19.01.2015 г.

Боб по флорентински и паста с черно зеле - Zuppa di fagioli alla fiorentina e pasta con il cavolo nero


-
Да кажем някой ден влизате в супермаркет, на щанда със зеленчуци попадате на тъмнозелени снопчета от неизвестен за вас вид, чудите се ...да е салата, не е?! .....Да е спанак, пак не е?!  .... Със сигурност не е нещо, което виждате редовно и тъй като не сте от много любопитните отминавате! Грешка! Защото листия зеленчук, който току-що отминахте е много вкусен! Казва се cavolo nero (черно зеле) и макар да е на листа (няма обособена глава, както при зелето ) е от техния род. Зеленчукът е зимен и като, че ли най му харесва климата на Тоскана! От този регион на Италия са и почти всички рецепти с него! Предлагам ви две от тях и следващия път в магазина си купете, влезте тук, прочетете, сгответе и хапнете сладко, сладко:)! 


Продукти:
300 гр. бял боб
1 глава лук
парче праз лук (бялата част)
1 морков
1 стрък целина
2 домата  или 100 гр. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
300 гр. черно зеле 
1-2 скилидки чесън 
1 дафинов лист 
сол
зехтин 
чер пипер

Накиснете боба в студена вода за 12 часа. После изхвърлете водата, налейте друга да покрие бобчетата и кипнете. Изхвърлете и тази вода и напълнете с чиста. Добавете нарязаните лук, морков и целина и варете до омекването на бобените зърна. Дотук всичко си е по български:)......Бобът е сварен, в тиган налейте 1 к.ч. зехтин и сложете нарязаните на кубчета домати и 1 ч.л. червен пипер. Запържете. Изсипете запържения домат при боба и оставете да клокне за 3-4 мин. на котлона! 
Докато боба се вари обаче имате друга задача.....трябва да приготвите черното зеле! 
Нарежете праз лука  и чесъна на ситно. Сложете го в тиган с малко зехтин и запържете за 2-3 мин. Добавете дафиновия лист, нарязаното на ивички зеле, подправете с чер пипер и сол. Налейте 1 ч.ч. топла вода и гответе на слаб огън около 40 мин. 
Изсипете зелето при боба и разбъркайте добре. Сервирайте с препечени филийки!   



Продукти за две порции:
150 гр. паста пенне
100 гр. рикота 
50 мл. прясно мляко
100 гр. панчета (бекон)
200 гр. черно зеле 
чер пипер 
сол
 зехтин 
150 мл. топла вода

В тиган с малко зехтин запържете бекона до златисто. Добавете нарязаното черно зеле, овкусете със соли и чер пипер. Налейте топлата вода и похлупете съда, Задушавайте докато остане на мазнина. Налейте млякото при рикотата и объркайте за да хомогенизирате продуктите. Изсипете изварата при зелето. Разбъркайте отново. 
Сварете пастата според указанията на опаковката. Прецедете я и изсипете при изварата и зелето. На включен котлон хомогенизирайте добре продуктите за 2-3 мин. 
Поднесете веднага като украсите всяка порция с препечена на тиган леничка пушен бекон! 
Уверявам ви, че е много вкусно! Да ви е сладко! :)  


15 коментара:

  1. Хм, аз даже не съм и виждала в България това зеле... Но ще последвам съвета ти при първа възможност, Ванче, звучи вкусно! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно е, Гери! Знам, че няма, но може да дойде и до Б-я! Имаш рецепта под ръка вече:)!
      Поздрав и за теб!

      Изтриване
  2. И аз не съм го засичала това черно зеле в тукашни магазини, но съм го виждала някъде и не помня къде - може би в кулинарно предаване...
    Много вкусни ми изглеждат и двете ти предложения, Ивана! Особено постното. :) Да ви е сладко, мила!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! Сега е сезона му, но е малко скъпичък и като е непознат може да не рискуват да го продават! Бобът е вкусен, но пастата обра овациите на Роби :)!
      Поздрави! Хубава вечер!

      Изтриване
  3. А тези всичките предложения отговарят точно на нещата, които ям в момента. С радост ще си ги приготвя. Само за мен!
    Поздрави, Ивана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Мъхче:)! Зарадва ме, че ти харесват!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Ванче,от предаването Кулинарна идилия с Лидия по Фиеста ТВ ми бе направило впечатление безброй голямото ви разнообразие от листни и всякакви други нечувани у нас зеленчуци,пък риби и сирена колко най-различни,благородно завиждам за разнообразието,което имате!Без съмнение и двете рецепти радват небцето,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина разнообразието от риби, сирена (около 400 вида), треви разни е голямо! Често не слагам рецепта, защото или не знам как се казва рибата на български или пък продукта е много скъп за българския пазар, а и може да не се предлага! Не намерих и никаква информация за черното зеле на български!
      Прегръдка! Хубав вторник!

      Изтриване
  5. Хареса ми различната рецепта за боба, ама това черно зеле и аз не съм срещала в България. Сетих се обаче, гледайки снимката, за нашенската рецепта боб с коприва. Действа утешително, докато не дойде моментът да опитам и това черно зеле. Благодаря за новостите, Ив! Видя ли със сигурност няма да отмина, този нов зеленчук. Поздрави сърдечни и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересна е тази рецепта за боб с коприва, Снежи! Ще чакам да го направиш! Любопитна съм! :)
      Прегръдка! Хубав вторник!

      Изтриване
  6. В едно от кулинарните гръцки предавания видях боб с листа от манголд Ваня.Имаме манголд - листно цвекло, правим от него сарми, супи, пробвах и с бял боб.Семена от манголд се продават в България, който желае може да приготви по този начин рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Интересен зеленчук. И аз като Снежи пролетта прибавям към боба коприва, лапад, лобода или киселец, особено на постния. А манголдът може би наистина се доближава малко до това зеле (поне на визия, на вкус не знам)
    И двете предложения са много апетитни!
    Поздрави и приятна вечер, Ив!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели,
    Тили,
    благодаря ви!
    Видях в гугъл какво е манголд и съм доволна, че разбрах как му казват на български! Тук е биетоле! Не, не е това черно зеле и е съвсем различно на вкус!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Черното зеле стана ясно, че тук го не знаем, обаче бобчето ще си го направя и то много скоро, докато има праз! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Не съм по пастата, но бобец бих си сготвила, ако попадна на това зеленце.

    ОтговорИзтриване