14.06.2015 г.

Париджина (parigina) - пица наполетана


Както пише в оригиналната рецепта ще се влюбите още от първата хапка в тази пица  идваща от Неапол, въпреки името си! Мека основа от тесто за пица, прошуто котто и топящо се сирене скаморца, доматено пюре за цвят и вкус, всичко това покрито с хрупкаво бутер тесто! 

Продукти:
тесто за пицата:
500 гр. брашно
320 мл. вода
15 гр. мая от кубче
10 гр. сол 
1 ч.л.( равна) захар 
25 мл. зехтин
за плънката:
150 гр. прошуто котто на тънки резени
300 гр. доматено пюре
300 гр. скаморца ( в оригинала е провола или качиокавало)
за гарниране:
230 гр. бутер тесто
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко ( в оригинала сметана)
1 ч.л. зехтин



Разтворете маята в топлата вода и заедно с останалите продукти за пицата замесете меко тесто. Сложете го в набрашнена купа, намажете с няколко капки зехтин и покрийте с навлажнена кърпа. Изчакайте да удвои обема си. Намажете подходяща тава (тази на печката върши работа) със зехтин. Разточете тестото и го прехвърлете в тавата. Намажете го с доматеното пюре подправено с малко сол (ако е необходимо). Отгоре наредете резени от прошуто котто и покрийте с големи парчета тънко нарязана скаморца. Следва да покриете пицата с лист бутер тесто. Бутер тестото което купувам тук е много тънко разточено, знам, че в Б-я се продава на по-дебел лист затова, го разточете малко. 
Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Намажете пицата.  


Изпечете  в предварително загрята на 200 гр. фурна за около 20-25 мин. Щом се запече отгоре покрийте с алуминиево фолио за да не прегори. 
Ще ви хареса, гарантирам :)! Чаооо и да ви е сладко! 



Поздрав от слънчогледовите ниви около дома с пожелание за хубава неделна вечер! 



10 коментара:

  1. Много е хубава и апетитна пицата, но с какво сирене наше мога да сменя скаморцата?
    Поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С мек кашкавал, благодаря и да ви е сладко :)!
      Прегръдка и от нас!

      Изтриване
    2. Много интересна пица, Ив.
      И при нас вече продават тънко разточено бутер тесто :)

      Изтриване
    3. Благодаря, Дани!
      Не знаех за тестото, май трябва да си сверявам часовника по-често :)!
      Поздрави! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. О, вече ми хареса... То само от снимките се разтопявам като скаморцата. :)
    Поздрави, Ванче!

    ОтговорИзтриване
  3. Ми, тя е повече от вкусна! А снимките говорят за това сами по себе си, Ивана!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. много е идейна тази пица - носи всякакви вариации. Благодаря за идеята

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересна рецепта, Ив! Записвам си я за проба.
    Поздрави и хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах,ах,кралица си ти на кростатите ,пиците и пастата,но как иначе!Превъзходна пица,Ваня,уникална!

    ОтговорИзтриване
  7. Влюбена съм вече, разкошотия от класа! Поздрави!

    ОтговорИзтриване