9.01.2014 г.

Ябълков сладкиш с орехи


Благодаря на всички за чудесните пожелания за Ивановден :*! Все още рунда с грипа не е спечелен, но победата наклони везните в моя полза :)! И щом се почувствах по-добре веднага намерих пътя към кухнята, щото сладкиш няма от няколко дни, а Роби започна да мисли дали да не запаше онази престилка на щастието и  се изяви  като конкуренция! 
Сладкишът който ви предлгам е много лесен, продукти за него се намират винаги в къщи и съм сигурна, че ще останете доволни от чудесния му вкус! Рецептата е адаптирана от тук





  Продукти:

180 гр. брашно
120 гр. захар
100 гр. рикота (извара)
70 гр. краве масло
3 яйца
1 бакулвер
1 ябълка 
50-60 гр. орехи
настърганата кора на 1 портокал



В голяма купа рзбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Добавете рикотата, разбивайки на най-ниската степен на миксера. Излейте на струйка разтопеното и леко охладено краве масло. Пресейте брашното с бакпулвера и започнете да го добавяте на порции като бъркате сместа с дървена лъжица. Прибавете орехите и настърганата портокалова кора ( не заменяйте с лимонова). Хомогенизирайте сместа добре. Във форма (22 см.)  с откопчаващ се ринг застелете намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете  сместа вътре и украсете с орехи и нарязаната на четвъртинки ябълка.  В загрята на 180 гр. фурна  печете сладкиша първо 15 мин. , след което го покрийте с алуминиево фолио и доопечете още 15-20 мин. Пробвайте с дървено шишче дали е готов. Охладете на решетка, поръсете с пудра захар и ....
да ви е сладко :)!  


                                                                                        От мен чаоооо и хубав следобед! 


20 коментара:

  1. Ванче, хем е лесничък, хем ухае страхотно... Много вкусно си се реванширала за липсата на сладичко. :) Ама и да се пазиш, бързо здравяване!
    Поздрави, хубав следобед и на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен сладкишр Ванче! И честит Иванов ден на патерици! Бъди жива и здрава и все така трудолюбива в кухнята и не само! Поздрави и бързо възстановяване!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво! Поздравления - че то
    гладен мъж - ужас зверей! (рус.)
    Сладкишът изглежда много вкусен, а за снимките би ти завидял и най-добрият фотограф във всеки кулинарен журнал!
    Оздравявай!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита побде, Ивана! Остава само да затръшнеш вратата под носа;)
    Прекрасен сладкиш! И не си давай престилката в никакъв случай;))

    ОтговорИзтриване
  5. Ивана, чудесен сладкиш си направила! Радвам се, че си вече по-добре, а не е лошо да оставиш да те поглезят и теб :))
    Спомням си тази престилка, явно вдъхновява и Роби :)

    ОтговорИзтриване
  6. Щом видях снимката разбрах, че победата е на твоя страна :) Чудесно ухание се носи от този сладкиш, Ив!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е станал! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. хаха,свикна Роби на сладичко и си го търси човека,Ваня,ама пък и кой би стоял толкова дни без десерт при тези твои апетитни изкушения?!Сладкишът с рикота със сигурност е много сочен,страшно ми допада рецептата!Прегръдка от мен и вече да бие гонга на това състезание с грипа викам аз! :)

    ОтговорИзтриване
  9. :)) Ив, не допускай конкуренцията да завладее терена:))) Вирусите да бягат надалеч, че много взеха да ми липсват твоите вкусотийки! Страхотен сладкиш, взимам парченце... за чая:)

    ОтговорИзтриване
  10. Търси си моя милост някакъв ябълков сладкиш и ми идва твоят Ив :)
    Мислех си че съм те отразила а не съм билааааа....
    Ама чудесен е ... още днес ще го направя да знаеш! За кафенцето в неделния ден ... една чудесна компания :)
    Хубава събота и прекрасна неделя мила!

    ОтговорИзтриване
  11. Нещо не ми се струва вярва рецептата. Най-малкото температурата на печене. Вече от 40 мин сладкиша е във фурната без никакви признаци за опичане. Струва ми се че, за да сработи технологията и времената за печене температурата трябва да е нещо като 220 гр. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зставам зад думите си, че рецептата е вярна. Това което съм променила от нея са ароматите. Ако кликнете на линка от където е, даже и да не разбирате италиански ще видите, че температурата на печене е такава ...също и посочените минути. Спазвала съм точно всичко за опичането. И макар да не съм кой знае какъв кулинар не знам за сладкиш който да се пече на 220 гр.
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Благодаря ви, момичета за хубавите думи и отделеното време! Вече мога да докладвам, че рунда с грипа е спечелен :)! Желая ви хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Много се радвам за оздравяването ти, Ванче, а сега се пази...
    Чудесен сладкиш, обичам ябълковият вкус в печива, а и с орехи и рикота -
    изглежда и звучи фино, ароматно и много апетитно. Поздрави и от мен.

    ОтговорИзтриване
  14. Получи се разкошен сладкиш, но аз го пекох около час на 180. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва ме, че се е получил....бях се притеснила, но пък всеки си познава фурната ....аз пекох както е указано и нямах проблем! Поздрав!

      Изтриване
  15. Невероятен е този ябълков сладкиш.Точно сега ми трябваше някаква такава рецепта,понеже имам страшно много ябълки червени на цвят,които не знам какво да направя, а те ще се развалят знаете.Като гледам и продуктите са супер имам всичко освен тази извара, дали в по големите супермаркети се продава или трябва от специализирано място да я взема,понеже с тези сирена и сметани не съм много наясно.Благодаря ви предварително.Обичам рецепти в които ми пише и време кое за колко става готов о приблизително така мога а си направя сметка кога да почна и кога е мога да...ям ахха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Изварата е от най-обикновената, която се продава във всеки супермаркет!

      Изтриване
  16. Ив, радвам се че си се оправила! Сладкишът ти е прекрасен. Трудно може да му се устои!
    И дай малко възможност на конкуренцията да се прояви! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване