1.11.2013 г.

Хляб с пшеничен грис


 Изненада ме вътршността на този хляб така мека и вкусна и в чудна хармония с хрупкавата коричка! Хапнахме го с мариновано сиренце, но си мисля, че намазана филийка с масло и конфитюр ще му отива страхотно :)....! 


Продуктите : 
500 гр. фино смлян  пшеничен грис 
140 мл. прясно мляко
180 мл. вода
15 гр. мая (кубче)
10 гр. сол 
1 с.л. мед 


Смесете и затоплете леко водата и млякото. Разтворете маята вътре. Изсипете пшеничния грис в купа, сложете солта и меда, прибавете смесеното мляко, вода и мая и замесете меко тесто. Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте я с влажна кърпа и оставете да втаса около 2 часа. 
Извадете готовото тесто върху хартия за печене поръсена с шепа грис. Направете отгоре няколко прореза с остър нож, поръсете с грис и оставете за втасване още 30 мин. 
Изпечете хляба на 180 гр. в предварително загрята фурна на дъното на която сте сложили съд с вода. 
Охладете на решетка и ..да ви е сладко:)! 

                                                                       Чаоооо! Хубав и слънчев уикенд :)!


18 коментара:

  1. Олеле, искам го целия Ваня, с това зехтинче и сиренце, на никой няма да дам и парченце :)))) Прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш го, Ани :)! Благодаря, прегръдка и за теб!
      Хубав уикенд!

      Изтриване
  2. Ванче, ама толкова да е вкусно... Само с него и с мъничко сиренце ще си се нахраня идеално, за нищо друго няма да помисля. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Е това е, човек докато е жив се учи. От години си меся хляба, пробвала съм какви ли не хлябове и хлебчета, но само с грис без брашно дори не бях чувала. Няма да мирясам докато не го пробвам :))) Огромна благодарност за споделената идея! Милена

    ОтговорИзтриване
  4. И аз не съм чувала за хляб с грис! Изглежда много мек и вкусен! Искам със сиренце, като вас! :) Прегръщам те, Ив!

    ОтговорИзтриване
  5. Много пухкав ти е хляба, Ваня! Изненада е с този грис, но си струва да се опита, щом го препоръчваш ти :)
    Поздрави и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Благодаря за чудесната рецепта! Изглежда просто божествено! Аз също обичам да добавям към домашния хляб малко царевичен или пшеничен грис. И много ми хареса вашата мисъл "..да открия какъв кеф е да сготвиш с мерак" - аз мисля същото - няма нищо по-вкусно от домашната храна, сготвена с много любов за семейството! Пожелавам ви здраве и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  7. Фантастичен е, Ваня! Не бих отказала в никой случай подобна вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  8. Аййй, какъв симпатичен хлебец е излязъл от грис? Да му се ненадяваш!!! Имам грис, май, май,..... ще му се отвори парашута?Прегръдка , Ивана!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда чудесно Ив :) Пухкав с хрупкава коричка ... ммм ... Ама как му ходи само това мариновано сиренце :)
    Аз бих пробвала , обичам да се заигравам с теста, но искам да те попитам, готов смлян ли си купуваш гриса или ти си го мели у дома?
    Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)! Мисля ще ти хареса хляба с грис, знам за обичта ти към тестото :) ...да, купувам го двойно смлян!
      Прегръдка, Дани и хуабва неделя!

      Изтриване
  10. Благодаря Ви, момичета,че се отбихте и намерихте топли думи за мен :* !
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивана, този хляб си го набелязвам! Много ми харесаха и сиренцата. Имаш ли рецепта за мариноването им?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия! Няма да те разочарова хлаба, а рецепта за мариновано сирене може да намериш при Зиче от''Черпак с мерак'', Снежи от ''Споделено от кухнята на Елти'', Пепи от ''Храна за мой'те канибали'' !

      Изтриване
    2. Ще се разтърся. Благодаря!

      Изтриване
  12. Ау, тесто! Искам :)
    Страхотно изглежда! Не съм чувала за хляб с грис. Рецептата отбелязвам и ще приготвя :)
    Мерси, че я сподели :)

    ОтговорИзтриване