25.09.2014 г.

Домашни ньоки по средиземноморски


Стига клонче розмарин и салвия и рецептата веднага  замирисва на Средиземноморие  и се обяваява за такава :)! Тази която ви предлагам днес е много вкусна и може да мине за диетична, една порция съдържа 410 кал. ...за който ги брои! Не, че знам как да броя калории, но така пишеше в  списанието '' In tavola''. Този път ''накъдрих'' ньоките с уреда, който виждате на снимката ( подарък от Мария)!  


Продукти:
За ньоките:
400 гр. картофи
150 гр. брашно
1 яйце 
щипка сол
За доматения сос:
4 големи месести домати 
1 скилидка чесън
клонче пресен розмарин 
2-3 листа салвия 
2-3 листа босилек
1 к.ч. зехтин 
сол
щипка чер пипер

Измийте необелените картофи с четка под течаща вода. Сложете ги в тенджера с вода и 1 ч.л. морска сол и сварете. Обелете ги и пасирайте на пюре. Прехвърлете пюрето в голяма купа, сложете яйцето и брашното и омесете до леко твърдо тесто. Ако се наложи добавете още малко брашно. Късайте от картофената смес малки топки и направете на фитили. Нарежете ги на парчета 2-3 см. Ако нямате такъв дървен уред като моя може да използвате вилица за оребряване, а може да ги оставите гладки. Готовите ньоки наредете в посипана с брашно голяма чиния,  приберете я в хладилник  докато приготвяте соса. 



Пуснете доматите за 4-5 мин. в кипяща вода. Извадете ги и обелете. Нарежете на малки кубчета. Сложете ги в тиган с 1 к.ч. зехтин, посолете леко и овкусете с чер пипер. Гответе соса на умерен огън за около 10 мин. Добавете нарязаните на много ситно подправки и счуканата скилидка чесън и разбъркайте . Оставете соса  да поври още 3-4 мин.  
В тенджера кипнете вода с 1 ч.л. сол. Напускайте ньоките в нея и когато изплуват на повърхността веднага ги извадете с решетъчна лъжица. Прибавете ги при горещия доматен сос. Разбъркайте ястието. Разпределете в чинии, поръсете с щипка настърган пармезан и....
....да ви е сладко:)! Чаооо! Хубава вечер! 
Тук може да прочетете още една рецепта с ньоки!



14 коментара:

  1. Майсторът си е майстор...Поздави,Ив!

    ОтговорИзтриване
  2. еййй Аморе ненадмината си приятелко ,такива вкусни неща твориш напоследък.....
    Силно те прегръщам мила моя!

    ОтговорИзтриване
  3. Въпреки, че скоро си похапнах ньоки, се присламчвам и тук и ще помоля за виличка:))) Чудесни са, Ив, наистина подправките са силен акцент в средиземноморската кухня. Уредът е много готин, но несъмнено майсторството дължим на теб:). Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отивам да видя какви си ги хапнала, Кате ...аз мярнах снимка ама после забравих да погледна поста ти!
      Благодаря, Бонбон и прегръдка!
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  4. И да ги броим, и да не ги броим калориите Ив ... килцата не мърдат душко :)
    А точно такива "накъдрени " ньоки по средиземноморски с чесънче и аз бих си ги хапнала :)
    Чаооо :) и хубава вечер и за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мърдат, Дани ама много бавно:( ....от онази екстермна жлъчна ситуация преди месец се размърдаха с 4 надолу ! Е, малко тъжно се яде така, ама пък се чувствам много добре! :) Опитай рецептата, мисля ще ти хареса:)!
      Чао! Прегръдка, мила и хубав петък!

      Изтриване
  5. Леле-мале Ив, това сега ми става мисия номер едно, адски много ми харесва и не знаех честно да си кажа колко лесно се приготвят. Благодаря за рецептата, запомнена е вече и ще я пробвам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, че то, Павлинка по-лесно и от правене на паста това! А и ньоките можеш да овкусиш с най-различни сосове като нея! Ще чакам да споделиш пробата :)!
      Прегръдка и за теб! Чао!

      Изтриване
  6. Като чета съставките, са подобни на кнедлите които правя. И ньоки се надявам скоро да приготвя - толкова предизвикателно изглеждат! :)
    Приятна вечер, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Не съм правила кнедли и ще потърся в блога ти ако има такава рецепта да разбера как се приготвят.
      Поздрави и хубав ден, Инче!

      Изтриване
  7. Благодаря ти за рецептата, Ваня.Гледах в кулинарни предавания как се правят ньоки, но никога не съм ги приготвяла.Имаше някаква специфика относно приготвянето на тестото.То трябва да не поема много брашно, картофите трябва да се намачкат , разстелят на плот да изстиват.Тестото трябва да е леко шуплесто, така поне го показаха.Използвайки обратната страна на вилицата се прави всяка ньока.
    Този уред за ньоките продава ли се по нашите магазини?Рецептата е чудесно приготвена и представена .
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, Ели! Не бих казала, че приготвянето на ньоки изисква кой знае каква специфика! Тази рецепта е от списание и съм спазвала точните пропорции за брашно! Но в друга рецепта която съм посочила в края на поста ги правих с прясно мляко както ме учи на Роберо майка му, а тя за своите 85 год. мисля, че има необходимите познания и практика най-вече за направата на хубави ньоки! Не знам дали уреда се продава по магазините в Б-я, от доста време живея в Италия, но за оребряването може да се използва успешно и вилица както съм посочила! И картофите задължително са минали през преса за да станат на пюре.
      Поздрави!

      Изтриване