4.03.2016 г.

Пълнени раковини (паста) с грах и шунка


Продукти:
160 гр. паста раковини
200 гр. варена шунка
250 гр. грах
1 скилидка чесън
1 малко лукче шалот
1 ч.к. зехтин
100 мл. зеленчуков бульон
1 ч.к. бяло вино
щипка черен пипер
щипка пресен магданоз 
200 мл. бешамел
50 гр. настърган пармезан


 В тиган загрейте 1 ч.к. зехтин и запържете  за минутка нарязаните на ситно чесън и лук. Прибавете нарязаната на кубчета шунка, запържете и нея за кратко и излейте чашка бяло вино. Изчакайте няколко мин. да се изпари алкохола. Добавете граха, овкусете с чер пипер, магданоз и сол. Налейте 100 мл. зеленчуков бульон и гответе ястието докато остане на мазнина.  
В подсолена вода сварете пастата 2 мин. по-малко от указаното на опаковката време. Прецедете я и полейте с 1 -2 с.л. зехтин. Напълнете раковинките с охладения пълнеж. 
За бешамела: загрейте бучка 50 -60 гр. краве масло. Запържете 1 с.л. брашно и налейте студено прясно мляко около 200 мл. . Бъркайте  с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Овкусете със сол и щипка индийско орехче.  На дъното на тавичка излейте половината от бешамела. Наредете напълнената паста отгоре и полейте с останалия бешамел. Поръсете с настърган пармезан, запечете ястието на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 20-25 мин. 
Поднесете топло и ... 
..... да ви е сладко :)! Чаоооо! 


2 коментара:

  1. Ив, ще ме караш да търся раковини! Такава плънка много харесвам и не се съмнявам, че ще се получи великолепно ястие!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, и да не намериш раковини може да ги замениш с по-дребна паста, като редиш ред бешамел, ред паста и после плънка и пак бешамел и запечеш на фурна. Пак ще се получи много вкусно :)!
      Прегръдка и хубава нова седмица, мила!

      Изтриване