10.05.2019 г.

Солен пан бриош венец - Pan brioche salato


Продукти:
за тестото:
 150 гр. бяло брашно
150 гр. фин пшеничен грис (semola)
150 мл. прясно мляко
50 мл. вода
30 гр. краве масло
1 ч.л. сoл
1 ч.л. захар
15 гр. мая от кубче 
за пълнеж:
150 гр. шпеков салам 
150 гр. сирене фета
и още:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко 
сусам 


В купа смесете брашното с гриса. Добавете захарта, натрошената мая, затопленото прясно мляко и водата, сол. Замесете меко тесто. Докато месите прибавете на няколко пъти кравето масло към тестото. Приберете измесеното тесто в купа. Намажете го с няколко капки зехтин, покрийте с парче найлон и кърпа. Сложете купата на топло и изчакайте докато тестото удвои обема си. На набрашнена повърхност разточете втасалото тесто на голям правоъгълник. Поръсете го с нарязания на кубчета салам. и натрошеното сирене. Може да сложите какъвто ви харесва, не е задължително да е шпеков, нито пък сиренето фета. 


Завийте тестото на руло. С остър нож го срежете на два дълги вертикални фитила. Усучете фитилите, завийте на кравай. Намажете бриоша с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък. Поръсете обилно със сусам.   Сложете венеца в удобна тава.  Оставете отнова на топло за 30 мин. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубави почивни дни! 



Рецептата е адаптирана от тук!

2 коментара: