19.09.2012 г.

Кростата с портокалов крем



Пожелах я на секундата ...не само ,че беше много красива ,но обещаваше да бъде и много вкусна ....Освен това се оказа и много лесна за правене ....Рецептата открих тук и не съм променила нищо ,освен ,че я направих не с готова паста фрола ,а с рецептата за такава която знам ( на Роби от майка му)  и ползвам за всички мои кростати . 


За паста фрола: 
120 гр. краве масло 
100 гр. захар 
1 яйце 
220 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер 
1 ванилия

За крема : 
3 жълтъка
60 гр захар
20 гр брашно
200 мл. мляко
2 портокала
50 гр. черен шоколад за гарниране 


Омекналото краве масло разбийте добре със захарта . Добавете яйцето . Брашното размесете с бакпулвера и ванилията . Добавете го към маслената смес и замесете меко тесто . Отначало тестото е на трохи ,но при месенето се хомогенизира добре и се работи лесно с него. Понякога го оставям за 30 мин. в хладилник ,когато нямам време обаче започвам веднага да точа кората ....не немирам разлика от престоялото и веднага приготвеното . Върху хартия за печене разточете кора с дебелина около 5 мм. Прехвърлете я в тавичка (24 см.) Оформете високи бордове . Изрежете си диск от алуминиево фолио и го сложете върху тестото . Вътре изсипете зрял боб. Печете на 180 гр. около 20 мин. ....Когато видите ,че ръбчетета са покафенели махнете фолиото с боба . 
Продължете печенето още 5-6 мин. Оставете тавичката във фурната до изстиването и. 



Сега вече може да си приготвите крема . Настържете кората на единия портокал и го изцедете . Разбийте жълтъците със захарта . Добавете брашното , настърганата кора и сока на портокала . Излейте и млякото . Варете крема на слаб котлон като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Оставете го да се охлади добре . 



Изсипете крема върху масления блат . Подравнете . Изчакайте да стегне добре . Обелете и почистете от ципите другия портокал . Наредете парченца от него върху крема. 
Разтопете на водна баня шоколада . Напълнете малка спринцовка с него и украсете кростатата . Това е !  Разкошен сладкиш :) ...уверете се сами и да ви е сладко!
Чаоооооо и хубава сряда .....А аз започвам да стягам куфарите ....в неделя си тръгвам за България! Прегръдки :* !



34 коментара:

  1. фантастични снимки!
    Ийв, останаха ми очите в кростата!
    Звучи вкусно и изглежда превъзходно!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав ден:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Кате :)...и моите очи останаха в нея щом я видях :)) !
      Целувки ,аморе !

      Изтриване
  2. ИВанаа,страхотен десерт,разкошни снимки!
    Взимам си това отрязаното парченце :*
    лек път и приятно прекарване!
    целувки

    ОтговорИзтриване
  3. Ив , тези вкусни изкушения сутрин не са здравословни, особено ако не си закусил......

    ОтговорИзтриване
  4. Истинско вълшебство си сътворила,Ваня!
    Аромат на портокал се носи из въздуха...страхотен десерт!
    Ще се пробва, след тези изкусителни снимки!
    Приятен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Красота, вкуснота...все е верно! Въпреки, че на в първата половина на деня не ми вървят сладките неща, това тук може и да попромени нещата :)))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ваня, умопомрачително изглежда тази кростата, а снимките ти ме карат да си мисля, че ако се пресегна, аха...да си грабна парченце...
    Лек път, фантастична вакнция сред близките в Бълграия!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглежда, Ив! Трудно може да се придържа човек към каквито и да е диети при вида на това уникално изкушение. Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани ,така е за диетите ,то и аз уж не ям сладко ама такова голямо парче излапах ,че чак ме досрамя :) !Хубава вечер ,мила !

      Изтриване
  8. Ванче, доста неща съм поизпуснала, но това така ме грабна, изглежда адски вкусно!

    Подкрепям и Дани за диетите, затова и напоследък неправя обиколки по блоговете, че съвсем ще я закъсам.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ванюша,сладкиша ти е невероятен,както и снимките!Правила съм подобен,наистина става божествено вкусно!Ох,де да имаше сега парченце от твоя с вълшебен портокалов аромат!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ,че споделяш мнението ми ,Роси ...когато направя някой много вкусен сладкиш искам всички да могат да го опитат :) за да споделим вкуса ..случвало ми се е обаче ,уж рецептата хубава ,а вкуса не става ...като с един сливов сладкиш от списание :) ...то какво ли нямаше в него ...и амарети и кайсиево сладко и малко ракия :)))..на вид стана ,на вкус -ужас :( !
      Хубава вечер ,мила ! Прегръдки !

      Изтриване
  10. Pазкошотия!Е,ще зарадваш и близките си в Бг с някоя вкусотия - приятна ваканция!
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Мария :) ! Тя ваканцията с цел - зъби :) ,но се радвам ,че се прибирам макар за малко :) ! Хубава вечер !

      Изтриване
  11. Ванюшка,радвам се ,че се пребираш в България-толкова е хубаво да се завърнеш в бащината къща...Сладкиша е невероятен и ще ми липсват рецептите ти известно време,но повода е чудесен.Лек път и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Лелеееееее..... каква красота си сътворила , Ване! Желая ти една незабравима ваканция в БГ! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  13. Само като мярнах снимките и веднага дойдох да видя какво вкусно слънце е изгряло при теб :) Наистина е трудно да се устои! Леко пътуване до България и добре дошла на родна земя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря ,Габи :) ! Хубава вечер ! Прегръдки !

      Изтриване
  14. Ох, че хубаво и аз я пожелах! Страхотно изглежда! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Кого ли не би съблазнила!Чудесно изпълнение,Ив!

    ОтговорИзтриване
  16. Фин десерт от фин готвач.......Поздравления,Ив!

    ОтговорИзтриване
  17. Това, като го видях вчере във фейса и ми увисна ченето :))
    Прекрасно изглежда, Ив!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Ах, Ванче, колко много съм изпуснала, разглеждам, разглеждам и цъкам, но това като го видях, не се стърпях да ти напиша - Страхотна си!невероятен е този сладкиш! Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  19. Ах, каква прелест си намерих тук! Много, много красив и категорично вкусен сладкиш! Поздравления!
    Привет, Ивана! Много ми е приятно да открия блога ти, пълен с толкова интересни рецепти и идеи! Дори вече няколко си набелязах, а онези пикантни камбички с риба тон... ммм, в най-скоро време ще бъдат изпробвани :) Благодаря за споделеното!
    Спокойна и уютна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  20. Samo ne razbrah: kakva rolja igrae bobut?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бобът не позволява на тестото на дъното на тавичката да се надигне при печенето , нали трябва да получим тестена тавичка за да се излее крема вътре:) ..!

      Изтриване