12.09.2018 г.

Кюфтенца в сос от грозде - Polpette all' uva


Е, на това му се казва манджа с грозде! И не знам кой е измислил негативния и смисъл, че да му кажа колко вкусни станаха тези кюфтенца в гроздовия сос и как похапнахме сладко! И домашен хлебец бях направила, отскоро новата ми страст!  А похвалата на Роби от вечерта: хората ходят на ресторант да похапнат някое  гурме ястие, аз вечерям всяка вечер така! Малко ме позасили тук, ама приех овациите! :) Рецептата е от италианското кулинарно списание ''Cucinare bene''! 


Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. кайма 
1 малко яйце
1 филия сух бял хляб
1 малка глава лук
щипка риган
щипка черен пипер
 щипка магданоз
слънчогледово олио за пържене
за соса:
200 гр. гроздови зърна (черни и бели)
50 мл. бяло вино
100 мл. зеленчуков бульон
1 к.ч. зехтин
2 листенца салвия
1 ч. л. брашно 



Сложете каймата в купа, добавете накиснатия и изцеден от водата натрошен хляб, яйцето, ситно нарязания лук, овкусете с щипка риган, магданоз и черен пипер. Хомогенизирайте добре всички продукти. Направете малки кюфтенца, подредете ги в чиния. Поръсете обилно кюфтенцата с брашно и разтръскайте чинията за да полепне брашното добре навсякъде. Изпържете в загрято олио до приятен загар. Готовите кюфтета наредете на салфетка да се отцеди излишната мазнина. В удобен дълбок тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Прехвърлете кюфтенцата и полейте с бялото вино. Изчакайте малко да се изпари алкохола и налейте топлия бульон. Пуснете в соса две листенца салвия, посолете. Захлупете съда и гответе ястието 10 мин. Прибавете след това зърната грозде и продължете готвенето още 5-6 мин. Ако искате по-гъст сос разтворете 1 ч.л. брашно с малко вода и излейте в тигана. Бъкнете за 2-3 мин. 
Вече имате вкусна манджа с грозде!
 Поднесете с картофено пюре върху което сте сложили кюфтенцата и поляли обилно  с гроздовия сос. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 
А, забравих рецептата за хляба може да видите тук, продуктите са същите само разделих тестото на две и го усуках леко! 


4 коментара:

  1. ...и моите овации обра с тези кюфтенца <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси!
      Прегръдка, хубав четвъртък! <3

      Изтриване

  2. И аз не зная защо има негативно отношение към сготвено грозде, но имайки предвид любимата ни баница с грозде, предвкусвам каква ще бъде тази гозбица! Препечатвам си я за скорошна направа. Снимките ти са невероятни! Поздравления, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Разходих се до твоя блог, защото смътно си спомням за рецепта с баница! Намерих я, чудесна рецепта! Ще я опитам! Понякога стига човек да преодолее предразсъдъците си открива цял ноя свят от вкусове!
      Прегръдка, Инче! Хубав петък!

      Изтриване