23.06.2015 г.

Сладка фокача с кайсии


Имаме си в двора кайсийка! И макар да е малка и дънера и наполовина изяден от мравки (не успяхме да се справим с тях) всяка година ни дава по кило две плод! А тази беше особенно щедра ... цели 5 кг. И за сладко имаше и за похапване и за сладкиши! Рецептата за фокачата е от сп.'' Salepepe '' и можа да я видите на страницата им тук


Продукти:
100 гр. брашно
100 гр. захар ( в оригинал 80)
3 яйца
60 мл. прясно мляко ( в оригинал 150 мл. сметана)
500 гр. кайсии 
пудра захар 
щипка сол


Разделете белтъци от жълтъци. Последните разбийте със захарта на крем. Към него прибавете прясното мляко и на порции брашното. Хомогенизирайте продуктите. В купа с щипка сол разбийте белтъците на сняг. Добавете ги към първата смес, като бъркате от долу на горе с дървена лъжица. Застелете малка тавичка (20/20) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене. Изсипете сместа в нея, а отгоре наредете парчета кайсии. Поръсете с пудра захар (аз забравих:) и изпечете в предварително загрята  на 180 гр. фурна до приятен загар (около 10 мин.)  
Извадете фокачата от фурната, охладете на решетка и....
 ..... да ви е сладко! При печенето забравих да сложа пудра захар, при снимките пък  вятъра я разпердушини всичката!  :) 






Поздрав от берачите на кайсии :)! 



11 коментара:

  1. Ваня,
    чудесен сладкиш.А кайсийката ти макар и малка е отрупана с плод.Много обичаме кайсии и когато се появят по пазарите винаги си купуваме в големи количества.Това за мен е чудотворен плод.Но кайсиевото дърво е малко трудно за отглеждане, имаме на село 2 дървета, но не винаги дават обилно плодове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни сте с Роби,Ив!....Еее и кайсийките са си истински бижута :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ехе, ама тази година наистина богата! Все така да е, Ив! Викайте да помагаме и с брането и с хапването:))). Фокачата е вълшебна и много си отива с тези плодове. като слънце е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз се присъединявам към помагащите и след това...на хапващите :)))
    Целувки на берачите! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Така китна е кайсийката! Сладкиша е прекрасен с толкова хубави плодове!

    ОтговорИзтриване
  6. Искрено завиждам, при нас тази година точно откъм кайсии ще е бедна. За сметка на миналата...но просто няма такъв аромат, такъв цвят, такъв захарен вкус като при домашната кайсия. И макар, че ги предпочитаме да ги консумираме натюр този сладкиш определено влиза в графата "трябва да приготвя". :))

    ОтговорИзтриване
  7. абсолютно точно спазих рецептата ви, и съм изключително разочарована. Тестото стана много меко и кайсиите потънаха в него, явно сте сбъркали дозата на брашното. Иначе захар сте дали бол....Съответно сладкиша не се опече сумати време и накрая като видях че горе ще прегори го извадих, стана едно нищо, сплеска се и на нищо не прилича. Не става за ядене. Друг път като публикувате бъдете сигурна в пропорциите. единственото което ви се получи е че сместта се побра идеално в тавичка 20х20 см. Ама кел файда като не може да се яде. Язък за яйцата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам, че не Ви се е получило! Рецептата е абсолютно точна, дала съм линк към оригиналната и е на водещо италианско списание за кулинария - ''Salepepe''! Брашното е точно толкова, а захарта, ако 100 гр. са бол.....?!
      Съжалявам и за яйцата :(!

      Изтриване
  8. Грабна ме от раз тази рецепта. Прилича ми на щрудел с кайсии и е много, много изкушаващо на вид.
    Нашата селска кайсия тая година няма ни един плод, ама какво да се прави. Като искаме сладко да си направим, ще трябва да купуваме кайсии :)

    ОтговорИзтриване