2.09.2021 г.

Бисквитки със стафиди и ядки


И отново ще ви предложа две рецепти!
 Бисквитките от снимките са с остатъчен квас, но имам такава и с бакпулвер! Ще напиша и двете! 


Продукти: 
за тесто с остатъчен квас:
100 гр. остатъчен квас лиевито мадре 
100 гр. царевично брашно
150 гр. бяло брашно
100 гр. захар  
100 мл. прясно мляко
4 с.л. олио слънчогледово
щипка бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
2 с.л. мастика 
100 гр. стафиди
50 гр. бадеми (може да ползвате ядки по ваш си вкус)

за тесто с бакпулвер:
100 гр. царевично брашно
75 гр. бяло брашно
75 гр. нишесте
4 с.л. олио
100 мл. прясно мляко
90 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
щипа сол 
2 с.л. мастика 
100 гр. стафиди 
50 гр. бадеми 




Накиснете стафидите в хладка вода  и 1 с.л. ром за 30 мин. След като омекнат ги прецедете и набрашнете леко. Накълцайте бадемите на едро. В купата на планетария сложете остатъчния квас, добавете царевичното и бялото брашно. Излейте прясното мляко и олиото. Ароматизирайте с една ванилия. Прибавете щипка сол, щипка бакпулвер и 2 с.л. мастика. Ако не харесвате аромата на мастиката може да смените с друг ароматен алкохол. Включете миксера и замесете тесто. Когато продуктите се хомогенизират прибавете стафидите и нарязаните бадеми. Пуснете миксера да обърка сместа. Тя е лепкава, но нека това не ви притеснява. Застелете тава с хартия за печене. С лъжица за сладолед за по-лесно вземете  от сместа и  поставете върху хартията. Бисквитките излязоха 22 на брой. Оставете така оформените бисквитки на стайна температура докато загрее фурната. Изпечете ги на 190 гр. в статична фурна до приятен загар. Готовите бисквитки поръсете с пудра захар и охладете на решетка. 
Да ви е сладко! :) 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар