарязването и' . 
Казват , че такава торта изпратил като подарък  един от дипломатите на дука на Парма за дука на Милано Франческо Сфорца .....надявам се да му се е усладила както на нас :) ! 
                                                                                         Да ви е сладко ! 

Идеята да подаря нещо на някой от вас дойде от моята дъщеря Наталия , подаръка е изработен от нея :) ...чудесен тефтер за рецепти ! Благодаря ,Наташке :* !  Реших това да стане на рождения ден на блога ,като изтегля  след седмица чрез жребий един от поздравилите ме тук :) !

                                                            Чаоооо ! С прегръдка и пожелание за  усмихнат ден :) !   



68 коментара:

  1. Ив, прекрасно е, че те има в блог-пространството и че винаги радваш със закачлив текст и страхотни рецепти! Честита годишнина и се радвам на виртуалното ни приятелство, а знае ли човек, може и скоро да се видим "на живо"! Тортата е изкусителна и красива, подходяща за рожден ден! Пожелавам ти много блого-рождени дни, а на получилия тефтера за рецепти здраве и изпълване с вкусни рецепти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ивче, честита втора годинка на блога и още много години да ме радваш с прекрасните си рецепти, приятното ти чувство за хумор и милото отношение! Много се радвам, че те открих, с удоволствие надниквам тук и винаги ми действаш зареждащо! Много добър избор за почерпка, имам изразен афинитет към сладките неща :)), а това ти предложение изглежда шеметно! Специални поздрави на дъщеричката за оригиналния и майсторски направен тефтер! Силно ме впечатли! На теб, мило приятелче, ти пожелавам още много почитатели на блога, които да прераснат във виртуални и реални приятели! Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито и от мен! С пожелания за още много по две годинки да ни радваш с рецептите си!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита блогогодинка, Ивче! Още много, много вкусотии и споделени мигове тук и с хората, които обичаш!

    ОтговорИзтриване
  5. Честити две годинки ! Аз не съм от дамите с вкусните блогове, но това не ми пречи да следя какви ги забърквате. Хихи, разбира се, че пробва и по някоя рецепта, стига да ми се стори лесничка.
    Ив, продължавай да ни изкушаваш с невероятните си вкусотии! Прегръдки и мнооого хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ивана честито порастване на блога.Тортата е перфектна не е трудоемка и аз дето хич ме няма по сладкишите мисля скоро да я пробвам...Благодаря ти мила за идеите и перфектните напътствия за тяхното изпълнение.Целувки и още един път ЧРД.<3

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Ийв! Още дълги години да ни радваш! Прекрасна торта! Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  8. тортата изглежда страхотно- ще се опитам да я направя, въпреки 4е това ще е третатата торта в моя кулинарен живот. Също така тефтера- подарък е страхотна идея. Аз си направих подобен , само 4е електронен като използвах WORD-NOTEBOOK. Благодаря за вдъхновението, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито!!!Да си жива и здрава още много години да ни радваш с твоите невероятни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  10. Иванаа, имаш прекрасен блог, казвала съм ти не един път, че много обичам да надничам при теб и черпя идеи. Подбрани рецепти, изразителни снимки и един топъл човек! Удоволствие е да те чета. Сърдечни поздрави и още много успехи! Дъщеря ти е талант :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ив, честита втора годинка на блога!
    С пожелания за още много годинки да ни радваш със страхотните си рецепти!
    Комплимент за прекрасната торта!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Честито празник ! Желая Ви от сърце да продължавате да представяте вашите вкусни и впечатляващи рецепти със все същия ентусиазъм . Продължавайте да радвате погледа и небцата :) ! Бъдете здрава !

    ОтговорИзтриване
  13. Честити 2 годинки на " Нож и вилица в ръка " с пожелание за още дълги години вкусни рецепти и красиво поднесени за всички нас които се облизваме пред монитора :) А на теб Ив ... здраве и нестихващо кулинарно вдъхновение !
    Радвам се че те открих в необятното интернет пространство :)
    Тортата е прекрасна !
    Слънчева прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно подбрана рецепта за специалния повод! Пишете невероятно вкусно - продължавайте! Успех!

    ОтговорИзтриване
  15. Ив,
    Честита втора годинка на блога!
    Прекрасна торта!
    А изненадата, която си подготвила е страхотна!
    Бъдете живи и здрави! Много радост, късмет и още вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита втора годинкаааа!
    Още много читатели,посетители и приятели да намериш в приказното ти местенце ,Ив!!!!
    Тортата е много примамлива и си я отмятам :))
    хубава изненада си приготвила с тази прекрасна картичка!
    Прегръдки и наздраве

    ОтговорИзтриване
  17. Честити две годинки! Още много и вдъхновяващи кулинарни приключения:)

    ОтговорИзтриване
  18. Честит втори рожден ден на блога !
    Надничам и аз тук - от време на време, харесвам идеи, пробвам. Имам си и свой фаворит - един прекрасен сладкиш с круши )
    Казват , че най -щастливата жена не е тази, която има най-добрия съпруг, и тази, който направи най-доброто от това,
    с което разполага... :) Така мисля е и с кулинарията...... Продуктите, с които боравиш се намират, не са в огромни количества, а крайният резултат винаги е чуден.
    И цялостното представяне също ти е перфектно !!!!
    Поздрави, Юлия

    ОтговорИзтриване
  19. Радост Георгиева4 октомври 2013 г. в 12:37

    ЧЕСТИТО ! Все така вкусни, сладки, положителни, помагащи !!!

    ОтговорИзтриване
  20. Ивче, радвам се за това, че си създала твоето прекрасно местенце!
    Цветно, вкусно и поддържано с много любов !
    Имаш прекрасна дъщеря със златни ръце!
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  21. Ванюшка,честита годишнина!
    Все да си толкова положително заредена и с прекрасни рецепти да ни заливаш!Всичко тук е толкова красиво и вкусно-радвам се че те открих и черпя идеи от теб,за което безкрайно ти благодаря!Наталия е много талантлива-крушата не пада по-далеч от дървото-или коя е майка и?Прегръдки и сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Честити две годинки,Ванче.С пожелания за още много годинки да ни радваш със страхотни рецепти!Тортичката ти е прекрасна,а дъщеря ти е със златни ръце,много е красив и изящен тефтерът.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Честит Рожден Ден на блога ти, Ванче :) Както ти написах и във фейсбук, бъди все така лъчезарна, вдъхновена и вдъхновяваща!!! :) Весел ден и наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Честита годишнина !Пожелавам ти много здраве,много енергия ,положителни емоции и много усмивки! Тортичката изглежда очарователно - изкусителна! За представянето,отново изискано! Много,много успехи,както в личен план,така и на блога!

    ОтговорИзтриване
  25. Happy Anniversary! What a delicious way to celebrate two years!

    ОтговорИзтриване
  26. Ванче, тортата е истинско изкушение, прекрасна за прекрасен повод! От сърце ти желая да си здрава - и ти, и всичките ти близки. А другото ще се подреди, както ти си го казала. Успех и на виртуалното ти местенце, с удоволствие се наслаждавам на вкусотиите ти.
    Поздрави и честити 2 годинки! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Ваня,честита годишнина на блога ти!
    Заслужено място имаш сред нас не само като чудесен кулинар,но и като много сърцат човек!
    Нека винаги тук ти е уютно с нас,винаги да намираш добра дума и утеха,настроение и ново вдъхновение!
    Тортата е много богата на вкус,поздравления!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  28. Честита да ти е годишнината на уникалното ти блогче, мило ми приятелче!!!
    Бъди жива и здрава и все така ни радвай с неповторимият си чар и вкусни рецепти!!!
    Щастлива съм ,че те намерих и те познавам макар и виртуално!
    Тортата е в унисон с блога ти ,толкова е хубава!
    Силно те прегръщам и целувам мила моя аморе!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Честита 2годишнина на този вкусен блог.Благодаря за рецептата на тази торта -изкусителка,ще я направя скоро!А на вас ви желая ог сърце успех и занапред за да ни изненадвате с много нови вкусотийки!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  30. Честита годишнина на един от любимите ми блогове и на една много мила и симпатична блогърка! Желая ти много ентусиазъм, здраве и вдъхновение за кулинарни подвизи, Ванче !

    ОтговорИзтриване
  31. Честит рожден ден на блога ти Ваня! Пожелавам ти този интерес, тази страст и любов към кулинарията да не те напускат никога. Радвам се на всяка нова и красива идея, която представяш. С много от тях вече премерих сили и аз :) Винаги перфектен резултат, благодарение на точните и прекрасно пояснени рецепти! Пожелавам ти всичко най-хубаво!

    ОтговорИзтриване
  32. Ивана, хайде и от мен да е честит твоя блог-рожден ден- още едно дете, отглеждано с внимание, усмивки и позитивизъм! Знаеш ли, че тази година точно днес бил денят на усмивката?
    Желая много здраве на теб, а на себе си да продължаваш да ме ограмотяваш и забавляваш с публикациите си!
    П.П. Дъщеря ти е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  33. Честит втори рожден ден на блога ти, Ив! Имай повече верни читатели и бъди все така креативна! Местенцето ти е повече от страхотно! Възхищавам ти се! Тортата е страхотна, но и подаръкът е мечта за всяка домакиня. Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  34. Честито, Ив! Блогът ти е прекрасен и публикациите ти винаги са много интересни! Личи си че с голямо желание и любов правиж всичко! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  35. Оооо, Ивана, честит ти рожденник ;) Желая ти още много години вдъхновение, за да ни радваш все повече и повече :)
    Между другото тортата изглежда жестоко :Р

    ОтговорИзтриване
  36. Ванче, честит рожден ден! Много се радвам, че си решила да създадеш блога, че си ни дала възможност да те опознаем, да се докоснем до твоя свят! Рецептите и публикациите ти винаги са ме дарявали с усмивка!
    Чак сега разбирам, обаче, колко талантлива дъщеря имаш! Страхотни неща прави! Ама както са казали хората - "Дюлята круши не ражда", на теб се е метнала сръчна и с чувство за естетика.
    Хубава неделя! :))

    ОтговорИзтриване
  37. Исках да кажа "Честит рожден ден на блога!". То се разбра де, ама аз да уточня :) Хайде, стига съм спамила, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  38. Честито, Ив. Бъди винаги така креативна и позитивна и продължавай да ни радваш. Тортата е невероятна и си записвам за проба! Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  39. Пропуснала съм Денят, но все пак от сърце честит 2-ри рожден ден на блога!
    Тук винаги откривам прекрасни рецепти. Всичко онова, което съм пробвала у дома е и в списъка с любимите ни изкушения.
    Пожелавам ти, все така да ни радваш с кулинарни вълшебства.

    ОтговорИзтриване
  40. Честит рожден ден и от мен! Ваня, поздрпавления за невероятната торта и за интересния блог. А, накрая имало и подарък! Пожелавам ти още много вдъхновения, интересни рецепти от италианската кухня, много здраве на теб и на Роби и да не забравя да се почерпя с едно дипломатично парче торта със следобедното кафе! И най-накрая да кажа, че тефтерчето много ми харесва. Моето вече свърши страниците, но още не съм го заменила с ново...Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  41. Веселина Илиева6 октомври 2013 г. в 14:12

    Честит празник! С пожелания за здраве и още много вкусни рецепти, изкушаващи кулинари и аматьори.

    ОтговорИзтриване
  42. Честита втора годинка, Ив! Благодаря ти, че си сред нас, че ни подаряваш толкова вкусни, красиво поднесени и добре описани рецепти! За мен е удоволствие винаги да се отбивам при теб! Прегръдки! Бъди здрава и продължавай да ни радваш! ♥

    ОтговорИзтриване
  43. Честит рожден ден ! Още много години по две на този прекрасен блог и още много прекрасни рецепти ! Бъдете здрава , за да творите още невероятни неща - Вие и Вашата талантлива дъщеря ! А тортата много ме изкуши , ще я пробвам тези дни :)

    ОтговорИзтриване
  44. Честитоооооо!
    Още много рецепти и удоволстие от изпълнението им!

    ОтговорИзтриване
  45. Честитооооооо!
    Благодаря за прекрасните и неверояти неща.

    ОтговорИзтриване
  46. 4estita godi6nina!Ot kakto vi poznavame menuto v semeistvoto ni se raznoobrazi,izklu4itelno spolu4livi rezepti.Prisastvate v na6iat dom niakak neusetno bez da znaete vie ,4esto i si govorim za vas i tova koeto pravite,u4astvame vav va6ite ekskurzii..Tortata e razko6na, pojelavame vi ot na6eto semeistvo o6te mnogo valnuva6ti godini na 6tastie iuspe6no tvor4estvo.

    ОтговорИзтриване
  47. Честит рожден ден ! С пожелания за здраве и още много вкусни рецепти.

    ОтговорИзтриване
  48. Честит рожден ден! Пожелавам Ви здраве за да сътворите още безброй вкуснотии!!!

    ОтговорИзтриване
  49. Честит рожден ден !Много здраве и успехи във всичко което правите !

    ОтговорИзтриване
  50. Честит рожден ден! Страхотна тортичка- даде ми страхотна идея за тортата за моя рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  51. Честит блого-рожден ден и от мен! С пожелание да го празнуваш още дълги години! Тортата ми хареса много и мисля да изненадам любимия с нея. :)

    ОтговорИзтриване
  52. Много е хубава тортата, но като човек който се занимава с писане и оформяне на текстове искам да ви дам един съвет, без да се сърдите - научете се, че никога не се слага интервал преди препинателен знак, а вие точно това правите и то на всеки възомжен знак, просто като започнеш да четеш е много дразнещо, и предполагам че това не е само мое мнение и не е каприз. Извинявам се, ако ви засягам с нещо, но това е самата истина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не искам да противореча, но когато някой дава наставления за правопис, е добре първо да обърне внимание на себе си... Нищо лично, само казвам!
      Поздрави! :)

      Изтриване
    2. Да се поправя - пунктуацията (спорно е, но май са дублети тук вариантите с "о" и "у"). Но идеята ми беше като цяло за "писане и оформяне на текст".
      Всичко добро!

      П. П. Не целя да се заяждам, нека не ме разбирате грешно.

      Изтриване
    3. Задъхах се от първото изречение...Писането и оформянето на текстове се надявам не е на професионално ниво. И Вие не се сърдете!

      Изтриване
  53. Gelukwensen met het 2-jarig bestaan van jou blog. De diplomaat ziet er heerlijk uit.
    groeten
    Ymme

    ОтговорИзтриване
  54. ЧРД - още много години вдъхновения!

    ОтговорИзтриване
  55. Честит празник на това любимо местенце, Ив! Прекрасни две годинки с много приятели, рецепти, емоции и вдъхновения! Пожелавам ти все така да си вдъхновяваща и за читателите, приятелите и почитателите на блога! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От вълнение забравих да кажа, че тортата е великолепна!

      Изтриване
  56. Честита годишнина,мила!!Още много такива да посрещнеш!Радваме се за теб и със теб,ти ни вдъхновяваш и даваш страхотни идеи!Поне за мен е така. Пожеланията ми идват със закъснение,само защото бях отпуска и се поскитах по света-Полша,България и в Рим останах за малко на връщане.От няколко дни съм пак на работа и имам време за губене.....успех и за напред!Поздравления и целувки от Салерно!!

    ОтговорИзтриване
  57. Честита годишнина на вкусния ти блог, Ив!
    Желая ти вдъхновение и много нови приятели!

    ОтговорИзтриване
  58. Поздравления и от мен, Ивана,
    сърдечни пожелания за още творческо вдъхновение, много нови кулинарни идеи и вкусни рецепти.
    Чудесни са И новите ти предложения,
    благодаря за удоволствието и още много Х2, Диана

    ОтговорИзтриване
  59. Честита годишнина!
    В момента правя вашата торта, но не ми стана ясно ванилията в кой точно момент се добавя в крема? А също и в каква точно тавичка (намаслена и набрашнена) се изпича блата?
    Ще споделя утре дали ни е харесала тортата и дали ще повторим! За изпълнение не е трудна, но ще видим дали ще е вкусна!

    ОтговорИзтриване
  60. Опитахме тортата, не е нищо впечатляващо, сухичка е. На вкус е като така наречените Наполеони, които продават по магазините. Най-вероятно няма да повторя с правенето. Този път реших да импровизирам, но съпругът ми си държи на моите изпитани рецепти. Все пак благодаря, че я споделихте с нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм съгласна с вас, че тортата е сухичка! При сиропиране и толкова много крем нама как да остане такава!
      Но това си е ваше мнение! Да Ви е сладко с изпитаните Ви рецепти!

      Изтриване
  61. Честити 2 години на блога ти! Още много красоти да покажеш, а ние да им се порадваме!
    Много читатели и почитатели и още повече опитващи ястия от твоята невероятна кухня :)

    ОтговорИзтриване
  62. Изглежда вкусно! Сигурно ще я пробвам. Пожелавам ти много здраве и да продължаваш да готвиш с любов!

    ОтговорИзтриване