9.02.2014 г.

Портокалов крамбъл пай


Иска ми се този сладкиш да повтори успеха на сбричолатата с лимонов крем и се хареса така както нея! Заслужава си!  Опитайте! 

Продукти:
За маслените трохи:
125 гр. брашно
100 гр. начукани на едро необелени сурови бадеми
75 гр. царевично брашно
100 гр. захар
100 гр. студено краве масло
1 жълтък
кората на 1 портокал
1 ванилия

За крема:
4 жълтъка 
сока и кората на 1 портокал 
100 гр. захар
100 гр. краве масло 

 В купа смесете всички продукти за маслените трохи и ги намачкайте. Ще получите различни по големина маслени трохи. Приберете купата в хладилник за 1 час. 
През това време пригответе крема. Разбийте леко жълтъците, захарта, сока и портокаловата кора. Сложете тенджерката със сместа в съд с вода и сварете крема, като бъркате непрекъснато (около 10 мин. ) докато се сгъсти. Отнемете го от котлона и добавете кравето масло нарязано на парчета. Хомогенизирайте крема добре. В малка форма (18 см.) застелете хартия за печене и сложете половината от трохите, излейте крема и покрийте с останалите. Ипечете сладкиша на 180 гр. за около 40 мин. В никакъв случай не отваряйте формата преди да се е охладил  добре. Поръсете с пудра захар и....
да ви е сладко :)! Чаооо! 



21 коментара:

  1. Е ще го повтори успеха! Просто няма начин!Фантастичен сладкиш, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Наистина е много, много добър сладкиш!

      Изтриване
  2. Приказка! Ванче, не знам кой от кой сладкиш е по-прекрасен при теб, май всички...
    Поздрави и сладка вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Много си мила!
      Поздрави! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. И аз като Гери ще кажа ... не зная кой по-напред да си избера Ив?
    Но този е толкова много по мой вкус, че ще изпревари май всичките :)
    Обичам и теб и сладкишите ти Ив :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :* Благодаря, Дани! Няма да съжаляваш, ако го направиш...наистина е страхотен..аз може би не успях да го представя добре, защото много бързах, че и снимките ми не станаха хубави, но ти казвам ...няма такъв вкус просто :),,,аз го направих за в къщи, а в събота имахме гости и имаше друг сладкиш, Роби ме помоли да им отрежа по малко парче и от този и другия остана в сянка :)!
      Голяма прегръдка за една хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. При теб доста сладкиши се борят за първо място и нито един не отстъпва, Ив. Всеки от тях е с уникален и различен от другият вкус, така, че челната позиция ще е с няколко места винаги:) Прекрасна компания за кафето! Прекрасна да е и новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, голям си ми бонбон:*...благодаря за хубавите думи, мила!
      Целувки! Хубава седмица!

      Изтриване
  5. Чудесен и апетитен е станал! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебен ...
    и аз не съм сигурна кой би ми бил фаворит от твоите сладкиши -
    страхотни са, майсторка си им!
    Сърдечни поздрави, усмихната и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Ванче!
    Наистина фантастичен сладкиш, както и другите ти ! Ще го направя !
    Юлия, Пловдив

    ОтговорИзтриване
  8. Дианче,
    Юлия,
    благодаря Ви!
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Абсолютно превъзходен е паят,Ваня!Нямам съмнение,че си очаровала гостите с него!И снимките са чудесни,не се коси напразно,милаСърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Ама кося се, щото нали знаеш, че снимките са паспорта на едно ястие или сладкиш и ако са кофти кой ще го направи:( ..., а този е наистина превъзходен!
      Прегръдка, хубав следобед!

      Изтриване
  10. Много интересно звучи този сладкиш, Ив! Не съм чувала за подобен и ме заинтригува :) Не знам защо си мислех, че отдолу все пак трябва да има тесто и няколко пъти четох напред-назад, за да открия нещо за него :)
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Охо, крем и хрупкави корички - просто десерт мечта. А аз за малко да изпусна тази твоя публикация :) Прегръдки, Ивче!

    ОтговорИзтриване
  12. Tики,
    Снежи,
    благодаря ви, дами и за кой път да кажа - страхотен е!
    Прегръдка и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  13. Днес направих този крамбъл пай с година закъснение, за жалост! ВЕЛИКОЛЕПЕН Е! Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Паят си заслужава думата великолепен! Радвам се, че Ви е харесал и благодаря за доверието към рецептата!
      Поздрави!

      Изтриване