13.01.2015 г.

Сладка торта ''Анджелика''


Торта във вида в който си я представят много хора не е, но е прието да се нарича така и не промених заглавието! А всъщност си е пан бриош, който много наподобява на нашето козуначено тесто. Сладка, защото има и солен вариант, но за него друг път. Рецептата е от сп. ''Cucinare bene''! Признавам, че с усукването не се справих добре та малко ми се поизкилиферчи на една страна, но пък вече липсва половината ''Анджелика'' значи формата няма кой знае колко значение! Тук върви и приказката за лисицата и гроздето  де :)...... Препоръчвам ви да направите тортата, чудесна е на вкус-отвън хрупкава а вътре мека и вкусна ,  за майсторите на тесто е фасулска работа правенето и .....аз не съм в категорията им:( ! 


Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно 
3 жълтъка
120 мл. прясно мляко
75 мл. вода
75 гр. захар
120 гр. краве масло
13 гр. прясна мая от кубче
за пълнежа:
100 гр. шоколадови капки
100 гр. стафиди 


В рецептата е дадено  първо маята да се активира. Не го направих така, нямах време да чакам и направо сложих всички продукти в купата на робота с който меся . Маята разтворена в затопленото прясно мляко, а кравето масло омекнало на стайна температура. Докато чакате тестото сложете стафидите в купичка с хладка вода да омекнат.  Готовото тесто сложете в  купа, покрийте със стреч фолио и кърпа и оставете на топло за около 2-3 часа. Когато е удвоило обема си го разточете на голямо парче хартия за печене. Направете един голям, хубав правоъгълник - около 3 мм. дебелина.
Поръсете с шоколадовите капки и стафидите. Може да сложите лешници и орехи. Както казах нямах време да чупя и троша и тях ...следващия път:)!  
Стигнахме до навиването на руло. И после срежете рулото на две по дължина. Допрете двете дължини със среза навън и усучете или може да ги оплетете. Аз снимах до тук...докато суках и въртях забравих фотоапарата затова няма снимки ...извинете ме!   


Цялата тази работа  вършете върху хартията за печене и после с нея ....бам в голямата тава на печката! Намажете с разтопено краве масло!  Включете фурната на 50 гр. за 30 мин., а после увеличете градусите на 170 докато анджеликата добие приятен загар! 
После знаете какво ... да ви е сладко :)! Чаооо! От мен хубава вечер!



20 коментара:

  1. Чудесна е станала, Ив!
    Повечко си е бриош, защото е с малко захар.
    Но съм сигурна,
    че е много вкусна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Дани ...много е вкусна...цял следобед ходя от компа до кухнята за по уж малко парченце и май докатао Роберто се прибере от работа ще остане съвсем малко :)!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Ааа ... колко е фасулска ще видим :) ама ти наистина си се справила майсторски Ив!
    От доста време ми се ще и аз да го завъртя това чудо ... кога ли ще запретна ръкавите? Давай солената "Анджелика"!
    Не че и сладката не ми харесва ... но и аз като лисицата и гроздето де :)
    Прегръщам те мила! Чудесно ти е предложението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб хич няма да е фасулска, Дани :* ....знам ти майсторлъка....чакам да видя запретнати ръкави :)!
      Прегръдка една голяма и силна!

      Изтриване
  3. В групата как правилно си определила - "Все едно да ядеш козунак с шоколад, ама коричката да ти хрупа ". Разкошна е!
    И аз като Дани ще чакам соления вариант!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! В почивните дни мисля да направя соления вариант!
      Прегрдки и за теб!

      Изтриване
  4. На мен ако може онази усукана, неусукана или там както я нарече част...мммм

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна е! Искам, искам да опитам, но в момента избягвам сладко и тестяно- да видим до кога.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Габи и аз все така казвам и излизам с оправданието, че е за Роби, а после аз ям повече от него :)!

      Изтриване
  6. Баба ми правеше навремето разкошни козунаци.Тази козуначена пита / торта / е идеална дори и за Великден Ваня.Ще ми е интересен и соленият и вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели, може да мине и за козунак :)!
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  7. Изглежда перфектна, Ванче! Оставам в очакване и на соления вариант....уж се заканих да избягвам подобни сладки неща поне за известно време, но....знае ли човек.... Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооо, аз от кога се заканвам, ако знаеш, Иглика :)....И солен ще има тези дни!
      Прегръдки! Хубав следобед!

      Изтриване
  8. Ваня,много бързаш да се изключиш от групата на майсторите,а ти си първенец за там,страхотен венец,който ми е познат под името Естонски крингел.Изглежда великолепно и адски вкусно,поздравления и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за похвалата, Роси :* ! Аз за пръв път чувам за естонски крингел, поразходих се из гугъл да видя какво, има разлика и прилика също, де :)....
      Прегръдка и хубав следобед!

      Изтриване
  9. Мляс! Какво значение има името, прекрасна е! Майстор си съгласна съм с Роси, не се прави на скромна, моля! Прекрасна си! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))))))) Втора сутрин ме разсмива твоето мляс! Скромността ми е природа, моля! :)
      Прегръдка, Павлинка!

      Изтриване
  10. Иванче, моята Анджелика се получи прелестна!
    Само с шоколадови капки, без стафиди заради мрън-мрън, но пак чудесна; тестото с тези жълтъци е с толкова богат, наситен вкус, много ми хареса.
    Снимка, за съжаление, нямам сега, но следващия път ще се постарая, защото съм сигурна, че пак ще я приготвя!

    ОтговорИзтриване